Αχέροντας, ένας ποταμός με πλούσιο οικολογικό ενδιαφέρον

Ο Ποταμός Αχέροντας είναι ένας από τους πιο όμορφους ποταμούς με πλούσιο οικολογικό ενδιαφέρον, όχι μόνο για την πανίδα αλλά και για την χλωρίδα του. Ο πανάρχαιος αυτός ποταμός εκτός από την ιστορία που τον περιβάλλει, αποτελεί έναν πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες.

Περιήγηση στον ποταμό Αχέροντα

Ο Αχέροντας είναι ποταμός της Ηπείρου που πηγάζει από τα Σουλιώτικα όρη σε υψόμετρο 1.600 m, διέρχεται από τους νομούς Θεσπρωτίας και Πρέβεζας και μετά από μια συνολική πορεία 64 km, εκβάλλει στο Ιόνιο πέλαγος, στην παραλία της Αμμουδιάς.

Αχέροντας Ποταμός

Την οικολογική αξία της περιοχής συνθέτουν τα τρεχούμενα, τα στάσιμα νερά του ποταμού αλλά και των ελών, οι πηγές, οι καλαμιώνες, οι θαμνώνες με τα αρμυρίκια καθώς και η παραποτάμια βλάστηση. Οι επιμέρους τύποι βλάστησης του ποταμού είναι η αμμόφιλη, η αλοφυτική και η βραχόφυλλη, η βλάστηση των βυθισμένων υδρόβιων φυτών, η ελοφυτική καθώς και η φρυγανική βλάστηση.

Η άφιξή μας στην περιοχή

Κατά την επίσκεψη μας στο Ν. Πρεβέζης και την άφιξή μας στο ξενοδοχείο, το ενδιαφέρον μας κέντρισαν οι φωτογραφίες του ποταμού Αχέροντα που υπήρχαν στον προθάλαμο. Αυτές αποτέλεσαν και την αφορμή του πρώτου περιηγητικού προορισμού μας.

Όλη η διαδρομή ήταν μαγευτική. Αφήσαμε το αυτοκίνητο σε μια ρεματιά με πλατύφυλλα πλατάνια και ξεκινήσαμε την πεζοπορία δίπλα στο ποτάμι. Εκατοντάδες τουρίστες ακολουθούσαν την ίδια διαδρομή, ενώ όσοι επέστρεφαν φαίνονταν ενθουσιασμένοι με έκδηλη τη χαρά στα πρόσωπά τους από το πλήθος των εμπειριών που συνέλεξαν.

Το ποτάμι

Τα Στενά του Αχέροντα ξεχωρίζουν για τη φυσική τους ομορφιά. Εκεί που η ροή του ποταμού είναι ομαλή, σχηματίζονται νερόλακκοι και μικρές λίμνες. Τόποι ιδανικοί για την διαβίωση ψαριών και αμφίβιων.

Σε άλλες πλευρές, ο ποταμός Αχέροντας κυλούσε ορμητικός μέσα από κατακόρυφους και ψηλούς βράχους που το ύψος τους ξεπερνούσε τα 100 μέτρα. Το πλάτος του ποταμού στα σημεία αυτά έφτανε τα δύο μέτρα. Διακρίναμε θάμνους όπως το πουρνάρι και το φιλίκι , συστάδες από κουμαριές, φράξους και αριές. Κατά μήκος του ποταμού συναντήσαμε δάση πλατύφυλλης δρυός, ιτιές, ασημολεύκες, λυγαριές , πλατάνια και σκλήρθα.

Σε μερικά σημεία το πέρασμα ήταν από δύσκολο, σχεδόν αδύνατο, καθώς βράχοι έκοπταν την πορεία μας. Αν θέλαμε να συνεχίσουμε και να απολαύσουμε τους εντυπωσιακούς καταρράκτες έπρεπε να βουτήξουμε στο βαθύ ποτάμι και να κολυμπήσουμε σε βαθιά και άγνωστα νερά.

Οι συνθήκες δεν μας το επέτρεψαν και απογοητευμένοι επιτρέψαμε στο σημείο που ξεκινήσαμε. Απολαύσαμε ένα δροσερό καφεδάκι σε ένα γραφικό καφενείο – ταβέρνα κάτω από τα πλατάνια. Δίπλα, κυλούσε ήρεμο το ποτάμι μέσα στο οποίο μικρά κανό καγιάκ το διέσχιζαν.

Ακολουθήσαμε τη διαδρομή του ποταμού οδικώς, όσο το επέτρεπαν οι συνθήκες. Φτάσαμε στις εκβολές του στο χωριό Αμμουδιά, εκεί που το ποτάμι ενώνεται με την θάλασσα.

Το Οικοσύστημα του ποταμού Αχέροντα

Η δελταϊκή χλωρίδα περιλαμβάνει 415 είδη φυτών. Μερικά από αυτά έχουν περιορισμένη ή σπάνια εμφάνιση, όπως το ρακοβότανο, η λουίζα, η κραμπουτσάνα και ο κρίνος της θάλασσας. Οι ελώδης εκτάσεις καλύπτονταν από βούρλα, καλαμιές, αρμυρίκια και αρμυρήθρες. Γενικότερα, ο συνολικός αριθμός των φυτικών ειδών στην περιοχή ανέρχεται στα 509 είδη.

Πτηνά

Αυτή η πλούσια βλάστηση αποτελεί ιδανικό τόπο διαβίωσης και αναπαραγωγής για τα 196 είδη πουλιών. Μεγάλος αριθμός των πτηνών που έχουν καταγραφεί στην περιοχή,  προστατεύεται από διεθνείς συμβάσεις. Ο υγρότοπος του Αχέροντα αποτελεί μεταναστευτικό διάδρομο για τα πουλιά.

Στις ελώδης και υγρές εκτάσεις με τους καλαμιώνες και τα αρμυρίκια συναντώνται συχνά είδη όπως, η λαγγόνα, ο ήταυρος, ο πελαργός, η βαλτόπαπια, ο μαυροκέφαλος γλάρος, ο νυχτοκόρακας, η τουρλίδα, ο κρυπτοτσικνιάς, ο λευκοτσικνιάς, ο κοκκινοσκέλης, ο ποταμότρυγγας, ο μοχητής, η χαμοκελάδα, τα βουτηχτάρια, τα γλαρόνια, η λασποσκαλίδρα.

Στις αμμώδης ακτές αλλά και στα υφάλμυρα έλη, έκαναν συχνά την εμφάνιση τους είδη όπως η αλκυώνη, η γερακίνα, ο θαλασσοσφυριχτής και ο αργυροπελεκάνος, ένα είδος που θεωρείται παγκοσμίως απειλούμενο. Στα παραποτάμια δάση παρατηρούνται στικτοπουλάδες, σαίνια, φιδαετοί, λασπότριγγες και μεσοτσικλιτάρες, ενώ αξιοσημείωτο φαινόμενο είναι οι περίτεχνες φωλιές της σακκουλοπαπαδίτσας που κρέμονται από τα κλαδιά των δέντρων.

Στα βραχώδη στενά του Αχέροντα έχουν εμφανιστεί χρυσαετεοί, σπιζαετοί, πετρίτες αλλά και όρνια κάποια από τα οποία παρατηρήσαμε από μακριά με τα κιάλια μας.

Ψάρια

Στα νερά του ποταμού ζουν και αναπαράγονται περισσότερα από 9 είδη ψαριών. Ο αχερωνογοβιός, η πέστροφα, η ντάσκα, η μπριάνα, 8 είδη αμφίβιων βατράχων όπως ο χωματόφρυνος, η κιτρινομπομπίνα, ο δεντροβάτραχος. Επίσης, 16 είδη ερπετών όπως ποταμοχελώνα, τρανόσαυροι, κρασπεδοχελώνα, οχιά κ.τ.λ.

Τέλος, 17 είδη θηλαστικών αναζητούν τροφή και καταφύγιο στις δασωμένες πλαγιές του φαραγγιού όπως τα αγριογούρουνα, οι αλεπούδες, οι νυφίτσες, τα κουνάβια, οι αγριόγατες, οι δασοποντικοί, οι λύκοι, οι μυοκάστορες, οι βίδρες κ.α.

Σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να επισκεφτείτε τα πανέμορφα αυτά μέρη. Τοπία με πλούσιες φυσικές ομορφιές όπως η λίμνη Ζηρού, οι πηγές του ποταμού Λούρου. Επίσης, μην παραλείψετε την επίσκεψη στο ιστορικό Νεκρομαντείο αλλά και την ανάβαση των 400 σκαλιών στο μνημείο του Ζαλόγγου. Θα απολαύσετε θέα από ψηλά, μέχρι εκεί που θάλασσα και ουρανός γίνονται ένα.

Αν έχετε επισκεφθεί ήδη τον ποταμό Αχέροντα και τη γύρω περιοχή, μη διστάσετε να μας γράψετε κι εσείς τις εμπειρίες και τις εντυπώσεις σας.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.