Φλαμπούρι, ορειβατικό καταφύγιο Πάρνηθας

Το ορειβατικό καταφύγιο Φλαμπούρι βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα, στον Εθνικό δρυμό της Πάρνηθας, σε υψόμετρο 1158 μέτρων, πνιγμένο μέσα στα έλατα. Διαθέτει μια μαγευτική θέα από τη Εύβοια μέχρι την Πελοπόννησο.

Επίσκεψη στο ορειβατικό καταφύγιο Φλαμπούρι της Πάρνηθας

Στο άκουσμα της λέξης διακοπές, στο μυαλό των περισσοτέρων από εμάς έρχονται ηλιόλουστες αμμουδερές παραλίες και θαλάσσια σπορ. Πόσοι άραγε από εμάς έχουν σκεφτεί το βουνό σαν έναν εναλλακτικό τρόπο διακοπών και τουρισμού; Δοκιμάστε για ένα σαββατοκύριακο να επισκεφθείτε το ορεινό καταφύγιο φλαμπούρι στν Πάρνηθα και δεν θα το μετανιώσετε.

Το φλαμπούρι

Το καταφύγιο φλαμπούρι έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει για διανυκτέρευση 45-50 άτομα προσφέροντας όχι μόνο ανάπαυση στους επισκέπτες ή ορειβάτες που το επισκέπτονται όλες τις εποχές του χρόνου, αλλά και μια καταπληκτική σπιτική κουζίνα με φρεσκομαγειρεμένα φαγητά, καφέδες και γλυκά.

Εσωτερικό καταφυγίου
Στην προσπάθεια των υπευθύνων για λιγότερη ρύπανση της ατμόσφαιρας και εξοικονόμηση ενέργειας με εναλλακτικούς τρόπους φιλικούς προς το περιβάλλον, ο πανέμορφος αυτός χώρος ηλεκτροδοτείται από φωτοβολταικές κυψέλες και υδροδοτείται από την πηγή της Κυράς.

Φωτοβολταϊκα καταφυγίου

Ο ιδανικός αυτός χώρος προσφέρεται για σχολικές εκδρομές εκπαιδευτικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα, έτσι ώστε οι μαθητές να έρθουν σε επαφή και να γνωρίσουν την φύση του βουνού αναπτύσσοντας έτσι την οικολογική τους συνείδηση. Στον ίδιο χώρο διενεργούνται σεμινάρια ειδικού ενδιαφέροντος αλλά και εκδηλώσεις εορτασμού γενεθλίων που θέλουν να ξεχωρίζουν για την πρωτοτυπία τους.

Στην ευρύτερη περιοχή του όρους Πάρνηθα και με την εποπτεία των υπευθύνων του καταφυγίου, διενεργούνται πλήθος δραστηριοτήτων όπως πεζοπορία μέσα σε περιδιαβατικά μονοπάτια, ορεινή ποδηλασία, αναρρίχηση και καταρρίχηση, τοξοβολία, ορειβατικό σκι για τους χειμερινούς μήνες και τη διάσχιση του φαραγγιού της Γκούρας. Ενήλικες και παιδιά εξασκούνται στην χρήση πυξίδας και της ανάγνωσης των χαρτών προκειμένου να μάθουν να προσανατολίζονται μέσα στο δάσος. Εκπληκτική εμπειρία για την ανάπτυξη της συνεργασίας και του ομαδικού πνεύματος, αποτελεί ο στίβος δράσης που συνδυάζει πολλαπλές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φτάσετε στο καταφύγιο. Ο πιο σύντομος και ασφαλής δρόμος είναι με το Τελεφερίκ, το οποίο είναι δωρεάν και από εκεί αν αντέχετε πεζοπορείτε για 6 χιλιόμετρα περίπου αφού το τελεφερίκ έχει φτάσει στο casino.

H πιο εύκολη επιλογή είναι φυσικά με το αυτοκίνητο ή την μηχανή σας. Αφού οδηγήσετε για 10 περίπου χιλιόμετρα από το παρκινκ του τελεφερίκ της Πάρνηθας, ακολουθείτε τις ενημερωτικές πινακίδες μετά το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας και πολύ εύκολα φτάνετε στο καταφύγιο.

Αν δε διαθέτετε δικό σας μεταφορικό όχημα μπορείτε να εξυπηρετηθείτε τα σαββατοκύριακα με το λεωφορείο 714 που ξεκινάει από τη πλατεία Βάθη και φτάνοντας στην 20η στάση Πάρνηθας συνεχίζετε πεζοπορώντας για 5 χιλιόμετρα ακόμα.

Αν είστε δεινός πεζοπόρος και αντέχετε μια δίωρη πεζοπορία, μπορείτε ξεκινώντας από Θρακομακεδόνες να ακολουθήσετε τα ειδικά διαγραμμισμένα μονοπάτια και να φτάσετε στον προορισμό σας. Ακόμα μπορείτε για 2.5 ώρες να πεζοπορήσετε το μονοπάτι στην χαράδρα της Χούνης.

Εμείς επιλέξαμε την διαδρομή με το αυτοκίνητο μια δροσερή Κυριακή στα τέλη του Ιουνίου. Ξεκινήσαμε με λιακάδα και λίγο πριν το τελεφερίκ έπιασε μια σιγανή ψιχάλα. Η διαδρομή ήταν πολύ όμορφη καθώς ο δρόμος ξετυλιγόταν σαν κουβάρι σε έναν δρόμο όλο στροφές μέσα στο πράσινο. Λίγο πριν να φτάσουμε στο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας, το τοπίο άλλαζε όψη ριζικά αφού άρχιζε να θυμίζει Κρανίου τόπο. Το βουνό έμοιαζε σαν βομβαρδισμένο από τις φωτιές που το είχαν κατακάψει πριν μερικά χρόνια. Η βροχούλα δυνάμωνε και η ομίχλη και η καταχνιά σκέπαζαν την περιοχή.

Το τοπίο άλλαζε και πάλι όψη βάζοντας ξανά την παλιά καταπράσινη φορεσιά του. Σαν συνεπιβάτες είχαμε το προνόμιο να απολαμβάνουμε την υπέροχη θέα που απλώνονταν μπροστά στα μάτια μας. Συναντήσαμε πρώτα το καταφύγιο Μπάφι και λίγο μακρύτερα είδαμε τις πινακίδες που οδηγούσαν στο Καταφύγιο Φλαμπούρι. Μια σύντομη διαδρομή σε έναν χωματόδρομο μέσα σε δυνατή βροχή και σε λίγο φτάσαμε στον προορισμό μας. Η βροχή σταμάτησε ίσα για να περιηγηθούμε γύρω γύρω.

Εντοπίσαμε το μικρό καταφύγιο Φλαμπουράκι, δίπλα σχεδόν στις εγκαταστάσεις του καταφυγίου. Ένα μικρό κτίσμα εξοπλισμένο με κουζίνα, τζάκι, μπάνιο και δυο κρεβατοκάμαρες που έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει μέχρι και 10 άτομα για διανυκτέρευση.

Περπατήσαμε για να απολαύσαμε ένα ζεστό καφεδάκι στο γραφικό καταφύγιο, μέσα στην δροσιά του βουνού, απολαμβάνοντας τη υπέροχη θέα που απλώνονταν μπροστά μας. Αν και η θερμοκρασία ήταν αρκετά υψηλή στο ξεκίνημα, όταν φτάσαμε στον προορισμό μας ή θερμοκρασία ήταν κατά 10 βαθμούς χαμηλότερη και η δροσιά που νιώθαμε ήταν πρωτόγνωρη.

Η μυρωδιά της ζεστής τυρόπιτας μα και των ψημένων λουκάνικων προκαλούσαν την όσφρησή μας. Ο χώρος ήταν πολύ προσεγμένος και καθαρός και επικρατούσε μια ζεστή και χαλαρή ατμόσφαιρα. Στον επάνω όροφο διεξαγόταν ένα σεμινάριο και έτσι δεν μπορέσαμε να επισκεφτούμε τον χώρο για να μην ενοχλήσουμε τους συνέδρους.

Το τοπίο θύμιζε σκηνή από ταινία! Ομίχλη, καταχνιά, το έντονο άρωμα του δάσους και ο ήχος της βροχής μας συνόδευε την ώρα της αποχώρησης. Έκπληκτοι παρατηρούσαμε ότι παρά την δυνατή βροχή άνθρωποι κάθε ηλικίας, από μεσήλικες μέχρι μικρά παιδιά, έκαναν πεζοπορία μέσα στα μονοπάτια.

Το καταφύγιο είναι ανοιχτό όλα τα Παρασκευοσαββατοκύριακα και τις επίσημες αργίες. Κατόπιν συνεννοήσεως με τους υπευθύνους δύναται να λειτουργήσει και καθημερινές.

Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να μην διστάσετε να τολμήσετε μια έξοδο στο βουνό μαζί με όλες τις αξέχαστες εμπειρίες που έχει να σας προσφέρει.

Γεωργία Νικητέα, EcoView.gr

1 σκέψη για το “Φλαμπούρι, ορειβατικό καταφύγιο Πάρνηθας”

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.