Αμβρακικός κόλπος

Ο Αμβρακικός κόλπος είναι μια ζεστή και πλούσια θάλασσα μεταξύ νότιας Ηπείρου και βόρειας Αιτωλοακαρνανίας, που αγκαλιάζεται από πράσινους γήλοφους, εύφορες πεδιάδες, λιμνοθάλασσες και κόλπους.

Ο έκτασης 400 τ.χιλιομέτρων Κόλπος αποτελεί μια κλειστή θάλασσα που επικοινωνεί με το Ιόνιο Πέλαγος μέσω του Πορθμού Ακτίου – Πρέβεζας και τα νερά του ανανεώνονται μια φορά τον χρόνο.

Δυο μεγάλοι ποταμοί, ο Λούρος και ο Άραχθος, χύνουν τα νερά τους στην βόρεια πλευρά του Αμβρακικού κόλπου. Από την δράση των ποταμών και των ρευμάτων της θάλασσας έχουν σχηματιστεί περισσότερες από 12 λιμνοθάλασσες με σπουδαιότερες τη λιμνοθάλασσα της Ροδιάς, του Τσουκαλιού και του Λουγαρού.

Αμβρακικός

Οι ποικίλοι βιότοποι του Αμβρακικού κατοικούνται από πληθώρα υδρόβιων, παρυδάτιων και χερσαίων μορφών ζωής. Στην περιοχή υπάρχουν ασβεστολιθικοί λόφοι καλυμμένοι από σκληρόφυλλους αειθαλείς θάμνους, οι οποίοι αποτελούν καταφύγιο διαφόρων αρπακτικών πτηνών.

Περίπου 280 είδη πουλιών εχουν παρατηρηθεί όπως αγριόπαπιες,, φαλαρίδες, ενώ ξεχειμωνιάζουν εκεί κορμοράνοι, σκαλίδρες, βουτηχτάρια, και Κοκκινοσκέληδες. Επειδή ο Αβρακικός βρίσκεται πάνω στον άξονα μετανάστευσης των πουλιών κατά μήκος της Δυτικής Ελλάδας, σταθμεύουν εκεί χαλκόκοτες, δρεπανοσκαλίδρες, λευκοτσικνιάδες, λασπότριγγες.

Στην περιοχή αναπαράγονται κάποια απο τα πιο σπάνια και απειλούμενα είδη πουλιών όπως αργυροπελεκάνοι, νεροχελίδονα, γελογλάρονα, κραυγαετοί, χουλιαρομύτες, καλαμοκανάδες, πετροπουλάδες, θαλασσαετοί, σταυραετοί, πορφυροτσικνιάδες, δενδρογέρακες κ.α.

Εκτός απο τους φτερωτούς κατοίκους, ένα μεγάλο πλήθος σπονδυλωτών και ασπόνδυλων ζουν στον Αμβρακικό. Περισσότερα απο 75 είδη κοχυλιών, αλλά και πολλά είδη ψαριών ζουν στις λιμνοθάλασσες στις οποίες γίνεται σημαντική αλιεία. Κέφαλοι, λαυρακια, γλώσσες, μπαρμπούνια, και φυσικά χέλια είναι τα βασικά είδη ιχθυοπαραγωγής.

Στα γλυκά νερά ζεί ο Λουρογοβιός, ενα είδος μικρού ψαριού που δεν ζει πουθενά αλλού στον κόσμο.

Περισσότερα απο 20 είδη σαυρών και φιδιών καθώς και 6 είδη αμφίβιων, βάτραχοι, φρύνοι, τρίτωνες, κάνουν έκδηλη την παρουσία τους. Αυτοί οι παρεξηγημένοι αλλά ακίνδυνοι οργανισμοί, παίζουν βασικό ρόλο στην τροφική αλυσίδα των υγρότοπων.

Στα νερά του κόλπου έχουν εμφανιστεί ρινοδέλφινα καθώς και χελώνες careta careta, ενώ τσακάλια και βίδρες είναι οι νυχτερινοί κυνηγοί των βάλτων.

Η παρουσία του ανθρώπου στο πολύτιμο και αναντικατάστατο υδροβιότοπο, χρονολογείται απο την νεολιθική εποχή και μέχρι σήμερα θεωρείται απο τους σημαντικότερους της Ευρώπης. Ομως δυστυχώς η περιοχή τείνει να υποβαθμιστεί τις τελευταίες δεκαετίες λόγω των διαφόρων ανθρωπίνων δραστηριοτήτων και επεμβάσεων, που είναι ασυμβίβαστες με την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.

Γεωργία Νικητέα, EcoView.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.