Μια επιστημονική ημερίδα για την αναδοχή παιδιών πραγματοποιήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου με θέμα «Η φροντίδα του παιδιού σε ανάδοχη οικογένεια. Η προοπτική της ελπίδας». Η ημερίδα διεξήχθη στο Αμφιθέατρο «Παναγιώτης Πάλμος» του Κέντρου Bρεφών H Μητέρα, με τη συνεργασία του αναρρωτηρίου Πεντέλης, του ΕΚΚΑ, του ΚΑΑΠ Βούλας, της Παιδόπολης Άγιος Ανδρέας, της Παιδόπολης «Αγίας Βαρβάρα», το Θ.Χ.Π Παίδων Αθηνών και την συμμετοχή της ελληνικής επιτροπής UNICEF.
H προσέλευση του κοινού ήταν ικανοποιητική ενώ κάποιοι επίσημοι από την πολιτεία, εκπρόσωποι της εκκλησίας παρευρέθησαν και απηύθυναν χαιρετισμό στους προσκεκλημένους.
Μετά την ομιλία του προέδρου του Κ.Β Η Μητέρα, κ. Βεζυράκη, σειρά είχε η Επιστημονική Διευθύντρια κ. Κοντοπούλου να αναφερθεί στα 50 χρόνια Αναδοχής στο «Μητέρα» την αναγκαιότητα και την εξέλιξη του θεσμού.
Πολλοί αξιόλογοι επιστήμονες, ψυχολόγοι, νομικοί, κοινωνικοί λειτουργοί, συμμετείχαν σε στρογγυλά τραπέζια όπως η κ. Αγάθωνος, η κ, Τσάγκαρη, η κ. Γιαννοπούλου, ο κ. Μόσχος, η κ. Κατούφα . Αφού απέδειξαν με επιστημονικό τρόπο πόσο επηρεάζει την ψυχοσυναισθηματική κατάσταση ενός παιδιού η παραμονή τους πέρα των 3 ετών στο Ίδρυμα, επεσήμαναν την αναγκαιότητα της τοποθέτησης των παιδιών σε ένα οικογενειακό περιβάλλον.
Επιπλέον έγινε μια παρουσίαση της τάσης σχετικά με την ανάδοχη φροντίδα στον Ευρωπαϊκό χώρο και μια σύγκριση με τα ελληνικά δεδομένα. Επισημάνθηκε επίσης πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των ΜΜΕ ως μέσο για την ανάπτυξη του θεσμού της αναδοχής και έγιναν σχετικές προτάσεις μιας και η αναδοχή δεν είναι αρκετά γνωστή στην Ελλάδα και σαφώς δεν έχει καμία σχέση με την οικονομική αναδοχή της Actionaid.
Η Πολιτεία και οι εκάστοτε κυβερνήσεις οφείλουν να στηρίξουν έμπρακτα όλα όσα υποστηρίζουν οι επιστήμονες που ασχολούνται με το θέμα και να μην παραμείνουν για ακόμα μια φορά στις θεωρίες και στα λόγια. Οφείλουν να δείξουν την δέουσα ευαισθησία σε ένα τόσο σοβαρό θέμα μιας και όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι στους βαρύγδουπους λόγους τους τα παιδιά είναι το μέλλον μας.
Τι είναι Αναδοχή
Η αναδοχή είναι μια υποκατάστατη μορφή της φυσικής οικογένειας για παιδιά που στερούνται την οικογένεια ή για διάφορους λόγους αδυνατεί ή είναι ακατάλληλη να τα φροντίσει.
Οι ανάδοχες οικογένειες αξιολογούνται και επιλέγονται για το έργο τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Στις ανάδοχες οικογένειες παρέχεται συμβουλευτική στήριξη, οικονομικές παροχές και διευκολύνσεις ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες των παιδιών που φροντίζουν.
Σημαντικό είναι να ξεκαθαριστεί πως η αναδοχή ΔΕΝ είναι υιοθεσία, που σημαίνει ότι τα παιδιά παραμένουν στην οικογένεια για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται ότι είναι αναγκαίο για το συμφέρον του. Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αναδοχή.
Στα 55 χρόνια λειτουργίας του, το ΚΒΜ έχει τοποθετήσει περίπου 500 παιδιά σε ανάδοχες οικογένειες αφού για να αναπτυχθεί φυσιολογικά και να εξελιχθεί κοινωνικά ένα παιδί, έχει την ανάγκη να μεγαλώσει σε ένα ομαλό οικογενειακό περιβάλλον και να μην στερείται την αγάπη, την φροντίδα, την σωστή διαπαιδαγώγηση και την ασφάλεια που τόσο έχει ανάγκη.
Αν έχετε έντονη την διάθεση προσφοράς, έχετε απόθεμα δύναμης και ψυχής και επιθυμείτε να δώσετε την αγάπη και την φροντίδα σας σε ένα παιδί, στηρίξτε το έργο του ΚΒΜ και γίνετε ανάδοχοι γονείς. Ας μην ξεχνάμε ότι: «Αν υπάρχει χώρος στην καρδιά μας, υπάρχει και στο σπίτι μας».
Για όσους ενδιαφέρονται τα τηλέφωνα του ΚΒΜ είναι 2132015717 και 2132015779.
Γεωργία Νικητέα, EcoView.gr