Ανακύκλωση λαμπτήρων και φωτιστικών

Σας κάηκε ο παλιός λαμπτήρας και σκέφτεστε να τον πετάξετε στα σκουπίδια; Θέλετε να αλλάξετε τα φωτιστικά σας αγοράζοντας κάτι πιο μοντέρνο και να πετάξετε τα παλιά στα σκουπίδια; Ξανασκεφτείτε το! Σας πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι ακόμα και οι καμένοι λαμπτήρες αλλά και τα φωτιστικά σας μπορούν να ανακυκλωθούν;

Πώς, πού και με ποιόν τρόπο;

Είναι πολύ απλό και εύκολο: Μπορείτε να συλλέξετε τους καμένους λαμπτήρες και τα φωτιστικά σας, χωρίς να τα βάλετε στη συσκευασία και να τα απορρίψετε χωρίς να τα σπάσετε, σε ειδικά σημεία συλλογής ώστε να μπορέσουν να επαναχρησιμοποιηθούν.

Ειδικότερα οι λαμπτήρες που περιέχουν υδράργυρο και άλλα ρυπογόνα στοιχεία, δε θα μολύνουν πια το υπέδαφος αλλά θα ανακυκλώνονται. Εκτός από τους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης λαμπτήρων που υπάρχουν σε 130 περίπου δήμους της χώρας μας σε επιλεγμένα σημεία, μπορεί κανείς να παραδώσει ακόμα και τα παλιά μεταχειρισμένα φωτιστικά του σε καταστήματα λιανικής πώλησης φωτιστικών και ηλεκτρικών ειδών, χωρίς καμία επιβάρυνση. Η εταιρεία Ανακύκλωση συσκευών αναλαμβάνει άμεσα και δωρεάν να συλλέξει από ιδιώτες μεγάλης κλίμακας, ηλεκτρολόγους, εμπόρους και επιχειρήσεις, με μοναδικό όρο η ποσότητα των λαμπτήρων να είναι περίπου 200 στον αριθμό ή 100 κιλά βάρος μικτό φορτίο (λαμπτήρες και φωτιστικά).

Βασικές προϋποθέσεις είναι να τοποθετούνται ξεχωριστά τα φωτιστικά από τους λαμπτήρες, να έχουν απαλλαχθεί από τη συσκευασία τους και να μην είναι σπασμένοι, διότι στην περίπτωση αυτή δεν συλλέγονται. Μετά την παράδοσή τους στα σημεία συλλογής, προωθούνται σε βιομηχανίες ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποιούνται το γυαλί, το πλαστικό και τα μέταλλα για την κατασκευή νέων λαμπτήρων. Ο υδράργυρος καθαρίζεται και χρησιμοποιείται ξανά, αλλά και οι σκόνες φθορισμού εξουδετερώνονται και θάβονται σε αναγνωρισμένα κέντρα αποθήκευσης. Έτσι, γίνεται εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων και συντελούμε όλοι μας στη μείωση της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Παράλληλα, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και αυξάνει το επίπεδο πολιτισμού της χώρας.

Δυστυχώς, οι κοινοί λαμπτήρες με νήμα, όχι μόνο δεν ανακυκλώνονται, αλλά καταναλώνουν και 5 φορές περισσότερο ρεύμα. Αν θέλετε να κάνετε οικονομία στο ρεύμα, αλλάξτε τις παλιές λάμπες με ειδικούς λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης, που έχουν δεκαπλάσιο μέσο όρο ζωής ενώ συγχρόνως προστατεύετε και το περιβάλλον.

Οι λαμπτήρες που ανακυκλώνονται είναι οι επιμήκεις και οι κυκλικοί λαμπτήρες φθορισμού, οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, οι λαμπτήρες υδραργύρου απλοί αλλά και με προσμίξεις μεταλλικών αλογονιδίων και οι λαμπτήρες ατμών νατρίου.

Είναι καιρός να αντιληφθούμε όλοι μας πως η ανακύκλωση δε γίνεται από μόνη της. Όλοι μας πρέπει να γίνουμε σύμμαχοι και συμμέτοχοι στην κοινή αυτή προσπάθεια, που στη εποχή μας αποτελεί αναγκαιότητα αλλά και τρόπο ζωής. Ακόμα και το λίγο για τον καθένα, είναι πολύ για όλους. Ας εντείνουμε τις προσπάθειές μας γιατί η φροντίδα του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας.

Γεωργία Νικητέα, EcoView.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.