Για δέκατη συνεχή χρονιά στο τμήμα Προσχολικής Αγωγής του ΤΕΙ Αθήνας, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 9 Δεκεμβρίου, η εκδήλωση-ημερίδα “Ανοιχτά Εργαστήρια“.
Εκατοντάδες ήταν οι προσκεκλημένοι καθηγητές, φοιτητές, μέλη της τοπικής κοινωνίας, εργαζόμενοι σε φορείς που συνεργάζονται με το τμήμα, που προσήλθαν στη εκδήλωση και συμμετείχαν στα ποικίλα και ενδιαφέροντα δρώμενα.
Ευγενέστατες σπουδάστριες με υποδέχτηκαν στην είσοδο και μου έδωσαν ένα αναγνωριστικό καρτελάκι στα οποίο κατέγραψαν το όνομά μου. Οι αίθουσες του τμήματος είχαν διαμορφωθεί σε χώρους εργαστηρίων όπου διεξάγονταν παράλληλες δράσεις σχετικές με κουκλοθέατρο, δραματοποίηση παραμυθιών, παραμυθοκατασκευάσματα, κατασκευές Χριστουγεννιάτικων καρτών, δακτυλομαριονετών, δημιουργικές κατασκευές με σφραγίδες από πατάτες, μουσικοκινητικές δραστηριότητες και ανταλλαγή εμπειριών από την πρακτική άσκηση.
Ανάμεσα στις ενθουσιώδεις και χαμογελαστές σπουδάστριες που περιφέρονταν στα ανοιχτά εργαστήρια, εντόπισα τις καθηγήτριες κ Φ. Σιδηροπούλου και Ν. Τσαούλα, που ανήκουν στην επιστημονική – Οργανωτική επιτροπή και δέχτηκαν με μεγάλη ευχαρίστηση να μου μιλήσουν για αυτή την καινοτόμα προσπάθεια.
Όπως μου εξήγησε η καθηγήτρια Παιδαγωγικών κ. Σιδηροπούλου, η όλη προσπάθεια ξεκίνησε δειλά πριν από 10 χρόνια και πολύ σύντομα βρήκε θερμούς υποστηρικτές και από άλλους συναδέλφους που στηρίζουν την όλη προσπάθεια. Αρχικά μια ομάδα από εκπαιδευτικούς πρότειναν πειραματική τροποποίηση της λειτουργίας του αναλυτικού προγράμματος.
Σκοπός είναι η ενίσχυση των ανταλλαγών μεταξύ φοιτητών/τριών, καθηγητών και συνεργατών και στόχο έχει την βελτίωση της εκπαίδευσης την εργαστηριακών μαθημάτων. Γίνεται άνοιγμα των εργαστηρίων, «πνέει άλλος αέρας» στο τμήμα, που σημαίνει ότι για μια ημέρα όσοι από τους καθηγητές επιθυμούν, αλλάζουν την τυπική λειτουργία των μαθημάτων και σε συνεργασία με την Οργανωτική επιτροπή, διοργανώνουν δράσεις σε όλους τους χώρους του τμήματος.
Η κ. Τσαούλα μας επισήμανε πως οι καθηγητές του τμήματος Προσχολικής Αγωγής σε συνεργασία με εξωτερικούς συνεργάτες και φοιτητές, οργανώνουν εφήμερα εργαστήρια, προβάλλουν το περιεχόμενο και τις τεχνικές του εργαστηρίου, εγκαινιάζουν καινοτόμες προσεγγίσεις, ενώ παράλληλα υποδέχονται επισκέπτες, αλλά και επισκέπτονται άλλα εργαστήρια. Η διερεύνηση αυτής της παρέμβασης μέσα από την σταδιακή εξέλιξή της κατά τα 10 τελευταία χρόνια, έχει θετικά αποτελέσματα τονίζοντας ιδιαίτερα το πλαίσιο επικοινωνία.
Όπως μας εξήγησαν αναλυτικότερα, η υλοποίηση της εκδήλωσης στηρίζεται στους παρακάτω στόχους:
- Συμπλήρωση και ανατροφοδότηση του κάθε εργαστηρίου.
- Ευαισθητοποίηση και υπευθυνότητα των φοιτητών σε παρόμοιες δραστηριότητες (Παιδικό Φεστιβάλ, Γιορτές σε παιδικούς σταθμούς).
- Επανασύνδεση με τους φοιτητές της Πρακτικής Άσκησης στο επάγγελμα.
- Ευκαιρία σύνδεσης και αλληλεπίδρασης με τον εργασιακό χώρο των Βρεφονηπιακών Σταθμών.
- Κίνητρα αξιολόγησης και σύνδεσης των Εργαστηριακών Μαθημάτων.
- Επικοινωνία και αλληλεπίδραση όλων των φοιτητών αλλά και γνωριμία μεταξύ εκπαιδευτικών.
- Βιωματική προσέγγιση των φοιτητών στο Παιδαγωγικό θεωρητικό πλαίσιο (ανοιχτές τάξεις, projects, παράλληλα εργαστήρια).
- Μείωση της απόστασης θεωρίας και πράξης με την παρουσίαση εφαρμοσμένων παραδειγμάτων.
- Ευκαιρία «φιλοξενίας» κάποιων κοινωνικών συνεργατών με εξειδίκευση σε έναν γνωστικό τομέα.
- Την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των φοιτητών και την υποδοχή των πρωτοετών στα δρώμενα και τη φιλοσοφία του Τμήματος μας.
- Ευκαιρία στους φοιτητές αξιοποίησης σύγχρονων τεχνολογικών μέσων ως παιδαγωγικό εργαλείο.
- Διαδραστικότητα μεταξύ όλων των εργαστηρίων.
Περιηγούμενη ανάμεσα στα Ανοιχτά εργαστήρια δεν μπορούσα να μην παρατηρήσω τον ενθουσιασμό στα μάτια των σπουδαστριών πριν αλλά και μετά την συμμετοχή τους στις ομάδες εργασίας.
Με απλά υλικά όπως χάρτινες σακούλες, υφάσματα, τσόχες, σφραγίδες από πατάτες, διάφορα είδη χαρτονιών, τέμπερες, κόλλες, χρυσόσκονη, συρματάκια πίπας, χαρτοπολτό, μαρκαδόρους δημιούργησαν πανέμορφες κούκλες κουκλοθέατρου, δακτυλομαριονέτες, γιρλάντες με σφραγίδες για στολισμό, πανό για τοίχους, χριστουγεννιάτικες κάρτες. Χρησιμοποιώντας υφάσματα, τούλια, καπελάκια και με την βοήθεια μουσικής επένδυσης μας ταξίδεψαν νοερά στην χώρα των Χριστουγέννων.
Απλές και δημιουργικές ιδέες που μπορούν να εφαρμοστούν σαν δραστηριότητες σε Παιδικούς σταθμούς ή ακόμα σε κοινωνικές – γιορτινές εκδηλώσεις.
Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά σου συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση αυτή, γιατί πραγματικά στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε αυτές οι πρωτοπόρες προσπάθειες αποτελούν μια αχτίδα φωτός και ελπίδας για όλα τα παιδιά του κόσμου.
Γεωργία Νικητέα, EcoView.gr