Αυτόματο πότισμα κήπου και γλαστρών

Το πότισμα του κήπου ή των γλαστρών μ το λάστιχο ή το ποτιστήρι, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που οι απαιτήσεις των φυτών σε νερό είναι αυξημένες, είναι μια αρκετά χρονοβόρα υπόθεση. Εκτός των άλλων, η συντήρηση των φυτών μας την περίοδο των διακοπών είναι ένα επιπρόσθετο πρόβλημα.

Θέλοντας να κερδίσουμε πολύτιμο χρόνο, που άγγιζε τη μια ώρα σε ημερήσια βάση, αλλά και να κάνουμε μια σωστότερη διαχείριση του νερού, αποφασίσαμε να βάλουμε αυτόματο πότισμα.

Προμηθευτήκαμε από γνωστό μαγαζί ένα πλήρες σετ ποτίσματος που περιελάμβανε έναν προγραμματιστή και όλα τα απαραίτητα σύνεργα, σε πολύ προσιτή τιμή (γύρω στα 65 ευρώ) και αποφασίσαμε να κάνουμε μόνοι μας την εγκατάσταση.

aftomato-potisma

Αν και είμαστε ερασιτέχνες, διαπιστώσαμε ότι τελικά η όλη προσπάθεια ήταν μια σχετικά εύκολη υπόθεση. Επιπλέον εξοικονομήσαμε τουλάχιστον 150 ευρώ που χρειάζονταν για την τοποθέτηση από ένα εξειδικευμένο τεχνικό. Μελετήσαμε προσεχτικά τις οδηγίες, ταξινομήσαμε τα κομμάτια και ξεκινήσαμε τη διαδικασία. Μοιραστήκαμε τις αρμοδιότητες και ο καθένας μας ανέλαβε να συμμετάσχει με όποιον τρόπο μπορούσε.

Αρχικά απλώσαμε τον μαύρο σκληρό σωλήνα πίσω από τα φυτά παράλληλα με τον τοίχο.

Με την σγρόβια, ένα κατάλληλο εργαλείο, ανοίγαμε τις τρύπες στον σωλήνα και τοποθετούσαμε πιέζοντας ένα μικρό εξάρτημα που λέγεται λήψη, στο οποίο ενώναμε το λεπτότερο μαύρο σωληνάκι και στη άκρη του βιδώναμε τον σταλάκτη ή το μπεκάκι.

Το σωληνάκι συγκρατιόταν στο σημείο που επιθυμούσαμε να ποτιστεί με ένα πλαστικό πασσαλάκι στήριξης που καρφώνονταν στο έδαφος και μπορούσε να μετακινηθεί αν το επιθυμούσαμε.

Φροντίζαμε ώστε στις γλάστρες να βάζουμε μικρό σταλάκτη σταθερής παροχής για να μην χύνεται ασκόπως το νερό, ενώ στις ζαρντινιέρες και στα μεγαλύτερα φυτά του κήπου να βάζουμε ακριανό σταλάκτη που ρυθμίζεται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε φυτού.

Αναγκαστήκαμε να κάνουμε μια μικρή διακοπή για να προμηθευτούμε μερικά ακόμα υλικά, καθώς τα εξαρτήματα για 35 περίπου γλάστρες που διέθετε η αρχική συσκευασία δεν ήταν αρκετά για όλα τα φυτά του κήπου μας.

Σημαντικό γεγονός που αξίζει να αναφέρουμε είναι ότι η συγκεκριμένη συσκευασία επιδεχόταν επέκτασης. Επισκεφτήκαμε ξανά το κατάστημα και αυτή την φορά προτιμήσαμε να πάρουμε κάποια πιο οικονομικά υλικά αλλά εξίσου καλής ποιότητας για να ολοκληρώσουμε την προσπάθειά μας.

Χρειαστήκαμε συνολικά σχεδόν 3-4 ώρες για να τελειοποιήσουμε την τοποθέτηση και στην συνέχεια αρχίσαμε τις δοκιμές προκειμένου να διαπιστώσουμε τυχόν διαρροές ή επιδιορθώσεις στην κατασκευή. Ρυθμίσαμε την παροχή νερού με τέτοιο τρόπο ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κάθε φυτού ξεχωριστά.

Προγραμματίσαμε το πότισμα να γίνεται αργά την νύχτα ώστε να μην υπάρχουν απώλειες λόγω της εξάτμισης του νερού με τη ημερήσια ζέστη.

Πλεονεκτήματα αυτόματου ποτίσματος

Διαπιστώσαμε αμέσως ότι πια το πότισμα του κήπου είναι παιχνιδάκι και εκτός από εξοικονόμηση χρόνου και ενέργειας από μέρους μας, γίνεται και σωστότερη διαχείριση του νερού. Τα φυτά ποτίζονται στην ρίζα τους. Ούτε σταγόνα νερού δεν πηγαίνει χαμένη και τα φυτά δείχνουν ολοζώντανα και υγιή.

Μια τέτοιου τύπου εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος για 35 -50 γλάστρες και φυτά μπορεί να κοστίσει από 65-100 ευρώ ανάλογα με την εταιρεία που θα επιλέξει κανείς.

Για το μόνο που πρέπει να φροντίσετε αν φύγετε διακοπές είναι να φτιάξετε το Αυτόματο Πότισμα τουλάχιστον μια βδομάδα νωρίτερα, προκειμένου να έχετε όλο τον διαθέσιμο χρόνο να κάνετε τις απαραίτητες διορθώσεις στη ρύθμιση της παροχής του νερού και της εύρυθμης λειτουργίας του ηλεκτρονικού προγραμματιστή.

Τους χειμερινούς μήνες πρέπει να τον αναπρογραμματίσετε ή να τον αποσυνδέσετε, μιας και οι ανάγκες σε νερό των φυτών σας τον χειμώνα μειώνονται αρκετά λόγω χαμηλότερων θερμοκρασιών και αυξημένης βροχόπτωσης.

Οπωσδήποτε είναι μια εύκολη υπόθεση για ερασιτέχνες κηπουρούς. Αν διαθέτετε κήπο με γκαζόν, επειδή απαιτούνται ιδιαίτερες εγκαταστάσεις, θεωρείται σκόπιμο να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.

Γεωργία Νικητέα, EcoView.gr

1 σκέψη για το “Αυτόματο πότισμα κήπου και γλαστρών”

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.