Επίσκεψη στο Ενυδρείο Κρήτης – Cretaquarium

Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα της Ευρώπης, το Ενυδρείο Κρήτης, αποτέλεσε έναν από τους πρώτους μας προορισμούς κατά την άφιξή μας στο όμορφο νησί.

Εκατοντάδες ήταν οι επισκέπτες που κατέφθαναν με πούλμαν ή με τα αυτοκίνητά τους, ακόμα και πεζοί και μαζί με εμάς θέλησαν να γνωρίσουν από κοντά τις σύγχρονες εγκαταστάσεις και την παρουσίαση των οικοσυστημάτων της Μεσογείου.

Το κτιριακό συγκρότημα του Θαλασσόκοσμου, βρίσκεται στον Νομό Ηρακλείου, στον χώρο της πρώην Αμερικανικής Βάσεως των Γουρνών. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη καθώς σε όλη την διαδρομή υπάρχουν ενημερωτικές πινακίδες αλλά και πολύ συχνά δρομολόγια με λεωφορείο ή πούλμαν.

cretaquarium3

Παρκάραμε το αυτοκίνητο σε έναν από τους τρεις μεγάλους χώρους στάθμευσης και θαυμάσαμε το μοντέρνο συγκρότημα που από την πρώτη κιόλας στιγμή μονοπώλησε το ενδιαφέρον μας. Με την είσοδό μας στο Ενυδρείο γοητευτήκαμε από το προσεγμένο περιβάλλον και τις ιδανικές υποδομές που συναντήσαμε στην συνέχεια σε όλη μας την περιήγηση.

Μαζί με το εισιτήριο μας η ξεναγός μας ενημέρωσε για την ύπαρξη των σύγχρονων οπτικοακουστικών συστημάτων καθώς και τις πρωτοποριακές εφαρμογές σε οθόνες αφής που υπήρχαν διάσπαρτα κατά μήκος της διαδρομής του ενυδρείου, για να συμπληρώσουν την βιωματική εμπειρία μας, να ενισχύσουν την πληροφόρηση και να υποστηρίξουν την δημιουργία μιας ολοκληρωμένης αντίληψης για την δομή και την λειτουργία του θαλάσσιου μεσογειακού οικοσυστήματος.

cretaquarium4

Ξεκινώντας την περιήγηση κατευθυνθήκαμε σε έναν σκοτεινό διάδρομο κατά μήκος του οποίου συναντήσαμε περίπου 60 δεξαμενές-ενυδρεία διαφόρων μεγεθών και κάθε μας συνάντηση με τους εντυπωσιακούς κατοίκους συνοδευόταν με επιφωνήματα ενθουσιασμού. Παρατηρούσαμε εντυπωσιασμένοι τα διάφορα ψάρια που ξεπρόβαλλαν πίσω από σχισμές βράχων και διαβάζαμε για τα είδη που συναντούσαμε: Κόκκινα κοράλλια, ροφοί, σελάχια, αστακοί, καραβίδες έκαναν παιχνίδια με το φως.

Ακολούθησαν δύο μεγάλες δεξαμενές με είδη όπως καρχαρίες, σφυρίδες, συναγρίδες, σμέρνες οι οποίες ήταν φαντασμαγορικές και κρατούσαν αμείωτο το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Όλοι μας είχαμε την δυνατότητα να παρατηρήσουμε από τόσο κοντά την συμπεριφορά των τεράστιων αυτών πλασμάτων. Επίσης είχαμε την ευκαιρία να δούμε μια χελώνα careta- careta, μαζί με άλλα κοπάδια ψαριών που δημιουργούσαν όμορφους σχηματισμούς.

cretaquarium2

Σε μικρότερα ενυδρεία γνωρίσαμε τον Κόσμο του Φυτοπλαγκτού και σε παρουσιάσεις με μικροσκόπιο μάθαμε για την σημασία των μικροσκοπικών αυτών οργανισμών στην τροφική αλυσίδα.

Εντυπωσιακός ήταν ο βιότοπος της Παράκτιας ζώνης όπου γνωρίσαμε μικρά πλάσματα όπως ιππόκαμποι, καβούρια, σφουγγάρια, ανεμώνες, εχινόδερμα, σκάροι, αλλά και άλλα περίεργα που κρύβονταν κάτω από την άμμο για να αποφύγουν τα αδιάκριτα βλέμματα. Χταπόδια, ροφοί, και κοπάδια από μικρά αλλά πολλά μεγάλα ψάρια που φαίνονταν εξοικειωμένα με τους επισκέπτες, πλησίαζαν πολύ κοντά στα τζάμια για να έχουμε την ευκαιρία να τα θαυμάσουμε καθώς κολυμπούσαν ανάμεσα σε βραχώδεις σχηματισμούς.

Στον Κόσμο του Ζωοπλαγκτού διακρίναμε μια δεξαμενή με μέδουσες που με τον κατάλληλο φωτισμό τις βλέπαμε να χορεύουν νωχελικά.

Η πιο εντυπωσιακή ενότητα ενυδρείου ήταν το Πέρασμα στους Τροπικούς όπου είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε πολύχρωμα αυτοκρατορικά αγγελόψαρα, ψάρια κλόουν, καρδινάλιους του Banggai, γαιτανούρια, και πολλά άλλα τροπικά είδη που ζουν σε κοραλλιογενείς υφάλους. Επίσης παρατηρήσαμε έναν δύτη ο οποίος είχε αναλάβει τον καθαρισμό και τον έλεγχο των δεξαμενών και το τάισμα των ψαριών.

Η διάρκειας μιας ώρας περιήγηση έφτασε στο τέλος της. Συζητώντας με ενθουσιασμό οδηγηθήκαμε στην έξοδο και κατευθυνθήκαμε προς στους υπόλοιπους χώρους.

Αμέσως μετά επισκεφτήκαμε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο για παιδιά όπου διενεργούνται πρότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα. Με τα κατάλληλα υλικά και εργαλεία και με την καθοδήγηση και υποστήριξη εξειδικευμένου προσωπικού, τα παιδιά συνεργάζονται για να δημιουργήσουν τις δικές τους σχετικές κατασκευές. Παράλληλα οι νεαροί μαθητές ευαισθητοποιούνται σε θέματα προστασίας των θαλασσών και την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης.

Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε σε μια αίθουσα εξοπλισμένη με σύγχρονα οπτικοακουστικά συστήματα και παρακολουθήσαμε για λίγο ένα ντοκιμαντέρ σχετικό με τη θαλάσσια ζωή. Στην αίθουσα αυτή διενεργούνται σεμινάρια, ομιλίες, εκδηλώσεις, εκθέσεις και συνέδρια.

Μας άρεσε ιδιαίτερα το κατάστημα Aqua shop και χαζέψαμε τα όμορφα αναμνηστικά, κάρτες, βιβλία, δώρα, παιχνίδια που ήταν όλα εμπνευσμένα από τον μαγευτικό κόσμο της θάλασσας.

Φαντάζομαι πως πίσω από όλο αυτό το υπέροχο θέαμα ένα πλήθος ανθρώπων θα εργάζονται για να συντηρούν και να διατηρούν αυτές τις άψογες εγκαταστάσεις σε αυτό το άριστο επίπεδο που είχαμε την χαρά να θαυμάσουμε. Πραγματικά τους αξίζουν συγχαρητήρια και προτείνω όσοι ακόμα δεν έχουν επισκεφτεί τον Θαλασσόκοσμο, να το πραγματοποιήσουν σύντομα.

Γεωργία Νικητέα, EcoView.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.