Επίσκεψη στο Σταθμό Α΄ Βοηθειών της ΑΝΙΜΑ

Ένας διαφορετικός Σταθμός Α΄ Βοηθειών αποτέλεσε τον προορισμό μας πριν από μερικές ημέρες. Ο χώρος, οι νοσηλευτές – φροντιστές αλλά και τα προστατευόμενα πλάσματα δεν θύμιζαν καθόλου τις συνηθισμένες εικόνες ενός νοσοκομείου. Μόνο τα χειρουργικά εργαλεία, τα φάρμακα, οι οροί, οι γάζες και τα απολυμαντικά θύμιζαν κάτι από Κέντρο Νοσηλείας.

anima

Οι ασθενείς αναπαύονταν σε μεγάλα χαρτόκουτα, ενώ όσοι είχαν αποθεραπευτεί και περίμεναν την απελευθέρωσή τους, ξεκουράζονταν σε μεγάλα κλουβιά μέχρι τη στιγμή της σταδιακής ένταξής τους στο φυσικό τους περιβάλλον. Ο χώρος ήταν μικρός, αλλά ζεστός και φιλόξενος. Οι νοσηλευτές και οι εθελοντές ήταν ευγενικοί και ήρεμοι και η συζήτηση μαζί τους έλυσε όλες τις απορίες μας.

ΕπίσκεψηΗ επίσκεψή μας με τα Ξεφτέρια της ΕΟΕ στο Σταθμό Α΄ Βοηθειών της ΑΝΙΜΑ ήταν κάτι που επιθυμούσαμε να πραγματοποιήσουμε από καιρό. Όταν επιτέλους μας δόθηκε η ευκαιρία, μας γέμισε με συναισθήματα συγκίνησης και αισιοδοξίας. Ο χώρος βρίσκεται πολύ κοντά στον ηλεκτρικό σταθμό του Ταύρου, στην Καλλιθέα, σε ένα μικρό ισόγειο κτήριο. Ένα μικρό γραφείο και ένας χώρος ειδικά διαμορφωμένος για την νοσηλεία των εισερχόμενων πλασμάτων αποτελούσαν τον Σταθμό Α΄ Βοηθειών.

Εκατοντάδες τραυματισμένα πλάσματα, πουλιά, ερπετά και μικρά θηλαστικά βρίσκουν την απαραίτητη φροντίδα και θαλπωρή στον φιλόξενο χώρο του σταθμού. Γιατροί, φροντιστές και εθελοντές προσφέρουν απλόχερα τις γνώσεις και τον χρόνο τους για τα πλάσματα που έρχονται από όλη την Ελλάδα άρρωστα, αποδυναμωμένα ή τραυματισμένα από βόλια κυνηγών. Κάθε πλάσμα που προσέρχεται στο χώρο, αφού ολοκληρώσει τη διαδικασία της εξέτασης και της θεραπείας, περνάει στο στάδιο της αποθεραπείας σε άλλο χώρο για να εξοικειωθεί σταδιακά και να επανέλθει από την αγκύλωση. Στη συνέχεια οργανώνεται η απελευθέρωση για την επανένταξή του
στο φυσικό του περιβάλλον.

ΜελισσοφάγοςΕίδαμε μια τραυματισμένη στο καβούκι χελώνα, μια μικρή νυχτερίδα, έναν κατσουλιέρη, έναν αξιαγάπητο μελισσοφάγο που έχασε τη μετανάστευση λόγω εξάντλησης, μια παπαδίτσα και αρκετά τραυματισμένα περιστέρια. Μας εντυπωσίασαν ιδιαίτερα ένας γύπας που έφτασε δηλητηριασμένος από την Β. Ελλάδα, ένας μπούφος με σπασμένα ποδαράκια που μας κοίταζε έκπληκτος με τα τεράστια μάτια του, μια πανέμορφη κουκουβάγια τυτώ και δυο γερακίνες που αναπαύονταν σε μεγάλες χαρτόκουτες. Δίπλα υπήρχαν πολλά είδη νοσηλείας τα οποία χρησιμοποιούσαν οι νοσηλευτές για την φροντίδα των μικρών φιλοξενούμενων πλασμάτων.

Τα πουλιά και τα πλάσματα που προσέρχονται για θεραπεία, ποικίλουν ανάλογα με την εποχή. Την Άνοιξη και το καλοκαίρι προσέρχονται κυρίως νεοσσοί πουλιών, ενώ το χειμώνα παραλαμβάνουν τραυματισμένες γερακίνες. Πολλές φορές παραλαμβάνουν σκαντζοχοιράκια ή μικρές αλεπούδες.

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε ένα τραυματισμένο πουλί

Κρατήστε με πανίΠαράλληλα μας εξήγησαν πως μπορούμε να βοηθήσουμε στην περίπτωση που βρούμε κάποιο νεοσσό. Αρχικά πρέπει να φροντίσουμε να προστατεύσουμε τον νεοσσό από τυχών θηρευτές του και να παρακολουθήσουμε αν έρχονται οι γονείς να το ταΐσουν. Αν έρχονται, μπορούμε να βοηθήσουμε πιάνοντας το νεοσσό με μαλακό πανί και τοποθετώντας τον είτε στην φωλιά του, αν υπάρχει η δυνατότητα, ή σε κάποιο ψηλό προστατευμένο σημείο για να έχουν επαφή και να το φροντίσουν. Αν όχι, φροντίζουμε να βάλουμε το πουλάκι σε χαρτόκουτο με μαλακό υπόστρωμα, ποτέ σε κλουβί για να μην τραυματιστεί, και επικοινωνούμε αμέσως με τους υπεύθυνους της ΑΝΙΜΑ για να λάβουμε οδηγίες, μέχρι να το παραλάβει κάποιος έμπειρος από την οργάνωση και να το φροντίσει.

Χορήγηση ορούΑν βρούμε τραυματισμένο κάποιο μεγαλύτερο πουλί, μπορούμε να το πιάσουμε σκεπάζοντάς το με ότι μαλακό πανί βρούμε, πετσέτα, μπλουζάκι, μπουφάν και να το βάλουμε σε ένα μεγάλο χαρτόκουτο στο οποίο έχουμε ανοίξει τρυπούλες για να αναπνέει. Μπορούμε να σταλάξουμε στα ρουθούνια του λίγο ζαχαρόνερο ή ορό για να το ηρεμήσει και να του δώσει ενέργεια. Αν πρόκειται για αρπακτικό πουλί, πρέπει να φροντίσουμε να προστατευτούμε από το γαμψό ράμφος και τα επικίνδυνα νύχια του που άθελά του μπορεί αν μας τραυματίσουν. Όσο το φροντίζουμε, το κρατάμε σαν μωρό στην αγκαλιά μας, κρατώντας προσεχτικά τα πόδια του. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται αν βρούμε υδρόβιο πουλί με μακρύ ράμφος. Πρέπει να το κρατάμε σε απόσταση από το κεφάλι μας για να μην μας τσιμπήσει στο πρόσωπο.

Σκαντζοχοιράκια και αλεπούδες χρειάζονται μεγάλη προσοχή στο χειρισμό τους καθώς τα αγκάθια τους και τα σουβλερά τους δόντια μπορούν να μας τραυματίσουν. Φροντίζουμε να μην το ενοχλούμε και το ταράζουμε και ειδοποιούμε αμέσως την ΑΝΙΜΑ.

Σχετικά με την ΑΝΙΜΑ

Η ΑΝΙΜΑ με σήμα το πουλί καλημάνα, είναι ένας σύλλογος προστασίας και περίθαλψης άγριας ζωής. ΑΝΙΜΑ σημαίνει δίνω ζωή. Ιδρύθηκε το 2005 από ανθρώπους με πολύχρονη πείρα στην προστασία της φύσης και την περίθαλψη της άγριας πανίδας. Έκτοτε δραστηριοποιείται στην περίθαλψη και την επανένταξη των αγρίων ζώων αγρίων ζώων που βρίσκονται ανήμπορα ή τραυματισμένα από συμπολίτες μας.

Επίσης συλλέγει επιστημονικά στοιχεία για την βιολογία και την συμπεριφορά των ειδών της πανίδας με στόχο την προστασία της. Ενημερώνει εθνικές και κοινωνικές ομάδες για τα προβλήματα της άγριας ζωής. Έχει ενεργή δράση και συμμετοχή για την προστασία, διάσωση και διατήρηση της άγριας πανίδας και των φυσικών βιοτόπων.

Συμβάλλει ενεργά με όλα τα μέσα για την διάσωση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Αναπτύσσει το θεσμό του εθελοντισμού και το πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης, μιας και οι δράσεις της στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην εθελοντική προσφορά εργασίας.

Όλοι μπορούμε να συμμετέχουμε να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας, είτε στηρίζοντας οικονομικά την οργάνωση, είτε προσφέροντας εθελοντική εργασία σε διάφορους τομείς. Οι ανάγκες είναι τεράστιες και όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε προσφέροντας από εφημερίδες, χαρτόκουτα, σχάρες από ψυγεία, πήλινα δοχεία, μέχρι τροφές για πουλιά ή ζώα, φάρμακα και νοσηλευτικό υλικό.

Το έργο των ανθρώπων της οργάνωσης είναι πραγματικά αξιόλογο και αξίζει τη στήριξή μας. Από τις συγκινητικότερες στιγμές είναι η ώρα της απελευθέρωσης των πλασμάτων και της επανένταξής τους στο φυσικό περιβάλλον. Ελπίζουμε να καταφέρουμε να παρευρεθούμε σε κάποια απελευθέρωση και να σας μεταφέρουμε τα συναισθήματά μας.

Ο σταθμός Α΄ Βοηθειών βρίσκεται στην Μενελάου 134, Καλλιθέα και τα τηλέφωνα στα οποία μπορείτε να απευθύνεστε αν βρείτε κάποιο τραυματισμένο ζώο είναι: 210 9510075 και 6972664675.

Γεωργία Νικητέα, EcoView.gr

6 σκέψεις για το “Επίσκεψη στο Σταθμό Α΄ Βοηθειών της ΑΝΙΜΑ”

  1. η αμεση επαφη μου με ατομα που δραστηριοποιουνται δεκαετιες πια σε αντιστοιχη οργανωση που προσφατα επαψε να υπαρχει στην επαρχια,μου δινει την ωθηση να πω οτι οι ανθρωποι αυτοι προσφερουν τεραστιο εργο και αξιζουν την ηθικη συμπαρασταση του καθενος μας ,αλλα κυριως την συμμετοχικη συμπαρασταση οσων μπορουν και ειδικα των νεων παιδιων.Μονο ετσι αυτο το υπεροχο που γινεται θα μπορει να εχει συνεχεια!!!

  2. βλεποντας αυτη την ομορφη και γενναια δραστηριοτητα εθελοντισμου θα ηθελα να ρωτησω πια οργανωση ηταν στην επαρχια και σταματησε την δραστηριοτητα και πως μπορουμε να βοηθησουμε την επαναλειτουργια της.αν μπορει καποιος ας με ενημερωσει!

  3. η οργανωση που αναφερομουν ηταν ο σταθμος προστασιας αγριων ζωων και πουλιων στην ν.ιωνια του βολου.αν μαθω κατι για προαπαθεια επαναλειτουργιας θα ενημερωσω.τα περιστατικα πουλιων χρηζοντα βοηθεια απο οτι γωνριζω τα εξυπηρετει προς τιμην του ακομα το κτελ βολου στελνοντας τα αθηνα οπου τα παραλαμβανουν απο την ανιμα εφοσον καποιος συννενοηθει μαζι τους.ετσι τουλαχιστον ηξερα οτι ισχυε μεχρι πριν λιγους μηνες

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.