Δύο εθελοντές μιλούν στο EV για τη δράση τους

Αναγνωρίζοντας την πολύτιμη προσφορά των εθελοντών ως στάση ζωής και βιώνοντας καθημερινά στον εργασιακό μας χώρο αλλά και στον κοινωνικό μας περίγυρο την συναναστροφή μας με αρκετούς από αυτούς, συζητήσαμε με 2 ανώνυμους εθελοντές, και καταγράψαμε την εμπειρία τους. Σεβόμενοι την επιθυμία τους να παραμείνουν ανώνυμοι, θα χρησιμοποιήσουμε στη συνέχεια της συνέντευξης μόνο τα αρχικά των ονομάτων τους κάθε φορά που αναφερόμαστε στον κάθε έναν από αυτούς.

EcoView: Πόσα χρόνια είστε εθελόντρια και σε ποιους τομείς δραστηριοποιήστε;

 • ΑΚ: Προσφέρω τις υπηρεσίες μου περιστασιακά σαν εθελόντρια αιμοδότρια και σταθερά ως εθελόντρια οργανωμένα στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και σε Νοσηλευτικά ιδρύματα εδώ και 26 χρόνια. Επίσης συμμετείχα σε αθλητικές δραστηριότητες στην Ολυμπιάδα του 2004 στην Αθήνα, στην Παραολυμπιάδα και στον Μαραθώνιο.
 • ΠΜ: Εδώ και αρκετά χρόνια προσφέρω τις υπηρεσίες μου στους ασθενείς του Ασύλου Ανιάτων, σε εκκλησιαστικές δραστηριότητες αλλά και σε μεμονωμένες περιπτώσεις μοναχικών ανθρώπων που δεν έχουν κάποιον να τους φροντίσει και χρειάζονται έναν άνθρωπο να τους δώσει τα φάρμακά τους και ένα πιάτο φαΐ.

EcoView: Πως ενημερωθήκατε σχετικά με την εθελοντική δράση;

 • ΑΚ: Από εφημερίδες, περιοδικά και γενικά από τα ΜΜΕ.
 • ΠΜ: Μέσω της εκκλησίας και από ευαισθητοποιημένους ανθρώπους στην γειτονιά.

EcoView: Επιμορφωθήκατε με ειδικά σεμινάρια, περάσατε από ειδικές συνεντεύξεις από τον φορέα που υπηρετήσατε;

 • ΑΚ: Φυσικά! Ειδοποιήθηκα 2 μήνες νωρίτερα και για ένα διάστημα παρακολούθησα ειδικά σεμινάρια επί του αντικειμένου εργασίας. Επιπλέον έγιναν κάποιες επισκέψεις στον χώρο για να γνωρίσουμε το περιβάλλον και να κατατοπιστούμε γενικότερα. Συνέντευξη δεν έδωσα αλλά κάνοντας την αίτηση μου συμπλήρωσα κάποια στοιχεία βάση των οποίων έγινε η επιλογή.
 • ΠΜ: Για τον τομέα που δραστηριοποιούμαι δεν χρειάστηκε ειδική επιμόρφωση.

EcoView: Για ποιους λόγους γίνατε εθελοντής;

 • ΑΚ: Είμαι άνθρωπος που από τον χαρακτήρα μου μού αρέσει να προσφέρω, να είμαι δραστήρια και να συμμετέχω στα κοινωνικά δρώμενα. Πιστεύω ότι προσφέροντας στον άνθρωπο ως μέλος της κοινωνίας, προσφέρω ευρύτερα και στο κοινωνικό σύνολο. Να αναφέρω αν και είναι ήδη γνωστό σε όλους ότι δεν πληρώνομαι για τις υπηρεσίες μου.
 • ΠΜ: Γιατί έχω μέσα μου πολύ μεγάλη αγάπη για τον άνθρωπο. Όταν βοηθάω τους έχοντες ανάγκη, ικανοποιούμαι ψυχικά. Το χαμόγελο τους είναι η καλύτερη ανταμοιβή των κόπων μου. Επιπλέον, πολλές φορές οι υπηρεσίες του κράτους δεν είναι αρκετές για να καλύψουν τις ανθρώπινες ανάγκες και έτσι εμείς οι άνθρωποι έχουμε χρέος να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον. Τα παιδιά μου έχουν υπάρξει πρόσκοποι και βοηθούσαν στον καθαρισμό των ακτών, των δασών, των δρόμων μας. Όλοι πρέπει να συμμετέχουμε! Θυμηθείτε πόσοι άνθρωποι βοήθησαν εθελοντικά τους πυροσβέστες στην κατάσβεση των πυρκαγιών όταν κινδύνευαν οι περιουσίες τους αλλά και η ζωή άλλων ανθρώπων. Έχουμε χρέος να βοηθάμε και να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον γιατί το κράτος δεν μπορεί να είναι πανταχού παρών.

EcoView: Ποιο είναι το προφίλ ενός εθελοντή και ποια θα πρέπει να είναι η συμπεριφορά του στους χώρους που προσφέρει το έργο του;

 • ΑΚ: Καταρχήν πρέπει να του έχει καθοριστεί επακριβώς το έργο του, ο χρόνος τον οποίο θα διαθέσει, και να έχει ένα τέλος όταν μεταβληθούν οι συνθήκες της  ζωής του. Να είναι πάντα διαθέσιμος να προσφέρει, να δείχνει σεβασμό στο χώρο που υπηρετεί και στους εργαζόμενους, να είναι ευγενικός, χαμογελαστός και ευδιάθετος χωρίς επικριτική στάση απέναντι στους εργαζόμενους ή τους ανθρώπους στους οποίους προσφέρει το έργο του. Να ενημερώνει όταν κάτι του συμβαίνει και δεν μπορεί να είναι τυπικός στο ωράριό του και οπωσδήποτε να έχει ικανότητες συνεργασίας αλλά και υπευθυνότητα απέναντι σε ότι αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας.
 • ΠΜ: Να έχει αγάπη! Αν έχει αγάπη όλα τα άλλα έρχονται μόνα τους. Φυσικά η τυπικότητα, ο σεβασμός και η ευγένεια είναι απαραίτητα να υπάρχουν γιατί χωρίς αυτά  δεν γίνεται τίποτα. Να βλέπει όλους τους ανθρώπους σαν ίσους και να μην έχει ο ίδιος προβλήματα τα οποία  θα μεταφέρει στους χώρους που προσφέρει. Να έχει υπομονή, πειθαρχία και κατανόηση.

EcoView: Συναντήσατε δυσκολίες από τους έμμισθους εργαζόμενους και πως σας αντιμετώπισαν τα άτομα τα οποία τα οποία εξυπηρετούσατε;

 • ΑΚ: Ουδέποτε! Με αντιμετώπισαν με ευγένεια σεβόμενοι το έργο που προσφέρουμε όλοι οι εθελοντές. Με υποδέχονταν πάντα με θετική διάθεση και χαμόγελο και μου έδειχναν πόσο απολάμβαναν τον χρόνο που περνούσαμε μαζί και τις προσπάθειες που καταβάλαμε.
 • ΠΜ: Οι εργαζόμενοι με βλέπουν πάντα με θετικό τρόπο, εκτιμώντας την βοήθεια που προσφέρω. Κάποιοι από τους ασθενείς μερικές φορές δεν μου μιλάνε με τον καλύτερο τρόπο αλλά δεν τους παρεξηγώ. Προσπαθώ με κατανόηση και πολύ μεγάλη υπομονή να μη στέκομαι σε μεμονωμένα περιστατικά και να μην δίνω σημασία γιατί οι περισσότεροι έδειχναν να με περιμένουν με λαχτάρα και ανυπομονησία.

EcoView: Στον δικό σας εργασιακό χώρο συνεργάζεστε με εθελοντές και ποια η δική σας στάση απέναντί τους;

 • ΑΚ: Αχ δύσκολη ερώτηση… Στα χρόνια της επαγγελματικής μου πορείας γνώρισα σαν εργαζόμενη πολλούς εθελοντές. Αν και μόνο τα τελευταία χρόνια έγινε επιτρεπτός ο εθελοντισμός στον χώρο μας, μιας και πρόκειται για έναν πολύ ευαίσθητο χώρο. Οι περισσότεροι ήταν αξιόλογοι άνθρωποι, με πολύ μεγάλες ευαισθησίες και με μεγάλη διάθεση προσφοράς, όχι μόνο του χρόνου τους αλλά προσέφεραν και οικονομικά φροντίζοντας να καλύψουν κάποιες από τις ανάγκες του χώρου. Με τους περισσότερους είχαμε αναπτύξει άριστη σχέση συνεργασίας. Παρόλα αυτά, κάποιοι από τους ανθρώπους που πέρασαν σαν εθελοντές διαπιστώσαμε ότι απέβλεπαν σε κάποιο προσωπικό όφελος ενώ κάποιοι άλλοι είχαν συνεχώς πολύ αρνητική και επικριτική στάση με τους υπόλοιπους συναδέλφους και το χώρο γενικότερα. Δεν ήταν τυπικοί στην τήρηση του ωραρίου τους, δεν τηρούσαν το απόρρητο των πληροφοριών που τους δόθηκε, γεγονός που προκαλούσε ένα κλίμα δυσφορίας και αρνητισμού. Πολλές φορές είχαμε την εντύπωση ότι η Διοίκηση προσπαθούσε μέσω των εθελοντών να κατευνάσει τα πνεύματα δυσαρέσκειας για την έλλειψη προσωπικού και να μην προέβη σε προσλήψεις μόνιμων συναδέλφων. Όλα αυτά, συν το γεγονός ότι κανείς δεν έκανε κάποια ενημέρωση στο προσωπικό για τον ρόλο των εθελοντών, δημιουργούσαν μια αναστάτωση στο χώρο και δεν εκτιμούνταν όπως έπρεπε η αξία της προσφοράς τους.
 • ΠΜ: Όσο εργάστηκα στον ιδιωτικό τομέα, δεν είχαμε κανενός είδους συνεργασία με εθελοντές.

EcoView: Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνεργασία σας και για τις όμορφες εμπειρίες που μας καταθέσατε.

 • ΠΜ: Θα ήθελα να συμπληρώσω κάτι τελευταίο: Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι όλοι είμαστε άνθρωποι και ίσως αύριο ή κάποια στιγμή στο μέλλον να χρειαστούμε και εμείς τη βοήθεια των συνάνθρωπων μας. Είναι ωραίο να ξέρεις ότι δεν θα είσαι μόνος και ότι κάποιος, ακόμα και ένας άγνωστος, θα σε νοιαστεί και θα σου απλώσει μια χείρα βοηθείας.

Κοιτάξτε και εσείς γύρω σας. Είναι τόσοι πολλοί αυτοί που έχουν την ανάγκη σας! Μάθετε να προσφέρετε, να είστε σημαντικοί. Γιατί όταν παίρνεις γεμίζουν τα χέρια, αλλά όταν δίνεις γεμίζει η καρδιά.

Γεωργία Νικητέα, EcoView.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.