Εθελοντισμός, μια πράξη ανθρωπιάς

Σε μια δύσκολη εποχή που κυριαρχεί ο εγωισμός και το ατομικό συμφέρον, κάποιοι κρατούν ακόμα αναμμένη την φλόγα της αγάπης. Με πνεύμα συνεχούς και ανιδιοτελούς προσφοράς στο συνάνθρωπο, στην πατρίδα, στη φύση και το περιβάλλον, ο εθελοντής δρα είτε ατομικά, είτε διαμέσου οργανώσεων κι αποτελεί φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας.

Ο εθελοντισμός είναι μια εμπνευσμένη πράξη κατά την οποία ο εθελοντής ενσυνείδητα, με ελεύθερη βούληση και πλήρη ανιδιοτέλεια, θέτει τις υπηρεσίες του εις όφελος του πολίτη και της κοινωνίας γενικότερα.

ethelontismos

Μέσω της εθελοντικής δράσης ενισχύεται η κοινωνική συνοχή, διευθετούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο διάφορα κοινωνικά ζητήματα, αυξάνεται η ενεργητική συμμετοχή των ανθρώπων, ενισχύεται η ανάπτυξη επικοινωνιακών, κοινωνικών και επαγγελματικών δεξιοτήτων αλλά και η ανάπτυξη νέων ικανοτήτων.

Ο ρόλος των εθελοντών είναι πάντα επικουρικός και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσει τις ελλείψεις που παρουσιάζει η κρατική πολιτική.

Αν και οι ρίζες του εθελοντισμού είναι βαθιά ριζωμένες μέσα στην κοινωνία από αρχαιοτάτων χρόνων, δυστυχώς στην πατρίδα μας το ποσοστό των εθελοντών ανέρχεται μόλις στο 1,2% των πολιτών. Όσο πιο υψηλό είναι το ποσοστό, τόσο υψηλότερος είναι και ο δείκτης του πολιτισμού μιας κοινωνίας.

Οι σημαντικότεροι λόγοι που ωθούν τους ανθρώπους σε πράξεις εθελοντικής βοήθειας έχουν σχέση με το αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης, την αναζήτηση ενός ανώτερου νοήματος στη ζωή, την αναζήτηση κοινωνικής αναγνώρισης και προβολής, τη διάθεση για ψυχική και κοινωνική επαφή, τη χαρά της προσφοράς.

Οι συνήθεις τομείς δραστηριοποίησης των εθελοντών αφορούν τις φιλανθρωπικές, τις πολιτιστικές δραστηριότητες, την προστασία του περιβάλλοντος και τις οικολογικές οργανώσεις. Από τις σημαντικότερες οργανώσεις θεωρούνται η unicef, Το χαμόγελο του παιδιού, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Οι Γιατροί χωρίς σύνορα, Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, η Greenpeace, το WWF, η ΕΔΑΣΑ (Εθελοντές δασοπροστασίας Αττικής), το Praksis, το ΕΚΠΑΖ, η ΕΟΕ και άλλες.

Εκτός από τις πολύ θετικές επιδοκιμασίες για το ηθικό μεγαλείο το ανθρώπου και την επιβεβαίωση της χριστιανικής ηθικής, συχνά οι εθελοντές δέχονται και πολλές επικρίσεις μερικές εκ των οποίων αναφέρονται ως την κάλυψη προσωπικών βλέψεων, είτε την αντιμετώπιση προσωπικών ψυχολογικών προβλημάτων, είτε για την κριτική τους στάση στον χώρο που προσέρχονται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, είτε ότι καταλαμβάνουν θέσεις εργασίας μόνιμου προσωπικού, ενώ για κάποιες εθελοντικές οργανώσεις υπάρχει η υπόνοια ότι δεν υπάρχει διαφάνεια στην διαχείριση διάφορων οικονομικών θεμάτων.

Η 5 Δεκεμβρίου καθιερώθηκε από το 1985 να γιορτάζεται ως αναγνώριση του έργου των εθελοντών για την αμέριστη προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο.

Στηρίζουμε τον εθελοντισμό γιατί αποτελεί στάση ζωής.

Γεωργία Νικητέα, EcoView.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.