Φτιάξτε μια μικρή φωλιά για τα πουλιά

Λατρεύω τα πουλιά! Ποτέ δεν έλειψαν από το σπίτι μας! Είτε σαν οικόσιτα, είτε σαν ωδικά σε κλουβί, είτε σαν ελεύθερα και αλανιάρικα πλασματάκια που έβρισκαν καταφύγιο στην αυλή μας. Από τις πιο αγαπημένες και χαλαρωτικές δραστηριότητές μου, είναι το bird watching.  Απολαμβάνουμε τη παρατήρηση των πουλιών όχι μόνο στους φυσικούς τους βιότοπους κατά τις περιηγήσεις μας ανά την Ελλάδα, αλλά ακόμα και στην αυλή του σπιτιού μας.

Με τον ερχομό του χειμώνα περιμένουμε με χαρά την επίσκεψη των μικρών φτερωτών μας φίλων. Ένας μικρός καρβουνιάρης είναι ταχτικός επισκέπτης, ενώ ο κοκκινολαίμης θρασύτατος σκαλίζει με επιδεξιότητα το χώμα για να χορτάσει με τα μικρά σκουληκάκια του κήπου. Οι λευκοσουσουράδες κάνουν παρέλαση τις αρχές του Οκτώβρη σουλατσάροντας άφοβα ακόμα και δίπλα από τα αυτοκίνητα. Τα σπουργίτια είναι μόνιμοι κάτοικοι και χαιρόμαστε να τα παρακολουθούμε να παίρνουν τα αμμόλουτρά τους το καλοκαίρι και να δροσίζονται στις μικρές λιμνούλες  που σχηματίζονται στην αυλή το φθινόπωρο.

Τον χειμώνα με τα χιόνια δεν διστάζουν να τρυπώσουν στην κουζίνα και να κλέψουν λίγο σουσαμάκι από το κουλούρι που απέμεινε. Πολλές φορές καραδοκούν στην αμυγδαλιά και μόλις φυσήξω τα σποράκια από τα καναρίνια και τα παπαγαλάκια μου, κάνουν ομαδική εφόρμηση. Τους φυλάω πάντα τα ψίχουλα που περισσεύουν από το τραπέζι και πολλές φορές τους περιμένουν οι έξτρα νοστιμιές. Σιτάρι και καλαμπόκι! Γίνεται πραγματικός χαμός!

Την άνοιξη παρατηρώ συχνά τα χελιδόνια να φτερουγίζουν πάνω από το σπίτι μας κυνηγώντας κουνούπια και μύγες. Είναι πραγματικοί εξολοθρευτές! Έχουν χτίσει φωλιές σε μια γειτονική έρημη οικοδομή και είναι σκέτη απόλαυση να τα παρατηρεί κανείς να κάθονται στην σειρά στα καλώδια της ΔΕΗ.

Το καλοκαίρι μας επισκέφτηκε ένας καλόγερος. Καταφέραμε να τον διακρίνουμε  στα πυκνά φυλλώματα της αμυγδαλιάς από το δυνατό του και ξεχωριστό ηχόχρωμα του κελαηδήματός του.

Καρδερίνες και φλώροι έρχονταν πολύ συχνά, αλλά τον τελευταίο καιρό οι εμφανίσεις τους στον κήπο λιγοστεύουν.

Κάποτε ερχόταν και ένας σπίνος αλλά δεν έρχεται πια.

Κάθε χρόνο η γειτονιά μεταμορφώνεται. Ολοένα και περισσότερα κτίσματα ξεφυτρώνουν και δυστυχώς ο φυσικός βιότοπος των πουλιών  ολοένα και συρρικνώνεται. Κάτι το παράνομο κυνήγι των αγρίων πουλιών, κάτι η ρύπανση της ατμόσφαιρας, κάτι η έλλειψη της ευαισθητοποίησης για τα απειλούμενα είδη πουλιών, έχουν μειώσει πολύ τον αριθμό των φτερωτών επισκεπτών μας.

Αν κοιτάξουμε γύρω μας, σε κάθε αλσάκι ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας θα δούμε να πεταρίζουν γύρω μας ένα σωρό πουλιά. Αρκεί μόνο να έχουμε τα μάτια και τα αυτιά μας ανοιχτά για να τα εντοπίσουμε. Κινούνται ανάμεσά μας, τρυπώνουν στις αυλές μας, κρύβονται στους θάμνους και μας χρησιμοποιούν για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Κάποια από αυτά είναι πιο ευπροσάρμοστα, ενώ άλλα είναι πιο διστακτικά. Για να καταφέρουμε να τα παρατηρήσουμε καλύτερα χρειάζεται να αναπτύξουμε την ικανότητα της παρατηρητικότητας, της υπομονής και της ηρεμίας.

Επιθυμώντας να συνεχίσουμε να νιώθουμε αυτή την ξεχωριστή χαρά, ακολουθούμε τις οδηγίες της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας και φτιάχνουμε αυτοσχέδιες ταΐστρες και ποτίστρες. Για να βρίσκουν οι μικροί μας φίλοι φαγητό και νερό για να δροσίζονται και να απολαμβάνουν το  μπάνιο τους. Τις κρεμάμε πάντα σε ψηλό σημείο ή τις στηρίζουμε σε κάποιο πάσαλο σε σημείο δυσπρόσιτο για τα τετράποδα αρπακτικά. Έχουμε αφήσει τις φυλλωσιές στους θάμνους να φουντώσουν για να βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο κάποια είδη πουλιών.

Το ομορφότερο από όλα όμως η δημιουργία φωλιών για τα πουλιά. Οι περισσότερες προσπάθειές μας απέβησαν άκαρπες προς το παρών και όσες φωλίτσες και αν φτιάξαμε δεν στάθηκαν ικανές να βρουν ενοίκους.

texnhtes-folies

Η όλη διαδικασία της δημιουργίας τους όμως μας έδινε μεγάλη χαρά και ικανοποίηση  καθώς όλες αυτές οι ενέργειες ευαισθητοποιούν μεγάλους και παιδιά, αυξάνουν το αίσθημα σεβασμού προς το περιβάλλον, μας μαθαίνουν να αγαπάμε και να προστατεύουμε τα πουλιά, να εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας και να προετοιμάζουμε τα παιδιά μας να γίνουν ώριμοι, υπεύθυνοι και ενεργοί προστάτες της φύσης.

Μετά από πολλές προσπάθειες ελπίζουμε φέτος να αξιωθούμε να δούμε επισκέπτες στην νέα μας φωλίτσα. Με την βοήθεια της ΕΟΕ που για πρώτη φορά φέτος μας πρότειναν ένα πρωτότυπο και ξεχωριστό δώρο: μια ξύλινη τεχνητή φωλιά την οποία συναρμολογήσαμε και σκοπεύουμε σύντομα να βάλουμε στην αυλή μας για να προσφέρουμε καλύτερες συνθήκες και ένα φιλόξενο περιβάλλον για τα πουλιά που ζουν πλάι μας.  Ελπίζω πως σύντομα θα έχω την χαρά να μοιραστώ μαζί σας  πολύ όμορφες εμπειρίες.

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν θα δείτε την συναρμολόγηση της φωλιάς, η οποία αποτελείται από 6 ξύλινα κομμάτια, βίδες και οδηγίες για την κατασκευή της.

Η διαδικασία της συναρμολόγησης διαρκεί από 30-45 λεπτά. Η φωλιά μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα προφυλαγμένο σημείο από τον αέρα, την βροχή τον δυνατό ήλιο και φυσικά τα αρπαχτικά.

Γεωργία Νικητέα, EcoView.gr

14 σκέψεις για το “Φτιάξτε μια μικρή φωλιά για τα πουλιά”

  1. αν κατι τετοιο συμβει με το καλο τοτε κρινω ακρως απαραιτητη την υπαρξη καπου κοντα καμερας …big brother !! τα αποτελεσματα θα ειναι φανταστικα!

  2. μαρία ψαριανού

    πάρα πολύ ωραίο άρθρο, ενδιαφέρον, ευαίσθητο, τρυφερό και με την πρακτική του πλευρά.
    μπράβο μπράβο, μπράβο

  3. Μπράβο,πολύ ωραία πληροφόρηση.Στο εξωτερικό (Γαλλία)αυτού του είδους οι φωλιές βρίσκονται έξω από καθε σπίτι.Επίσης πωλούνται και έτοιμες σε πολλές μορφές.Εκεί ο κοσμος σέβεται την φύση και αγαπά , όπως τους αξίζει, τα ζώα…

  4. Τα τελευταία χρόνια αρχίζουν δειλά δειλά να ευαισθητοποιούνται οι άνθρωποι και στην χώρα μας και να δείχνουν ενδιαφέρον για τα περιβαλλοντικά προβλήματα, την φύση και τα απειλούμενα είδη. Οργανώσεις όπως η ΑΝΙΜΑ, η ΕΟΕ και το ΕΚΠΑΖ επιτελούν σημαντικά έργο.
    Τελευταία παρατηρώ ότι οι φωλίτσες έχουν γίνει μόδα και σε πολλά μεγάλα μαγαζιά πωλούνται σαν διακοσμητικά. Ελπίζω σύντομα να κατανοήσουν οι άνθρωποι την αξία που επιτελούν οι φωλιές στην διατήρηση της ορνιθοπανίδας και να βάλουν όλοι μια στο μπαλκόνι τους για να απολαμβάνουν την ομορφιά των άγριων πουλιών όντας πραγματικά ελεύθερα. Αν μάλιστα συνδυαστούν και με ταΐστρες θα εξασκηθούμε σύντομα στο όμορφο χόμπι του bird watching!

  5. Γειά σας.
    Βλέπω ότι το ξύλο που χρησιμοποιείται σε αυτήν την φωλιά είναι πολύ χοντρό, βαρύ, αλλά και ακριβό. Είναι πολύ ωραία φωλιά, αλλά λίγο δύσχρηστη λόγω του βάρους αλλά και του κόστους. Έχω φτιάξει τέτοιες φωλιές με λεπτό κόντρα πλακέ, ακόμα και λεπτά φύλα που μπορείς να βρείς στα άχρηστα μιας βιοτεχνίας επίπλων.
    Για να δεθούν μεταξύ τους τα λεπτα φύλα ξύλου, παίρνεις απλά φτηνα έως και δωρεάν πιχάκια πάχους 1 επί 1 cm, ή περίπου τόσο και τα χρησιμοποιείς σαν δοκαράκια που πάνω τους βιδώνεις με τις πιο μικρές βιδούλες που υπάρχουν τα λεπτά φύλα ξύλου τα οποία έχεις κόψει σε διαστάσεις 12 επι 12, ή περίπου τόσο. Ένα καλό πέρασμα με βερνίκι teak oil τα προστατεύει από τις βροχές. Μέσα τους έχω στερεώσει με μικρή βιδούλα από μιά πλαστική φωλίτσα που στοιχίζει 0,80 έως 1,20 e. (βρίσκονται σε όλα τα pet shop).
    Φυσικά κάτω υπάρχουν δύο πλαστικές ταίστρες 2 λίτρων έκαστη, μεγάλη ποτίστρα, και 2 μεγάλες στρογγυλές μπανιέρες -βάσεις μεγάλης γλάστρας, η μία πήλινη και η άλλη πλαστική. Τα πουλιά μικρά και μεγαλύτερα(δεκαοχτούρες) τιμούν τις ταίστρες και τις μπανιέρες με το παραπάνω. Έρχονται και άγρια όπως ψαρόνια και κάνουν το μπάνιο τους και είναι ευχαρίστηση να τα βλέπεις να πλατσουρίζουν και να βλέπεις πόσο θέλουν ένα μπάνιο με καθαρό νεράκι.
    Μία διευκρίνηση. Δεν γεμίζω τις 2λιτρες ταίστρες μέχρι επάνω,γιατί όσο τους βάζεις τόσο τρωνε και τόσο πιο πολλά πουλιά έρχονται. Βάζω όσο ξέρω ότι θα ικανοποιηθούν τα πουλιά που έρχονται, μόνο αν λείψεωπ.χ. σε διακοπές τις γεμίζω.

  6. Γεωργία Νικητέα

    Φίλε μας ‘Ακη, σε ευχαριστώ για την συμμετοχή σου στην συζήτηση.
    Είναι αλήθεια ότι όντως το ξύλο για την φωλιά ήταν χοντρό και η όλη κατασκευή είναι λίγο βαριά. Όμως δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω ότι η ΕΟΕ από την οποία αγόρασα την ξυλεία για την φωλίτσα φρόντισε να είναι πολύ προσεγμένη και γερή και σχεδόν αποτελεί ένα κομψοτέχνημα. Όσο για το κόστος , ναι έχεις ένα δίκαιο, αλλά όταν αγοράζεις κάτι από μια τέτοια οργάνωση γνωρίζεις εκ των προτέρων ότι ένα μέρος των χρημάτων προορίζεται για την στήριξη και ενίσχυση της οργάνωσης στο σημαντικό έργο που προσφέρει.
    Θα είχε πάρα πολύ ενδιαφέρον να μπορούσαμε να δούμε με φωτογραφίες τις κατασκευές σου προκειμένου να πάρουμε ιδέες για πιο εύκολες, γρήγορες και σίγουρα πιο οικονομικές λύσεις. Απαραίτητο προσόν βέβαια, να “πιάνουν τα χέρια” όποιου ασχοληθεί, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι χρειάζονται και καλλιτεχνικές ικανότητες για να κάνεις τέτοιου είδους κατασκευές.
    Αλήθεια, επισκέπτονται τις φωλίτσες σου τα άγρια πουλάκια?Και αν ναι, μετά από ποσο καιρό τις προσέγγισαν;

  7. Η φωλιά αυτή είναι πολύ γερή από πολύ ανθεκτικό ξύλο και όπως είπες, ένα κομψοτέχημα. Τέτοιες θα αγόραζα και εγώ αν επρόκειτο για 2-3 φωλιές για μικρά πουλιά και θα ζητούσα να φτιάξουν και μεγαλύτερη για μεγάλα πουλιά. Όμως χρειάζομαι γύρω στις 30 φωλιές και το κόστος θα ήταν μεγάλο. Τις χρειάζομαι γιατί θέλω να τις βάλω σε ψηλά δένδρα που είναι κατά μήκος ενός μικρού παραπόταμου, μιας φλέβας, σε προάστειο επαρχιακής πόλης στην κεντρική Ελλάδα. Ο λόγος είναι ότι παλαιότερα άκουγες τα βατραχάκια να κάνουν συναυλία το βράδυ ενώ τώρα όχι, και αντίστοιχη μείωση παρατήρησα στα μικρά πουλιά. Θέλω λοιπόν ναβοηθήσω να επανέλθει το τοπικό σύστημα κατά το δυνατόν, και τα πουλιά να επιβιώσουν τον βαρύ χειμώνα, προσφέροντάς τους φωλιές για ασφελή αναπαραγωγή, να μην κινδυνεύουν από τα ποντίκια που είναι μάστιγα για τις φωλιές, από τις καρακάξες που τρώνε τα μικρά και από τις βαρειές χειμωνιάτικες καιρικές συνθήκες.
    Έφτιαξα λοιπόν 5 φωλιές αρχικά που τις έβαλα στην βεράντα του σπιτιού μου στην Αθήνα σαν οδηγό ώστε να δω τις προτιμήσεις τους και να προχωρήσω στην κατασκευή περισσότερων.
    Το ύψος που τις τοποθέτησα αρχικά ήταν 1.5 μέτρο από το δάπεδο, στρεωμένες με σύρμα πάνω στα φυλλώματα μικρών δένρων που έχω σε μεγάλες γλάστρες. Είδα ότι τις περιεργάστηκαν καλά γύρω-γύρω και έχω ενδείξεις ότι μπήκαν κάποια κρύα βράδυα σε 2 από αυτές.
    Όμως λόγω του χαμηλού ύψους τοποθέτησης δεν είμαι βέβαιος ότι θα γεννήσουν σε αυτές επειδή δεν θα αισθάνονται ασφαλή. Τις έβγαλα λοιπόν και θα τις βάλω ψηλά στον τοίχο της βεράντας σε ύψος 3 μέτρα, ώστε και αυτά να αισθάνονται ασφάλεια λόγω του ύψους και εγώ να μπορώ να τα βλέπω όταν γεννήσουν και όταν πηγαινοέρχονται και ταίζουν τα μικρά.

    Τώρα για το άλλο που λες ότι πρέπει να πιάνουν τα λίγο τα χέρια σου για κατασκυές, έτσι είναι, και να προσθέσω ότι χρειάζονται επίσης και διάθεση να ασχοληθείς λίγο, αλλά και κάποιος ελεύθερος χρόνος. Με το τρέξιμο για την καθημερινή μας επιβίωση, μπορεί να υπάρχει η διάθεση από πολλούς, αλλά δεν ξέρω αν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος, γιαυτό η αγορά έτοιμων φωλιών είναι μια πολύ καλύ λύση. Εφόσον όμως πρόκειται για τοποθέτηση σε εξωτερικό χώρο θα πρέπει το πάνω μέρος (καπάκι) να εξέχει αρκετά μπροστά, γιατί η βροχή δεν πέφτει πάντα κάθετα αλλά λόγω του αέρα υπό γωνία με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να πλυμηρίσουν. Επίσης κατά την γνώμη μου το καπάκι δεν θα πρέπει να έχει κλίση αλλά να είναι παράλληλο με το δάπεδο. Ο λόγος είναι ότι αν δώσεις κλίση στο καπάκι και το κάνεις να εξέχει για προστασία από τις βροχές, αυτο τελικά θα δυσκολέψει ή και θα απαγορέψει τελείως την είσοδο των πουλιών. Δεν θα μπορούν δηλαδή να μπούν εύκολα ή και καθόλου.
    ΄Φωτογραφίες από τις φωλίτσες θα ανεβάσω λίγο αργότερα. Να προσθέσω ότι υπάρχει και ένα άλλο κόστος αυτό της αγοράς μιας ψηλής σκάλας αν θέλεις να κάνεις σωστή δουλειά, γιατί πρέπει οι φωλιές να μπούν ψηλα στα δένδρα, αλλά μπορείς να πάρεις από κάποιον φίλο αν έχει.

  8. Γεωργία Νικητέα

    ‘Ακη, πολύ εύστοχες και χρήσιμες όλες οι παρατηρήσεις και τα σχόλια σου σχετικά με τις φωλίτσες. Εύχομαι να φανούν χρήσιμα σε όσους έχουν διάθεση, χρόνο και ικανότητες να ασχοληθούν με αυτή την όμορφη δραστηριότητα.
    Χαίρομαι που υπάρχουν ακόμα ευαίσθητοι άνθρωποι που νοιάζονται για τα πουλιά και γι ατο οικοσύστημα γενικότερα.
    Θυμάμαι ότι σε σε ένα φόρουμ σχετικό με πουλιά https://petbirds.gr/ συζητούσαμε συχνά για τέτοια θέματα και μου έκανε μεγάλη εντύπωση πως πολλά είδη μικρών πουλιών έβρισκαν τρόπους να φτιάξουν τις φωλιές τους στα πιο πρωτότυπα μέρη: Μέσα σε σιδερένια κολωνάκια βεράντας, σε ρολόι της ΔΕΗ, σε ταχυδρομικά κουτιά, ακόμα και σε ξεχασμένες κρεμασμένες κάλτσες!!!

    Εύχομαι να καταφέρεις να πετύχεις τον στόχο σου και να απολαύσεις ξανά τα κελαηδήματα των ελεύθερων άγριων πουλιών στο ποταμάκι σου και οι φωλίτσες σου να είναι πάντα γεμάτες με πουλάκια!!

  9. Το ποταμάκι αυτό είναι ένας παραπόταμος του ποταμού Ληθαίου στα όμορφα Τρίκαλα Θεσσαλίας που περνά πολύ κοντά στο πατρικό σπίτι της γυναίκας μου. Παλαιότερα είχε πολλά ψάρια που τα έπιαναν με παγίδες και σε πολλά σημεία του είχε και πολλές καραβίδες και έχει ακόμα, στα πιο ορεινά όμως.

    Τα μικρά πουλιά κυρίως τα σπουργίτια φωλιάζουν σε πολλά μέρη, είναι εξοικειωμένα με τις ανθρώπινες κατασκευές και τις χρησιμοποιούν. Μπορείς για παράδειγμα να πάρεις έναν φαρδύ πλαστικό σωλήνα, να κλείσεις τις δύο άκρες , να του ανοίξεις τρύπες και να τον στερεώσεις κάπου ψηλά. Τα πουλιά θα μπούν μέσα και θα γεννήσουν εκεί. Αυτό θα ήταν πολύ εύκολο, αλλά δεν γίνεται να βάλεις τέτοιες φωλιές πάνω σε δένδρα γιατί απλά θα τα γεμίσεις με πλαστικά σκουπίδια. Έτσι οι φωλιές θα πρέπει να είναι από κάποιο φυσικό υλικό, όπως το ξύλο, ενώ οι κατασκευές δεν είναι απαραίτητο να είναι Ιδιαίτερα καλλιτεχνικές αρκεί να προσφέρουν την κατάλληλη προστασία από δυνατές βροχές από αρπακτικά και βαρειές καιρικές συνθήκες, και να μην διαλύονται εύκολα.

    Εμείς είμαστε μια μικρή παρέα που αποφασίσαμε να βάλουμε φωλιές στα δένδρα κατά μήκος αυτού του παραπόταμου που περνά από την γειτονιά μας. Χρειάζονται πάνω από ένα άτομο γιατί……. κάποιος πρέπει να κρατάει την σκάλα. Εγώ έχω αναλάβει την κατασκευή των φωλιών μιας και μπορώ να τις φτιάξω πολύ εύκολα και γρήγορα. Η κατασκευή είναι κάτι ευχάριστο αφού μου αρέσει να καταπιάνομαι με διάφορες ερασιτεχνικές κατασκευές όπως π.χ. κατασκευή θερμοκηπίου και άλλες.

    Στις φωτογρ. Θα δείτε ότι δεν πρόκειται για λουξ κατασκευές γιατί φτιάχτηκαν από άχρηστα υλικά ξυλουργίου, ότι υπήρχε πρόχειρο δηλαδή. Οι επόμενες θα είναι από αγορασμένο μεγάλο φύλο λεπτού κόντρα πλακέ, για να γίνει καλύτερη και πιο γρήγορη κατασκευή και παραγωγή ώστε να ετοιμαστεί αριθμός που θέλουμε και να προχωρήσουμε στην ανάρτησή τους σε δένδρα. Στην Αθήνα βρήκα το φύλο κόντρα πλακέ 30 ευρώ και στην επαρχία το ίδιο φύλο 14 ευρώ. Επιμένω στο θέμα του βάρους, δεν θα τις κατοικήσουν ελέφαντες, αλλά πανάλαφρα πουλάκια και επιπλέον το μεγάλο βάρος θα δυσκολέψει στην τοποθέτησή τους ψηλά σε δένδρα. Τα στρογγυλά ξυλάκια που φαίνονται να εξέχουν τα βρίσκετε στα praktiker σε μήκος 80 εκ. και διάμετρο 8 χιλιοστά, στοιχίζει γύρω 0,60 ευρώ έκαστο. Αν θέλετε να τις βάψετε ή να τις περάσετε με teak oil αγοράστε κινέζικα πινέλα από τα πανηγύρια σε πάγκους , η κάθε συσκευασία με 3 ή 5 πινέλα έκαστη στοιχίζει 1 ευρώ. Δεν θα έβαφα ποτέ ένα έπιπλο με αυτά, αλλά για φωλιές πουλιών είναι μια χαρά.

    Η πρόσοψη της φωλιάς πρέπει να ανοίγει τελείως για να την καθαρίζετε μια φορά τον χρόνο μόλις τα μικρά φύγουν από αυτήν για να είναι έτοιμη να δεχτεί το ζευγάρι για νέα γέννα. Πρέπει να ανοίγει η πρόσοψη, ή ένα πλαινό, ή το κάτω μέρος (δάπεδο) και όχι το καπάκι της. Ο λόγος είναι ότι αν ανοίγει μόνο το καπάκι για καθαρισμό, πως θα την καθαρίσεις με ένα μικρό σκουπάκι, θα πρέπει να την αναποδογυρίσεις, πράγμα ανέφικτο, ειδικά αν την έχεις στερεώσει πάνω σε κάποιο δένδρο ή γενικά κάπου ψηλά .
    Γιαυτό όπως θα δείτε στις φωτογραφίες, υπάρχει ένα μικρό μεντεσεδάκι στο κάτω μέρος της πρόσοψης που πιάνει με πολύ μικρά βιδάκια.
    Κάποιες είναι βαμμένες άσπρες με απλό πλαστικό χρώμα για να ταιριάζουν με τον άσπρο τοίχο και άλλες είναι βαμμένες καφέ στο χρώμα του ξύλου.

    Θα ήθελα να προσθέσω ότι το άρθρο μου και οι κατασκευές μου δεν είναι ανταγωνιστικά με την ΕΟΕ, ούτε θέλω το πάρει κανείς σαν τέτοιο, απλά είδα το άρθρο και με την ευκαιρία έγραψα και εγώ και έβαλα τις και δικές μου φωτογραφίες, επιπλέον πρόκειται για ερασιτεχνικό ενδιαφέρον και δεν πουλάω φωλιές. Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

    http://s1129.photobucket.com/user/akis582c/library/

    http://s1129.photobucket.com/albums/m506/akis582c/folies2/

  10. Γεωργία Νικητέα

    Φίλε Ακη, σε ευχαριστώ ξανά για την συμμετοχή σου στην συζήτηση, από την οποία απέσπασα πολύ χρήσιμες πληροφορίες και ιδέες!
    Όσο για τις φωτογραφίες είναι εξαιρετικές!! Συγχαρητήρια για τις κατασκευές των φωλιών. Μπορεί να είναι απλές, αλλά το απλό και λιτό σε πολλές περιπτώσεις είναι και το πιο χρηστικό.
    Μακάρι να μπορούσα να έρθω να βοηθήσω στην τοποθέτηση των φωλιών και να καμάρωνα και εγώ τις φωλίτσες γεμάτες με φτερωτούς επισκέπτες!!

  11. Ευχαριστώ και εγώ Γεωργία για τα θετικά σου σχόλια, χαίρομαι που άρεσαν οι κατασκευές μου.
    Μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε και λίγο χρώμα που ίσως να εκτιμηθεί ιδιαίτερα από τις κυρίες σπουργιτίνες και όχι μόνο.

    Φωλιές Ρόζ , κόκκινες, ή φούξια ή όποιον συνδυασμό χρωμάτων προτιμάμε.

    http://s1129.photobucket.com/albums/m506/akis582c/xromatistewfolies/

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.