Γιατροί χωρίς σύνορα, άνθρωποι χωρίς σύνορα

Άνοιξα το φάκελο που έφερε ο ταχυδρόμος με αμηχανία. Η αμηχανία μετατράπηκε σε συγκίνηση από τα συγκλονιστικά στοιχεία που διάβαζα. Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά του αναπτυσσόμενου κόσμου δε θα προφτάσουν να γιορτάσουν τα δεύτερα γενέθλιά τους. Μαστίζονται καθημερινά όχι μόνο από την πείνα και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους, αλλά και από πολλές ασθένειες μεταξύ των οποίων και από τον ιό του Αids. Κυβερνήσεις και φαρμακοβιομηχανίες δε νοιάζονται όσο θα έπρεπε.

Κι όμως, τα παιδιά αυτά έχουν τους δικούς τους επίγειους αγγέλους που τα προστατεύουν με όσες δυνάμεις διαθέτουν. Πρόκειται για λιγοστούς ευσυνείδητους επαγγελματίες με τεράστια αποθέματα ψυχικής δύναμης, που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους σε αυτά τα παιδιά. Είναι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Οι Γιατροί χωρίς σύνορα είναι μια ανθρωπιστική οργάνωση με σκοπό την παροχή βοήθειας σε πληθυσμούς που βρίσκονται σε κίνδυνο, χωρίς διακρίσεις, ανεξάρτητα από φυλή, φύλο, θρησκεία ή πολιτικές πεποιθήσεις. Επιπλέον έχουν σαν έργο τους την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τους πληθυσμούς που βρίσκονται σε κίνδυνο. Συντηρούνται οικονομικά από την παροχή οικονομικής υποστήριξης από ευαισθητοποιημένους πολίτες, προκειμένου να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο τους.

Οργανώνουν πολύ συχνά αποστολές σε μέρη του κόσμου όπως η Σομαλία, η Αιθιοπία, η Ζάμπια, η Αρμενία, το Ζαΐρ, το Κουρδιστάν, η Σρι Λάνκα και όπου υπάρχουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης λόγω επιδημιών, ενόπλων συγκρούσεων ή καταστροφών ή εκεί που το ιατρικό σύστημα δεν υφίσταται ή είναι ανεπαρκές. Κατά την αποστολή τους προσφέρουν έκτακτη ιατρική περίθαλψη, οργανώνουν μαζικούς εμβολιασμούς, εξασφαλίζουν θεραπευτική και συμπληρωματική διατροφή, διανέμουν φάρμακα και προμήθειες και ενημερώνουν τους ντόπιους για θέματα υγιεινής.

Επίσης δραστηριοποιούνται και μέσα στην ελληνική επικράτεια σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ή προσφέροντας βοήθεια στα παιδιά των φαναριών, σε πρόσφυγες, μετανάστες και φυλακισμένους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Εκτός από εθελοντές επαγγελματίες γιατρούς και νοσηλευτές, την αμέριστη βοήθειά τους προσφέρουν εθελοντικά και φοιτητές, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, εργοθεραπευτές και λίγοι τεχνικοί και έμπειροι Διοικητικοί υπάλληλοι. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι εθελοντές δίνουν πραγματικά την ζωή τους στο σκοπό που έχουν αφιερωθεί, μιας και πέφτουν και οι ίδιοι θύματα όταν εργάζονται σε εμπόλεμες ζώνες.

Η οργάνωση εκτός από την οικονομική ενίσχυση, έχει ανάγκη και από εθελοντές προκειμένου να οργανωθούν αποτελεσματικότερα και να εκτελεστούν με επιτυχία οι αποστολές. Με κάθε ποσό που στέλνετε από το υστέρημα ή το πλεόνασμά σας, σώζεται η ζωή ενός παιδιού. Κάθε παιδί που χάνεται θα μπορούσε να είναι το δικό μας παιδί. Μην τους στερήσετε την ελπίδα.

“Καλέ Θεούλη, εμείς είμαστε καλά.
Κάνε, καλέ Θεούλη, να έχουν όλα τα παιδάκια ένα ποταμάκι γάλα, μπόλικα αστεράκια, μπόλικα τραγούδια.
Κάνε, καλέ Θεούλη να ‘ναι όλοι καλά έτσι που και εμείς να μην ντρεπόμαστεγια την χαρά μας.”
Γ. Ρίτσος

Γεωργία Νικητέα, EcoView.gr

1 σκέψη για το “Γιατροί χωρίς σύνορα, άνθρωποι χωρίς σύνορα”

  1. Η Κατερίνα Λέχου και η Ναταλία Δραγούμη σήμερα στον “Καφέ με την Ελένη” από τον Άλφα,μετέφεραν την προσωπική τους εμπειρία από την επίσκεψή τους στην Γκάνα της Αφρικής. Και οι δύο ηθοποιοί είναι ανάδοχοι γονείς και μοιράστηκαν με το τηλεοπτικό κοινό σκέψεις και συναισθήματα από όσα βίωσαν σε ένα διήμερο ταξίδι για να γνωρίσουν τα παιδιά που έχουν αναλάβει μέσω της Αctionaid. Πραγματικά συγκινητικά όσα είδαμε και ειπώθηκαν από τις δύο ηθοποιούς.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.