Γιατροί του κόσμου

Ένα σεμινάριο φωτογραφίας σε ένα κτίριο που βρισκόταν σε μια υποβαθμισμένη περιοχή της Αθήνας, ήταν η αφορμή για να γνωρίσω την οργάνωση των Γιατρών του Κόσμου. Ο φωτογράφος κος Γιάννης Γιαννακόπουλος που υποδέχτηκε εμένα και τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους για το σεμινάριο, μας ενημέρωσε σχετικά με την Μη Κυβερνητική Οργάνωση και το σημαντικό έργο που επιτελεί.

Η ανεξάρτητη παγκόσμια ανθρωπιστική οργάνωση ιδρύθηκε αρχικά στην Γαλλία από τον Γάλλο Γιατρό Bernard Couchner και μετράει σχεδόν 30 χρόνια ζωής.

giatroi-kosmou

Έκτοτε η οργάνωση εξαπλώθηκε σε πολλές χώρες στην Ευρώπη όπως την Γερμανία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Αγγλία. Στην Ελλάδα η οργάνωση ιδρύθηκε εδώ και 20 χρόνια και είναι «αδερφή» οργάνωση με τους Γιατρούς χωρίς σύνορα.

Οι Έλληνες Γιατροί του Κόσμου αποτελούνται από αξιόλογους ανθρώπους που δρουν με αυταπάρνηση και αποτελεσματικότητα κάτω από αντίξοες συνθήκες και προσφέρουν εθελοντικά και αδιάλειπτα την βοήθειά τους όπου υπάρχει πόνος και δυστυχία. Είναι μια ανεξάρτητη οργάνωση που δεν επηρεάζεται από καμιά πολιτική εξουσία και δεν έχει θρησκευτικές και κομματικές δεσμεύσεις.

Η δράση τους δεν περιορίζεται μόνο την ιατρική και φαρμακευτική βοήθεια, αλλά και στην οργάνωση, στελέχωση και χρηματοδότηση εθελοντικών αποστολών όπου υπάρχει ανάγκη σε χώρες του τρίτου κόσμου, ενώ εδώ στην πατρίδα μας έχουν πολλαπλό έργο. Υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, αντιτίθενται στον ρατσισμό και την ξενοφοβία, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση κοινωνικών ομάδων όπως Ρομά, χρήστες ναρκωτικών, υποστηρίζουν τα δικαιώματα της γυναίκας και των παιδιών.

Στο Πολυιατρείο που στεγάζεται στην οδό Σαπφούς 12 κοντά στην Πλατεία Κουμουνδούρου και λειτουργεί από το 1997 μέχρι σήμερα, προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους γιατροί, κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές και ψυχολόγοι σε ευπαθείς ομάδες όπως παιδιά, πρόσφυγες, άστεγοι και άποροι, μετανάστες και Ρομά. Καταφέρνουν να ανταποκριθούν με επιτυχία προσφέροντας δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε όσους δεν έχουν πρόσβαση στο ΕΣΥ της Ελλάδας. Διενεργούν προληπτικούς εμβολιασμούς, μικροβιολογικές εξετάσεις και φαρμακευτική αγωγή όπου κρίνεται απαραίτητο.

Στο ίδιο κτήριο λειτουργεί ξενώνας φιλοξενίας γυναικών και παιδιών μεταναστών προσφύγων και αστέγων, προσπαθώντας να προσφέρουν την απαραίτητη φροντίδα αλλά και εκπαίδευση στους φιλοξενούμενους, μαθαίνοντάς τους την γλώσσα, την χρήση Υ/Η κτλ.

Πολυιατρεία λειτουργούν επίσης στο Πέραμα, στην Θεσσαλονίκη, τα Χανιά, και σύντομα θα ιδρυθεί ένα ακόμα στο Ηράκλειο Κρήτης.

Όμως η δράση τους δεν περιορίζεται μόνο στα στενά όρια του Δήμου Αθηναίων. Οι Γιατροί του Κόσμου με κινητές μονάδες επισκέπτονται υποβαθμισμένες περιοχές στην Ελλάδα και παρέχουν ενημέρωση σχετικά με την στοματική υγιεινή, την οδοντιατρική θεραπεία και την πραγματοποίηση εμβολιασμών σε μικρά παιδιά.

Άλλες κινητές μονάδες αφορούν οφθαλμιατρικές περιπτώσεις, μονάδες ανταλλαγής σύριγγας για τοξικομανείς και άλλα πολλά προγράμματα.

Συχνά στέλνουν αποστολές στην Αϊτή, την Ουγκάντα, την Αλγερία κάτω από πραγματικά αντίξοες συνθήκες που δεν μπορεί ο ανθρώπινος νους να φανταστεί. Οι αφηγήσεις του κ. Γιαννακόπουλου σχετικά με την αυτοθυσία των εθελοντών που συμμετέχουν στις αποστολές ήταν συγκλονιστικές. Σχεδόν 18ωρη καθημερινή προσφορά εξετάζοντας και προσφέροντας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέχρι και σε 300 ανθρώπους σε καθημερινή βάση κάτω από αντίξοες συνθήκες, με μόνο δύο γεύματα ρυζιού και λίγη ξεκούραση για ανάκτηση και ανασυγκρότηση των δυνάμεων. Οπωσδήποτε κάθε προσπάθεια μεταφοράς δια του λόγου της πραγματικής κατάστασης υστερεί αληθινά καθώς πρόκειται για μια συγκλονιστική εμπειρία ζωής.

Η ανάγκη να υπάρξουν εθελοντές είναι μεγάλη καθώς όλη η δράση της ανθρωπιστικής αυτής ομάδας είναι εθελοντική. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς μόνο γιατρός ή νοσηλευτής για να βοηθήσει! Εθελοντές μπορούν να βοηθήσουν στην διοργάνωση των σεμιναρίων, στην προσφορά εξειδικευμένων γνώσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών ακόμα και στην συνοδεία των κινητών μονάδων! Χρειάζονται άνθρωποι όλων των ειδικοτήτων αρκεί να έχουν διάθεση προσφοράς. Πραγματικά τέτοιες προσπάθειες αξίζουν στηρίξεως και προσοχής ακόμα και τις δύσκολες μέρες της κρίσεως που περνάμε. Είναι προτιμότερο να στερηθούμε μια έξοδο γνωρίζοντας ότι με τα χρήματα που θα προσφέρουμε θα σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Οι Γιατροί του κόσμου έχουν ανοιχτεί την πόρτα τους στην αγάπη. Όσοι διαθέτετε πλεόνασμα στην καρδιά σας μπορείτε να βοηθήσετε.

Γεωργία Νικητέα, EcoView.gr

2 σκέψεις για το “Γιατροί του κόσμου”

 1. κυριαζη ιωαννα

  μπραβο σε οσους εχουν ψυχη και ασχολονται με ανθρωπους που εχουν προβληματα .θα ηθελα να να μου δωσετε τη δυνατοτητα να συμμετεχω στην ομαδα σας βοηθοντας στην πολη που ζω.(ναυπλιο) ευχαριστω

 2. Γεωργία Νικητέα

  ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΚΚΛΗΣΗ

  Το τελευταίο διάστημα , σαν επακόλουθο της αυξανόμενης φτώχειας που οδηγεί σε ανθρωπιστική κρίση, τα πολυϊατρεία των Γιατρών του Κόσμου στην Ελλάδα δέχονται ένα δραματικά αυξανόμενο αριθμό ασθενών. Χιλιάδες άποροι άνθρωποι χωρίς πρόσβαση στο σύστημα υγείας (μετανάστες αλλά και δυστυχώς Έλληνες πολίτες πλέον) συνωθούνται για δωρεάν πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα, με αποτέλεσμα τα δωρεάν φάρμακα να εξαντλούνται.
  Κάνουμε έκκληση για μία ακόμα φορά , στην ευαισθησία των Ελλήνων πολιτών για απολύτως αναγκαίο φαρμακευτικό υλικό .
  Πιο συγκεκριμένα, χρειαζόμαστε ΑΜΕΣΑ 

   Αντιβιοτικά
   Αντιπυρετικά
   Αντιβηχικά δισκία
   Αντιδιαβητικά δισκία
   Φάρμακα για το στομάχι
   Δερματολογικές αλοιφές

  Πολυϊατρεία 
  Αθήνα , Σαπφούς 12 , Πλατεία Κουμουνδούρου, τηλ. 210 3213150
  Θεσσαλονίκη, Ίωνος Δραγούμη 65 , τηλ. 2310 566641
  Χανιά , Μπόνιαλη 12 , τηλ. 28210 23110

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.