Κομποστοποίηση και κομποστοποιητές

Το μόνο που χρειάζεται για να ξεκινήσετε την κομποστοποίηση, είναι η αγορά ή η κατασκευή ενός κομποστοποιητή.

Σε μια προσπάθεια να μειώσουμε τα οικιακά μας απορρίμματα και κυρίως τα οργανικά υλικά, σκεφτόμαστε ολοένα και περισσότερο την κομποστοποίηση και την αγορά ενός κομποστοποιητή.

Επισκεπτόμενοι την πρόσφατη έκθεση της ecolife, στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά κάποια μοντέλα και να συζητήσουμε με τους εκθέτες σχετικά με την κομποστοποίηση.

Τι είναι η κομποστοποίηση

Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία κατά την οποία τα οργανικά υπολείμματα του νοικοκυριού όπως φλούδες από φρούτα, λαχανικά, φύλλα από τον κήπο κτλ, μετατρέπονται μέσω μιας βιολογικής διαδικασίας σε ένα πλούσιο μείγμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άριστο λίπασμα για τα φυτά μας.

Η ρίψη των οργανικών απορριμμάτων στις χωματερές επιβαρύνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αφού παράγουν υψηλά επίπεδα μεθανίου. Στην προσπάθεια να μειωθούν τα οικιακά οργανικά απορρίμματα και να φροντίσουμε το περιβάλλον, η χρήση του κομποστοποιητή αποτελεί μια ιδανική λύση.

κομποστοποίηση

Με την κομποστοποίηση, εκτός από την παραγωγή λιγότερων τοξικών υγρών, εξοικονομούμε χρήματα αφού δεν χρειάζεται να αγοράζουμε πλέον τύρφη για τα φυτά μας. Επιπλέον βελτιώνεται η σύσταση του εδάφους, διατηρείται πιο υγιές, με αποτέλεσμα υγιή φυτά και λιγότερο επιρρεπή σε ασθένειες και επιθέσεις εντόμων.

Το μόνο που χρειάζεται για να ξεκινήσετε την κομποστοποίηση, είναι η αγορά ή η κατασκευή ενός κομποστοποιητή. Στο εμπόριο κυκλοφορεί μια αρκετά μεγάλη ποικιλία κάδων ανάλογα με την χρήση την οποία θέλουμε να κάνουμε και τον χώρο που διαθέτουμε για να τον τοποθετήσουμε. Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες συστημάτων κομποστοποίησης:

 1. Στην πρώτη κατηγορία απορρίπτουμε φρέσκα και ωμά φλούδια από φρούτα και λαχανικά, χαρτόνια και χαρτιά καθώς και χορτάρια ή κλαδιά από τον κήπο μας.
 2. Στην δεύτερη κατηγορία εκτός από τα υλικά της πρώτης κατηγορίας, μπορούμε να ρίξουμε και μαγειρεμένα υπολείμματα τροφών όπως κρέας, ψάρι, τυρί, λίπη και φυτικά έλαια. Σε κάποια μοντέλα μπορεί κανείς να ρίξει μέχρι και ακαθαρσίες από οικόσιτα ζώα, σκύλους ή γάτες, ακόμα και την άμμο τους αν είναι οργανική.
 3. Άλλα υλικά που μπορούμε να ρίξουμε στους κάδους, ανάλογα με το μοντέλο, είναι υπολείμματα καφέ ή τσαγιού, τρίχες κουρέματος, κομμένο χορτάρι από γκαζόν, φλούδες από εσπεριδοειδή, κοπριά από χορτοφάγα ζώα, άχυρο, πριονίδι, θρυμματισμένα οστά και όστρακα, την σκόνη από την ηλεκτρική σκούπα αν δεν έχουμε συνθετικά χαλιά, μικρές ποσότητες στάχτης από ξύλα, τσόφλια αυγών, φύκια αλλά και πολλά ακόμα υλικά πάντα στην σωστή αναλογία.

Επειδή είναι δύσκολο για κάποιον αρχάριο να γνωρίζει ποια υλικά πρέπει να ρίχνει στον κάδο του, πρέπει να συμβουλευτεί κατάλληλα τους κατασκευαστές ώστε να καταφέρει να παράγει καλής ποιότητας κομπόστ με τον ανάλογο πάντα κάδο.

Τι δεν επιτρέπεται να κομποστοποιείται

Λάδια μηχανής, διάφορες ρίζες από επιβλαβή ζιζάνια όπως αγριοράδικο, λάπαθο και τσουκνίδες, πάνες μιας χρήσεως, άρρωστα φυτά.

Η διαδικασία της κομποστοποίησης διαρκεί από 3-6 μήνες με την προϋπόθεση να έχουμε αναμείξει τα υλικά μας στις κατάλληλες αναλογίες. Τα «πράσινα» υλικά (φλούδες φρούτων, λαχανικών, φύλλα, χορτάρια) που είναι πλούσια σε άζωτο και τα «καφέ» υλικά (κλαδιά, πριονίδια, χαρτόνια) πρέπει να είναι περίπου στην ίδια αναλογία. Τα υλικά πρέπει να στρώνονται σε δόσεις εναλλάξ. Το περιεχόμενο του κάδου πρέπει να διατηρείται ναι μεν υγρό αλλά όχι λασπερό. Το κομπόστ χρειάζεται αέρα και νερό για να μην μυρίζει το περιεχόμενο του κάδου.

Αν έχουμε βεράντα καλό είναι να προτιμήσουμε έναν ειδικό κάδο μικρού μεγέθους. Απαραίτητο συνοδευτικό είναι οι γαιοσκώληκες, οι οποίοι τοποθετούνται μέσα στον κάδο και αναλαμβάνουν το δύσκολο έργο της αποσύνθεσης. Συνήθως είναι κυκλικοί ώστε να μην ευνοείται η δημιουργία εστιών μικροβίων.

Μπορούμε να αγοράσουμε έναν κομποστοποιητή κουζίνας όπου η ζύμωση επιτυγχάνεται με την βοήθεια βακτηριδίων, δεν παράγει δυσάρεστες μυρωδιές και επιτυγχάνει κομποστοποίηση 100% των οργανικών υπολειμμάτων.

Αν διαθέτετε κήπο έχετε την δυνατότητα να προμηθευτείτε έναν μεγαλύτερο κάδο κομποστοποίησης, με χωρητικότητα από 220 lt έως και 330 lt, με καπάκι και πορτάκι περισυλλογής του κομπόστ. Είναι κατασκευασμένο από ανακυκλωμένο πλαστικό και μπορεί να λειτουργήσει με ή χωρίς γαιοσκώληκες. Τοποθετείται απευθείας στο χώμα.

Αν μένετε σε πολυκατοικία και θέλετε ένα μεγαλύτερο κάδο, κυκλοφορεί ένα μοντέλο με χωρητικότητα από 700- 980lt με τις ίδιες προδιαγραφές που αναφέρθηκαν παραπάνω. Από ανακυκλώσιμο υλικό, τοποθετείται σταθερά στο έδαφος, έχοντας πορτάκια από τα οποία εξάγουμε το περιεχόμενο.

Απαραίτητο αξεσουάρ για τα δύο τελευταία μοντέλα, είναι ένα αναδευτήρι για την σωστή και εύκολη ανάδευση του υλικού και τον σωστό αερισμό του.

Ένα ιδανικό μοντέλο που απευθύνεται σε μονοκατοικίες, πολυκατοικίες αλλά και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες ή εστιατόρια, είναι ο περιστρεφόμενος κάδος 600 lt, με 2 θαλάμους. Με το μοντέλο αυτό δεν κάνετε εσείς την ανάδευση, απλά γυρνάτε έναν μοχλό και χωρίς κόπο και οσμές έχετε πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οι τιμές στα μοντέλα αυτά ξεκινούν από 65 περίπου ευρώ μέχρι 250 ευρώ, ενώ μια συσκευασία με σκουλήκια κοστίζει γύρω στα 30 ευρώ.

Το μοντέλο που πραγματικά με ενθουσίασε ήταν ένα νέο πρωτοποριακό προϊόν, το οποίο μετατρέπει τα υπολείμματα σε κομπόστ μέσα σε διάστημα 2 μόνο εβδομάδων. Το μοντέλο αυτό μπορεί να τοποθετηθεί μέσα στην κουζίνα ή ακόμα και στο μπαλκόνι. Λειτουργεί με ρεύμα, αλλά είναι πολύ οικονομικό καθώς καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από έναν λαμπτήρα εξοικονόμησης ενέργειας. Ο κάδος του έχει την δυνατότητα να ανακυκλώνει περίπου 1,3 κιλά απορριμμάτων καθημερινά και δεν χρειάζεται γαιοσκώληκες. Η τιμή του βέβαια θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν αρκετά υψηλή καθώς πλησίαζε τα 400 ευρώ περίπου.

Το κομπόστ που θα παράγετε μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως υλικό εδαφοκάλυψης για τα φυτά σας εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, που μεγαλώνουν σε γλάστρες, παρτέρια, ακόμα και στο κήπο σας ή ως υπόστρωμα σε φυτώρια για σπόρους, μοσχεύματα και φυτά.

Αν είστε εκπαιδευτικός μπορείτε να προωθήσετε την ιδέα του κομπόστ και στα σχολεία σας στα πλαίσια της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Προτείνετε στο Δήμο να σας προμηθεύσει κομποστοποιητή, τον οποίο θα τοποθετήσει στο σχολείο και εκεί θα απορρίπτονται όλα τα υπολείμματα τροφών που προέρχονται από τα σχολικά γεύματα ή το κολατσιό των μαθητών. Το παραγόμενο κομπόστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε γλάστρες για να φυτεύουν οι μαθητές φυτά στο σχολείο τους ή στα ήδη υπάρχοντα δέντρα της αυλής του σχολείου.

Παράλληλα να μπορούν να μελετήσουν βιολογία απευθείας, αφού θα διαπιστώσουν το πλήθος των εντόμων και μικροοργανισμών που αναπτύσσονται εκεί. Σκαθάρια, γυμνοσάλιαγκες, προνύμφες, σαρανταποδαρούσες, αράχνες θα προσελκύσουν τους μαθητές σε μια πιο ενεργητική διαδικασία μάθησης, αλλά και ένα σωρό πουλιά αλλά και νυχτερίδες θα επισκέπτονται τον κάδο σας για να βρουν τροφή.

Πριν καταλήξετε στην αγορά κάποιου από τα προτεινόμενα μοντέλα, φροντίστε να ενημερωθείτε όσο πιο σωστά γίνεται, κάντε μια έρευνα αγοράς, και επικοινωνήστε παράλληλα και με τον δήμο της περιοχής σας. Κάποιοι δήμοι εφαρμόζουν πρότυπα προγράμματα ευαισθητοποίησης των πολιτών, προσφέροντας δωρεάν κάδους ενισχύοντας έτσι την χρήση κομποστοποιητή για να πετύχουν μείωση των απορριμμάτων τους.

Ελπίζω σύντομα να καταλήξουμε και εμείς στην αγορά κάποιου από τα μοντέλα που είδαμε και θα ήταν πολύ χρήσιμο να ανταλλάσσαμε τις απόψεις μας για την χρήση τους.

Γεωργία Νικητέα, EcoView.gr

10 σκέψεις για το “Κομποστοποίηση και κομποστοποιητές”

 1. Κωνσταντίνος.

  Γεωργία πολύ καλό το άρθρο σου.Μου λύθηκαν αρκετές απορίες.Στην πόλη μου είναι πολύ διαδεδομένη η κομποστοποίηση. και ο Δήμος έχει μοιράσει δωρεάν κάδους στους Δημότες.Το καλό είναι ότι δεν έμεινε εκεί αλλά σε λίγο θα τοποθετηθούν κάδοι και στις πλατείες,πάρκα κάδοι για την μείωση των οργανικών απορριμάτων στους κάδους.Φυσικά το κομπόστ θα πάει σε όλους τους χώρους πρασίνου της πόλης μου.

 2. Τετοιο ειδικο καδο δεν εχω αλλα σε ενα μεγαλο καδο υφασματινο(σαν ελατηριο) για μαζεμα φυλλων ,συγκεντρωνω το λερωμενο απο κουτσουλιες υποστρωμα σε pellets συμπιεσμενου πριονιδιου (cats best ) των πουλιων και οτι περισσευματα εχω απο χορτα και φρουτα απο την καθημερινη διατροφξη της οικογενειας.συμπληρωνω και λιγο χωμα ποτε ποτε και ανακατευω .εντος του καδου αυτου ειχα φυτεψει δυοσμο και ειχε γινει τεραστιος .το εχω στην ταρατσα και αν δεν βρεχει ποτε ποτε ριχνω νερο εγω 😉

  Τζωρτζινα για αλλη μια φορα ευχαριστουμε!!

 3. Σας ευχαριστώ για την συμμετοχή σας στην συζήτηση.
  Δημήτρη έχεις χρησιμοποιήσει το υλικό του κάδου σου σαν Λίπασμα για τα φυτά σου?
  Κωνσταντίνε σε ποια πόλη της Ελλάδας αναφέρεσαι? Να υποθέσω στην Καλαμάτα??

 4. ναι τζωρτζινα ,φετος περισσοτερο χωμα που προσθεσα ηταν απο αυτον τον καδο.σκεψου τοσα υπολοιματα απο σπανακι (ξερεις οτι λατρευω τη χορτοπιττα ..) τι σιδηρο περιειχε,σε συνδιασμο με τα αζωτο και καλιο των κουτσουλιων και του φωσφορου απο καποιο λιπασμα απο φυκια σε πελλετς που εχω βρει και αναμιγνυω ,το αποτελεσμα δεν μπορει παρα να ειναι πολυ καλο!

 5. Γεωργία Νικητέα

  Τελικά καταφέραμε να αγοράσουμε έναν οικιακό κομποστοποιητή. Υπόσχομαι σύντομα να σας ενημερώσω για τα νεότερα.

 6. Χριστίνα Βασιλειάδου

  Ενδιαφέρομαι να αγοράσω έναν κομποστοποιητή για τον κήπο που να σχηματίζεται απο σπόνδυλους και να μπορώ να προσαρμόσω ανάλογα το ύψος του προσθέτοντας κομμάτια προς τα επάνω. Μπορείτε να με βοηθήσετε παρακαλώ αν γνωρίζει κάποιος που μπορώ να βρώ κάτι αντίστοιχο? Το είχα στην τηλεόραση αλλά έχω ψάξει και δεν μπορώ να βρώ κάτι ανάλογο. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

 7. Γεωργία Νικητέα

  Η μοναδική φορά που είδα έναν κομποστοποιητή με την περιγραφή που κάνατε ήταν στον Εθνικό Κήπο κοντά στο Ζάππειο και μάλιστα τυγχάνει να τον έχω και σε φωτογραφία. Έκτοτε όσες εκθέσεις και αν έχω επισκεφτεί δεν έχω εντοπίσει το συγκεκριμένο σχέδιο. Αντίθετα κάθε φορά που επισκέπτομαι ανάλογες εκθέσεις όλο και πιο πρωτοποριακά και λειτουργικά σχέδια ανακαλύπτω.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.