Λίμνη Ζηρού

Η Λίμνη Ζηρού είναι μια λιλιπούτεια σε έκταση λίμνη, άγνωστη στο ευρύ κοινό μιας και έγινε γνωστή τα τελευταία χρόνια αφού δεν αναφέρετε καν σε μερικούς χάρτες. Βρίσκεται 2 χιλιόμετρα δυτικά του Εθνικού δρόμου της Φιλιππιάδας Ιωαννίνων. Λέγεται ότι πήρε την ονομασία της από την σλάβικη λέξη Ozero, που σημαίνει λίμνη. Η δημιουργία της λίμνης, που θεωρείται ότι έχει δημιουργηθεί από βύθισμα των τεκτονικών πλακών, έχει συνδυαστεί με διάφορους θρύλους.

Ο μικρός αυτός άγνωστος παράδεισος βρίσκεται κρυμμένος σε υψόμετρο 40 μέτρων, ανάμεσα σε ψηλούς λόφους με απότομες πλαγιές. Η συνολική της έκτασή της δεν ξεπερνά τα 400 στρέμματα ενώ οι διαστάσεις της είναι 900 μέτρα Χ 600 μέτρα. Η μέγιστη διάμετρός της αγγίζει τα 1000 μέτρα. Το μέγιστο βάθος της λίμνης είναι 70 μέτρα, στη βόρεια όχθη κοντά στα βράχια το βάθος της είναι 9 μέτρα, ενώ στην νότια όχθη τα νερά είναι αβαθή. Η θερμοκρασία της λίμνης όλες τις εποχές του χρόνου κυμαίνεται από 9-21 βαθμούς C.

Η λίμνη διαθέτει γλυκό νερό με χαμηλά επίπεδα άνωσης, γεγονός που την καθιστά επικίνδυνη για πνιγμό αν επιχειρήσει κανείς να κολυμπήσει στα γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά της.

Xλωρίδα και πανίδα της περιοχής

Περιβάλλεται περιμετρικά από ένα δάσος βελανιδιών, παραλίμνιες συστάδες υδρόφιλων δέντρων όπως πλατάνια, αλλά και συστάδες φράξινου και φτελιάς. Ο συνδυασμός τους με τις λυγερόκορμες λεύκες δημιουργούν ένα τοπίο απαράμιλλης αισθητικής ομορφιάς όχι μόνο τους Ανοιξιάτικους και τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και όταν το τοπίο ντύνεται την φθινοπωρινή και χειμωνιάτικη φορεσιά του.

Στο δυσπρόσιτο, βραχώδες κομμάτι της βόρειας πλευράς της λίμνης βρίσκουν καταφύγιο ένα πλήθος ζώων, όπως αλεπούδες, σκαντζόχοιροι, βίδρες, αλλά και πλήθος αρπακτικών πουλιών όπως γεράκια και αετοί που εποπτεύουν από ψηλά τα θηράματά τους. Στην νότια και νοτιανατολική πλευρά εκεί που συναντώνται πυκνοί θαμνώνες, έχουν παρατηρηθεί να φωλιάζουν ερωδιοί αλλά και άλλα υδρόβια και παρυδάτια πουλιά. Στις παραλίμνιες συστάδες θάμνων αλλά και στα γύρω παρόχθια δάση διακρίνει κανείς ένα πλήθος αμφίβιων και ερπετών όπως βατράχια, χελώνες, φίδια, σαύρες και χελώνες. Στα πλούσια νερά της λίμνης ζουν και αναπαράγονται ένα πλήθος ψαριών αλλά και διαφόρων υδρόβιων και υδάτινων οργανισμών.

Το εκπληκτικής ομορφιάς τοπίο ενδείκνυται για σύντομες περιηγητικές πεζοπορικές διαδρομές, καθώς ο περιηγητής μπορεί να βιώσει με όλες του τις αισθήσεις το μεγαλείο της φύσης. Απολαύστε την θέα της λίμνης από ψηλά πίνοντας ένα καφεδάκι ή γευόμενοι σπιτικά φαγητά στο πολυτελές εστιατόριο στην κορυφή του λόφου.

Πάμπολλα είναι επίσης τα αξιόλογα μέρη της περιοχής που αξίζει να επισκεφτείτε όπως το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, οι πηγές του Λούρου με τις γνωστές νεροτριβές, θαυμάζοντας τα αιωνόβια πλατάνια που χωράνε στον κορμό τους να φιλοξενήσουν ολόκληρη οικογένεια!

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη προσπάθεια από κρατικούς φορείς για την ανάπλαση και αξιοποίηση του αξιόλογου αυτού φυσικού περιβάλλοντος, με στόχο πάντοτε την προστασία και την ανάδειξή του. Πόσοι αλήθεια από εσάς γνωρίζουν την ύπαρξη της λίμνης; Και ποιες οι εντυπώσεις που σας άφησε;

Γεωργία Νικητέα, EcoView.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.