Η Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας

Η Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας ή Διβάρι που βρίσκεται στο Νομό Μεσσηνίας, 3 χλμ βόρεια της Πύλου, στον Κόλπο του Ναβαρίνου, είναι ένας σημαντικός βιότοπος εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς

Εκτός από την ιστορική αξία της περιοχής, ολόκληρη η περιοχή της Πύλου χαρακτηρίζεται για την φυσική της ομορφιά. Συγκεκριμένα η περιοχή της Λιμνοθάλασσας της Γιάλοβας είναι ένας φυσικός υδροβιότοπος που παρόλο που τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί σχετική υποβάθμιση, εντάχθηκε στο πρόγραμμα Life Natura 2000, με στόχο την προστασία της περιοχής.

Η Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας είναι ένας υφάλμυρος βιότοπος συνολικής εκτάσεως 2.000 εκταρίων, που δέχεται την εισροή θαλάσσιου νερού, αλλά και των γλυκών νερών από τα ποτάμια Τυφλομύτη και Ξερολάγκαδο, στον οποίο βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο πολλά είδη μεταναστευτικών πουλιών κατά την διαδρομή τους για τον Νότο.

Λιμνοθάλασσα Γιάλοβας

Η επίσκεψή μας στη Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας

Επισκεφτήκαμε τη Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας ένα Κυριακάτικο πρωινό. Η πρόσβαση ήταν εύκολη. Αφήσαμε το αυτοκίνητο κοντά σε ένα παρατηρητήριο και με τον κατάλληλο εξοπλισμό, (κιάλια και φωτογραφική μηχανή), ακολουθήσαμε το μονοπάτι για να παρατηρήσουμε και εμείς μαζί με άλλους επισκέπτες τα πουλιά της περιοχής, ενώ από τα κοντινά χωριά ακούγονταν το χτύπημα της καμπάνας της εκκλησίας.

Χιλιάδες είναι οι επισκέπτες που έρχονται να θαυμάσουν το φυσικό τοπίο που φιλοξενεί πάνω από 200 είδη σπανίων ειδών πουλιών, που άλλα από αυτά αναπαράγονται εκεί και άλλα περνούν απλά για να αναπαυθούν στο σύντομο πέρασμά τους από την χώρα μας.

Μερικά από τα αναπαραγόμενα είδη που έχουν παρατηρηθεί από το Παρατηρητήριο της ΕΟΕ, είναι ο Μικροτσικνιάς, ο Φιδαετός, ο Καλαμοκανάς, το Νανογλάρονο, η Αλκυώνη και το Νεροχελίδονο. Επίσης έχει διαπιστωθεί η παρουσία περαστικών πουλιών όπως Κορμοράνοι, Χαλκόκοτες, Πορφυροτσικνιάς, Φοινικόπτερα, Κύκνοι, Αρπακτικά όπως Όρνεα, Γερακίνες, Ψαραετοί, Πετρίτες, Ασημόγλαροι, παρυδάτια πουλιά όπως Αβοκέτες, Χουλιαρόμυτες, Τουρλίδες, Βροχοπούλια, Ποταμότριγγες, Νυκτόβια όπως Κουκουβάγιες, Τυτώ, Νανόμπουφοι, αλλά και διάφορα ωδικά πτηνά όπως κοτσύφια, γαλαζοκότσυφες, καρδερίνες, φλώροι, τσαλαπετεινοί, καλόγεροι και γαλαζοπαπαδίτσες, μυγοχάφτες αλλά και τσιροβάκοι, ποταμίδες καθώς και πάμπολα σπουργίτια και καρακάξες.

Στα γαλαζοπράσινα νερά της λιμνοθάλασσας που υπάρχει απόλυτη ηρεμία, αντανακλώνται και καθρεφτίζονταν οι γύρω περιοχές. Στα διάφανα αυτά νερά εκτρέφονται διάφορα είδη ψαριών.

Περπατώντας στην άκρη της λιμνοθάλασσας της Γιάλοβας διακρίναμε μέσα στα νερά και καβουράκια, ενώ διάφορα ερπετά όπως χαμαιλέοντες, σαύρες, χελώνες και φίδια, έβρισκαν καταφύγιο μέσα στις διάσπαρτες θαμνώδεις εκτάσεις και συχνά μας ξάφνιαζε με το σύρσιμό τους μέσα στην απόλυτη ηρεμία που επικρατούσε.

Το πανέμορφο αυτό οικοσύστημα προσελκύει πολλούς επισκέπτες, μαθητές σχολείων καθώς και εθελοντές που προσεγγίζουν τον χώρο όχι μόνο με σκοπό την γνώση και την ευαισθητοποίηση για τον σεβασμό και την αγάπη προς το φυσικό περιβάλλον, αλλά και για να απολαύσουν μοναδικές στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης μιας και οι παραστάσεις από χρώματα και ήχους είναι μοναδικής αισθητικής.

Γεωργία Νικητέα, EcoView.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.