Επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ροδόπης

Κατά τη διάρκεια των περιηγήσεών μας στα ορεινά της Ροδόπης, στάθηκε αδύνατο να μην επισκεφτούμε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της περιοχής, το οποίο στεγάζεται στη πανέμορφη και ήσυχη επαρχιακή πόλη του Παρανεστίου. Το Παρανέστι πήρε το όνομά του επειδή είναι χτισμένο στις όχθες του ποταμού Νέστου. Βρίσκεται σε υψόμετρο 120 μέτρων και απέχει λίγα μόλις χιλιόμετρα από την πόλη της Δράμας αλλά και της Ξάνθης.

Το Μουσείο στεγάζεται σε ένα χώρο 300 περίπου τετραγωνικών και λειτουργεί όπως μας εξήγησε ο κ. Μιχάλης, ο ευγενικός ξεναγός του Μουσείου, από το 2001. Προσφέρει στους επισκέπτες του την εμπειρία να έρθουν σε επαφή με τον πλούσιο οικότοπο της περιοχής, τη χλωρίδα και την πανίδα, αλλά και γνώσεις για την γεωμορφολογία της περιοχής.

museio-rodophsΑφήσαμε τη φωτογραφική μας μηχανή στον προθάλαμο καθώς δεν επιτρεπόταν η λήψη φωτογραφιών εντός του χώρου.

Μπαίνοντας στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Μουσείου είδαμε στα αριστερά μια τρισδιάστατη αναπαράσταση του φυσικού τοπίου της Ροδόπης και μας δόθηκε η ευκαιρία να παρατηρήσουμε τη δομή των πιο χαρακτηριστικών οικοσυστημάτων όπως του δάσους, της εκβολής, του ρυακιού, του θαμνότοπου και των αλπικών λιβαδιών.

Προχωρώντας προς τα αριστερά, παρατηρήσαμε τις προθήκες και τα διοράματα που αφορούσαν την γεωλογία και τα πλούσια πετρώματα και απολιθώματα της περιοχής και αντλήσαμε σημαντικές πληροφορίες και γνώσεις από τα αναλυτικά υπομνήματα που ήταν αναρτημένα δίπλα σε κάθε έκθεμα.

Τη ματιά κέρδισαν αμέσως τα εκθέματα με την πλούσια ορνιθοπανίδα της περιοχής της Ροδόπης αλλά και της ευρύτερης κοιλάδας του Νέστου. Τα πουλιά εκθέτονταν σε φυσικές αναπαραστάσεις του βιότοπού τους, γεγονός που τα έκανε ακόμα πιο εντυπωσιακά.

Σαΐνια, αλκυόνες, αγριόκουρκοι, χρυσαετοί, μπούφοι, ερωδιοί, δρυοκολάπτες, διάφορα ωδικά στρουθιόμορφα πουλιά, αλλά και ένα πλήθος μικρών ταριχευμένων θηλαστικών όπως αλεπούδες, λαγοί, σκιουράκια, βίδρες καθώς και διάφορα είδη ερπετών όπως χελώνες και φίδια αλλά και μεγάλη ποικιλία από αμφίβια ήταν μερικά από τα εκθέματα.

Εντυπωσιακά ήταν και τα πλούσια εκθέματα από τα έντομα της περιοχής όπως πεταλούδες, σκαθάρια, ακρίδες, αρθρόποδα, σαλιγκάρια κα.

Στο κέντρο του Μουσείου υπήρχε η εντυπωσιακότερη αναπαράσταση των μεγάλων θηλαστικών όπως ζαρκάδια, λύκοι, αρκούδες, αγριογούρουνα πλαισιωμένα και από τα πιο ενδεικτικά είδη πουλιών που ενδημούν στην περιοχή . Η εικόνα των ταριχευμένων ζώων μας προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα δέους αλλά και λύπης για τα ζώα που θυσιάστηκαν στον βωμό της γνώσης και της εκπαίδευσης. Τα περισσότερα από αυτά ίσως ήταν θύματα κυνηγών που προσφέρθηκαν στο Μουσείο προκειμένου να τεθούν σε κοινή θέα.

Τελειώνοντας την περιήγηση μας εντός του μουσείου αγοράσαμε τα αναμνηστικά μας και ο κος Μιχάλης μας ταξίδεψε ηλεκτρονικά μέσω ενός σύγχρονου ηλεκτρονικού ξεναγού, σε όλες τις όμορφες γωνιές της παρανέστιας γης. Μας συνέστησε να επισκεφτούμε τους καταρράκτες Τραχωνίου αλλά και άλλους καταρράκτες για τους οποίους φημίζεται η γύρω περιοχή καθώς και άλλα όμορφα τοπία των γύρω νομών.

Η επίσκεψή μας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Παρανεστίου μας άφησε πολύ θετικές εντυπώσεις. Οι γνώσεις που αποκομίσαμε ήταν πολύτιμες και συστήνουμε ανεπιφύλακτα σε γονείς αλλά και εκπαιδευτικούς να το τιμήσουν με την παρουσία τους.

Το μόνο αρνητικό που θα μπορούσαμε να προσάψουμε, είναι η δυσκολία στην προσβασιμότητά του από ανθρώπους με κινητικά προβλήματα καθώς τα σκαλιά που θα έπρεπε να ανεβούν ήταν αρκετά. Δεν παρατηρήσαμε την ύπαρξη ανελκυστήρα, ούτε κάποιες ειδικές ράμπες για ευκολότερη πρόσβαση.

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που ήταν δίπλα στο Μουσείο δε λειτουργούσε τη συγκεκριμένη μέρα που πραγματοποιήσαμε την επίσκεψή μας, αλλά από μια ματιά που ρίξαμε στο εσωτερικό, φάνηκε να είναι ενεργό και όπως ενημερωθήκαμε πολύ συχνά το επισκέπτονται σχολεία της ευρύτερης περιοχής και διεξάγονται πρότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα για να ευαισθητοποιήσουν μικρούς αλλά και μεγάλους, για την αξία των βιοτόπων αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος.

Τέτοιες προσπάθειες αξίζουν πραγματικά το ενδιαφέρον όλων μας, μιας και τα Μουσεία αποτελούν έναν αληθινό τρόπο διαδραστικής μάθησης για παιδιά αλλά και ενηλίκους.

Γεωργία Νικητέα, EcoView.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.