Εντυπώσεις από τη χρήση του οικιακού κομποστοποιητή μας

Εδώ και λίγους μήνες η σκέψη μας για την αγορά ενός οικιακού κομποστοποιητή, έγινε πραγματικότητα. Αν και διαθέτουμε κήπο, δεν θέλαμε να αγοράσουμε έναν που να χρησιμοποιούμε γαιοσκώληκες και το πρώτο κομπόστ να ετοιμαστεί σε 3 ή και περισσότερους μήνες. Προτιμήσαμε να πάρουμε έναν ηλεκτρικό εσωτερικού χώρου ή μπαλκονιού, που έχει την δυνατότητα να επιτυγχάνει την παραγωγή κομπόστ μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων.

kompostopoihthsΑφού ψάξαμε επισταμένα στο διαδίκτυο καταλήξαμε στην αγορά του Naturemill PRO XE, ένα πρωτοποριακό μηχάνημα που κατασκευάζεται εξολοκλήρου στην Αμερική. Προμηθευτήκαμε το συγκεκριμένο προϊόν από τα φυτώρια Αντεμιστάρη, όπου και είδαμε το μηχάνημα σε λειτουργία και ο υπάλληλος μας ενημέρωσε εκτενώς για τον τρόπο χρήσης του. Μαζί με το μηχάνημα, μας έκαναν δώρο ένα ειδικό τενεκεδάκι για την απόρριψη των οργανικών υπολειμμάτων και ένα πακέτο με ροκανίδι που είναι απαραίτητα για την διαδικασία της κομποστοποίησης.

Φτάνοντας στο σπίτι τοποθετήσαμε το μηχάνημα στον πάγκο της κουζίνας όπως πρότεινε ο κατασκευαστής και το συνδέσαμε με το ρεύμα. Ακολουθώντας τις οδηγίες κατά γράμμα, συγκεντρώσαμε τα πρώτα απορρίμματα και τα ρίξαμε στον κάδο. Φλούδες από φρούτα τα οποία κόψαμε σε κομμάτια μικρότερα των 10 εκατοστών για καλύτερη αποσύνθεση, καθώς επίσης και φύλλα λαχανικών ή υπολείμματα φαγητών χωρίς υγρά, ήταν τα πρώτα υλικά με τα οποία γεμίσαμε τον κάδο.

Άλλα απορρίμματα που θέσαμε προς κομποστοποίηση ήταν τσόφλια αυγών, ζυμαρικά, ρύζι, κρέας χωρίς κόκαλα. Σύμφωνα με τις οδηγίες έπρεπε να αποφύγουμε την ρίψη σπόρων, σκληρών κελυφών από ξηρούς καρπούς, φλούδες από εσπεριδοειδή και ανανά καθώς και σκόρδο ή μεγάλες ποσότητες μπρόκολου.

Προσθέσαμε μαγειρική σόδα και ροκανίδι και η διαδικασία ξεκίνησε με το πάτημα ενός μόνο κουμπιού.

Ο κομποστοποιητής δούλευε αρχικά αθόρυβα και χωρίς μυρωδιές, γεγονός που μας χαροποίησε ιδιαίτερα. Μετά όμως το πέρασμα των πρώτων ημερών άρχισε να αναδύεται μια τρομερή δυσοσμία κάθε φορά που ανοίγαμε το καπάκι να προσθέσουμε καινούρια απορρίμματα. Παρόλο που ο πωλητής μας είχε ενημερώσει για την πιθανότητα μιας διακριτικής οσμής η οποία εξαλείφεται με την προσθήκη ροκανιδιού, δυστυχώς στάθηκε αδύνατο να αφήσουμε το μηχάνημα εντός του σπιτιού και αναγκαστήκαμε να το βγάλουμε στο μπαλκόνι, καθώς η μυρωδιά μέσα στην κουζίνα ήταν ανυπόφορη και το ενσωματωμένο φίλτρο δεν απορροφούσε τις οσμές.

Σε τακτικά χρονικά διαστήματα, ανά 4 ώρες, δούλευε το μοτέρ και ακουγόταν ένας διακριτικός θόρυβος ακόμα και κατά την διάρκεια της νύχτας.

Ο κομποστοποιητής παραμένει στο μπαλκόνι μέχρι και σήμερα και πιστεύω ότι παρά την σύσταση των κατασκευαστών ότι μπορεί να ταιριάξει απόλυτα στην κουζίνα σας, να μην το επιχειρήσετε. Όχι μόνο ότι λόγο του μεγέθους του θα καταλάβει έναν πολύ σημαντικό χώρο στο ντουλάπι της κουζίνας, αλλά και γιατί κατά την αφαίρεση του κομπόστ χρειάζεται καθαριότητα και υγιεινή στον γύρω χώρο κάτι που είναι δύσκολο να επιτευχθεί όταν είναι τοποθετημένο σε ένα ντουλάπι. Επίσης κάθε φορά που θα ανοίγετε για να προσθέσετε τα νέα απορρίμματα θα δυσφορείτε από την μυρωδιά.

Το ειδικό περίβλημά του είναι κατασκευασμένο από ανακυκλωμένο πολυπροπυλένιο και αυτό καθιστά την λειτουργία του δυνατή σε εξωτερικό χώρο, αφού αντέχει σε θερμοκρασίες από -18ο C ως 50ο C, με την προϋπόθεση να είναι τοποθετημένο σε σκεπαστό χώρο για να μην βραχεί το καλώδιο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Αν και σύμφωνα με τις οδηγίες έχει την ικανότητα να επεξεργάζεται 55 κιλά οργανικά απορρίμματα ανά μήνα, δηλαδή 1300 γραμμάρια ημερησίως και μπορούμε να προσθέτουμε οργανικά απορρίμματα κάθε μέρα οποιαδήποτε ώρα, διατηρώ ακόμα κάποιες επιφυλάξεις. Ο Κάδος του κομποστοποιητή είναι περιορισμένης χωρητικότητας και αν γεμίσει δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος για νέα απορρίμματα μέχρι να παραχθεί το κομπόστ.

Επίσης, θα πρέπει 2-3 ημέρες πριν το άνοιγμα του κάδου να μην ρίξουμε άλλα υλικά, προκειμένου να προλάβουν να αποσυντεθούν τα προηγούμενα, κάτι που δεν συμβαίνει πάντα.

Παρόλο που αναφέρεται ότι μπορούν να κομποστοποιηθούν ακόμα και περιττώματα κατοικίδιων ζώων καθώς και άμμος υγιεινής για ζώα, με την προϋπόθεση να είναι οργανικά-βιοδιασπώμενα, δεν το δοκίμασα όχι μόνο γιατί πιστεύω ότι θα μυρίζει αφόρητα αλλά και γιατί με τη άμμο θα γεμίσει μεμιάς όλος ο κάδος και δεν θα υπάρχει χώρος για άλλα απορρίμματα.

Δοκιμάζοντας για 3 περίπου μήνες την χρήση του, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι είναι προτιμότερο να συγκεντρώνει κανείς τα υπολείμματα και να τα ρίχνει τον κάδο ανά 3 μέρες προκειμένου να επιτευχθεί το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, παρά το καθημερινό άνοιγμά του κάθε ώρα και στιγμή.

Η προμήθεια του απαιτούμενου ροκανιδιού γίνεται είτε από την ίδια την εταιρεία, είτε από κάποιο ξυλουργείο.

Το ευχάριστο μέρος της υπόθεσης είναι η στιγμή της αποκομιδής του κομπόστ. Μέσα σε ένα σύντομο διάστημα 15 ημερών είναι έτοιμη η κάθε παραγωγή κάτι που με φυσικό τρόπο θα χρειαζόταν μήνες. Με ένα απλό πάτημα κουμπιού το περιεχόμενο του κάδου μεταφέρεται σε ένα δοχείο και παραμένει εκεί για λίγες μέρες ακόμα μέχρι να στεγνώσει οριστικά και στην συνέχεια μεταφέρεται στον κήπο έτοιμο να δώσει όλα τα θρεπτικά συστατικά στα φυτά σας.

kompostopoihths2Η διαδικασία μεταφοράς καλό είναι να γίνεται πάντα με γάντια και να ακολουθεί καθαριότητα του δοχείου και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών.

Θα παρατηρήσετε ότι τα φυτά σας θα δείχνουν υγιή και γεμάτα ζωντάνια και είναι σίγουρο ότι δεν θα χρειαστούν οποιαδήποτε άλλη μορφή λίπανσης. Το κεφάλαιο της κηπουρικής με κομπόστ είναι ένα άλλο θέμα που θα συζητήσουμε σε επόμενο άρθρο.

Η τιμή του κομποστοποιητή ανέρχεται στο ποσό των 399 ευρώ και καλύπτεται με εγγύηση 5 ετών. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που έχουμε καταφέρει να μειώσουμε σε μεγάλο βαθμό τα οικιακά μας απορρίμματα. Κάτι με την ανακύκλωση συσκευασιών, λαμπτήρων, μπαταριών, οικιακών συσκευών, κάτι με την χρήση του οικιακού κομποστοποιητή, έχουμε συμβάλει με τον τρόπο μας στην προστασία του περιβάλλοντος ειδικά στις μέρες μας που οι χωματερές σφύζουν από σκουπίδια.

Πόσο πιο απλά θα ήταν τα πράγματα αν οι δήμοι προσέφεραν σε κάθε νοικοκυριό έναν κομποστοποιητή; Ας το σκεφτούν σοβαρά οι υπεύθυνοι και ας προβούν στα κατάλληλα έργα.

Γεωργία Νικητέα, EcoView.gr

3 σκέψεις για το “Εντυπώσεις από τη χρήση του οικιακού κομποστοποιητή μας”

  1. Η μυρωδιά πρέπει να είναι λόγο αυξημένης υγρασίας , από οτι γνωρίζω η βέλτιστη υγρασία και το συχνό ανακάτεμα (οξυγόνωση ) ειναι τα μυστικά της καλής κομποστοποίησης.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.