Οικολογικά τηγάνια

Φιγουράρουν σε βιτρίνες καταστημάτων με είδη οικιακής χρήσης αλλά και στα ράφια των σούπερ μάρκετ μαζί με τα απαραίτητα συνοδευτικά ενημερωτικά έντυπα. Πρόκειται για τα νέα «πράσινα» τηγάνια με την ονομασία green pan τα οποία έχουν φυσική κεραμική επίστρωση με Thermolon και δεν περιέχει PTFE. Έτσι δεν απελευθερώνονται τοξικές αναθυμιάσεις ακόμα και πάνω από τους 260 βαθμούς Κελσίου. Η αντικολλητική τους επίστρωση είναι κατασκευασμένη χωρίς PFOA με αποτέλεσμα 60% λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

τηγάνια

Στα πλεονεκτήματά τους αναφέρεται ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλες των ειδών τις εστίες: γκαζιού, κεραμικές, ηλεκτρικές, αλογόνου, εκτός από τις επαγωγικές. Καθαρίζονται και πλένονται εύκολα στο χέρι, έχουν εργονομικές λαβές και τα υλικά της συσκευασίας είναι όλα ανακυκλώσιμα καθώς δεν περιέχουν χλωρίνη.

Τα νέα αυτά τηγάνια είναι αρκετά βαρύτερα, αλλά και έχουν την διπλή τιμή από τα κοινά τηγάνια. Διατίθενται σε 3 μεγέθη, με ή χωρίς καπάκι και η τιμή τους ξεκινάει από 29- 65 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος.

  tigania2

Χρησιμοποιώντας σωστά τα οικολογικά αυτά τηγάνια μπορείτε να έχετε εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά το μαγείρεμα αφού τηγανίζουν, τσιγαρίζουν και βράζουν γρηγορότερα το φαγητό. Όμως εξοικονόμηση επιτελείται και κατά το πλύσιμο αφού πλένονται στο χέρι εύκολα και γρήγορα μόνο με απλό μαλακό σφουγγάρι και χλιαρό σαπουνόνερο. Αν δεν ξυθεί η επιφάνεια με συρμάτινα σφουγγάρια και δεν χρησιμοποιηθούν σκληρά καθαριστικά, η αντικολλητική τους επίστρωση θα διατηρηθεί για περισσότερο χρονικό διάστημα. Κατά το μαγείρεμα είναι απαραίτητο να μην χρησιμοποιούνται μεταλλικά εργαλεία που θα προκαλέσουν γδαρσίματα στην επιφάνεια του τηγανιού, αλλά να προτιμούνται εργαλεία πλαστικά, λαστιχένια ή ξύλινα.

Προτίθεμαι σύντομα να αποκτήσω ένα από αυτά τα τηγάνια, καθώς το είδα να χρησιμοποιείται από συγγενικό μου πρόσωπο, το οποίο φάνηκε ενθουσιασμένο από την χρήση του μια και μπορεί κανείς να μαγειρέψει και συνταγές με φλαμπέ. Ελπίζω σύντομα να ανταλλάξουμε και συνταγές για εύκολο, νόστιμο και υγιεινό μαγείρεμα.

Γεωργία Νικητέα, EcoView.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.