Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης “Αντώνης Τρίτσης”

Το Οικολογικό Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», αποτελεί μια όαση για όλους τους κατοίκους των Αθηνών και των προαστίων της. Το Πάρκο που βρίσκεται ανάμεσα στους δήμους Ιλίου, Αγίων Αναργύρων και Καματερού, είναι ένας πόλος έλξης για εκατοντάδες επισκέπτες σε καθημερινή βάση και ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα.

Έχουμε την χαρά να απολαμβάνουμε τακτικούς περιπάτους στις κατάφυτες εκτάσεις του Πάρκου, η συνολική έκταση του οποίου αγγίζει τα 1100 στρέμματα και ξεπερνάει κατά 6 φορές την έκταση του Εθνικού κήπου.

Μπαίνοντας από την ανατολική είσοδο της λεωφόρου Δημοκρατίας, ο περιηγητής απολαμβάνει έναν ήρεμο περίπατο σε ένα φαρδύ χαλικόδρομο, που εκατέρωθεν του είναι γεμάτος με βιολογικές καλλιέργειες αμπελιών, φιστικιές, ελιές και αμυγδαλιές. Στα κομμάτια καλλιεργημένης γης διακρίνει κανείς τις δενδροφυτεύσεις που πραγματοποιούν τα σχολεία που επισκέπτονται τον χώρο.

parko-tritsiΌλες οι καλλιέργειες δεν έχουν την παραμικρή χημική λίπανση, για αυτό και τα προϊόντα τους θεωρούνται βιολογικά, χωρίς βέβαια να έχουν κάποιου είδους πιστοποίηση.

Ενδιάμεσα παρατηρεί κανείς θαμνώδεις εκτάσεις με πυράκανθους, δάφνες και πικροδάφνες αλλά και δασώδεις εκτάσεις με κουκουναριές, τραχεία πεύκη, χαλέπιο πεύκη και κυπαρίσσια. Μέσα στα πλούσια φυλλώματα των δέντρων ξεπροβάλλουν πλήθος ωδικών πουλιών που έχουν βρει ένα ασφαλές καταφύγιο. Σπίνοι, καρδερίνες, φλώροι, ψευταηδόνια, κοτσύφια, κοκκινολαίμηδες, σουσουράδες, παπαδίτσες είναι μόνο μερικά από τα δεκάδες είδη που διαβιούν στο Πάρκο.

Το μεγαλύτερο και ομορφότερο κομμάτι της έκτασης, αποτελούν οι πανέμορφες τεχνητές λίμνες μέσα στις οποίες διακρίνονται 3 είδη ψαριών, καθώς επίσης αμφίβια και νεροχελώνες.

parko-tritsi2Από το ξύλινο γεφυράκι της λίμνης Ναϊάδας βλέπει κανείς τις όχθες του μικρού τεχνητού νησιού, στο οποίο αναπαύονται διάφορα είδη μεταναστευτικών πουλιών όπως ένα ζευγάρι σταχτοτσικνιάδων, αλλά και μόνιμων κατοίκων της λίμνης όπως φαλαρίδες, νερόκοτες, σφυριχτάρια, νανοβουτηχτάρια κτλ. Βεβαίως οι πάπιες και οι χήνες είναι πιο εξοικειωμένες με την ανθρώπινη παρουσία και επιζητούν το τάισμα από το ανθρώπινο χέρι.

parko-tritsi3Περίπου 150 είδη πουλιών έχουν καταγραφεί ως μόνιμοι ή περιστασιακοί επισκέπτες του Πάρκου. Μέσα στους καλαμιώνες υδρόβια πουλιά χτίζουν τις φωλιές τους και αναπαράγονται με επιτυχία. Πολύ συχνά μεγάλα σμήνη από παπαγάλους ringneck κερδίζουν τα βλέμματα των επισκεπτών, που εντυπωσιάζονται από το καταπράσινο φτέρωμά τους.

Στο Πάρκο στεγάζονται κάποια γραφεία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και διεξάγονται πλούσιες δράσεις για παιδιά και ενηλίκους όλες τις εποχές του χρόνου. Οι περιβαλλοντολόγοι της ΕΟΕ επιτελούν το έργο της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης των μαθητών των σχολείων που επισκέπτονται το Πάρκο.

Δύο μικρές παιδικές χαρές με παιχνίδια που εναρμονίζονται με το φυσικό περιβάλλον, δίνουν διέξοδο για να δραστηριοποιηθούν τα μικρά παιδιά. Όσοι επιθυμούν, μπορούν να επισκεφτούν το Ερπετάριο που στεγάζεται σε ένα λιτό κτίριο εκεί κοντά.

Πλήθος παιδιών χαίρονται το ανέμελο παιχνίδι υπό την διακριτική επίβλεψη των γονιών τους, που μπορούν να απολαύσουν ένα καφεδάκι ή ένα δροσιστικό ποτό στο αναψυκτήριο του Πάρκου. Τους καλοκαιρινούς μήνες πίσω από το αναψυκτήριο λειτουργεί ανοιχτός παιδότοπος με φουσκωτά παιχνίδια.

Το δάσος πίσω από το νησάκι της λίμνης ενδείκνυται για ήσυχους περιπάτους, τζόκινγκ αλλά και ποδηλασία. Λίγο πιο πέρα συναντάμε το «σπίτι του δάσους» καθώς και το πέτρινο γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Παύλου. Στο τέλος των λιμνών έχει δημιουργηθεί ένα κανάλι με μικρούς καταρράκτες, κατά μήκος του οποίου διακρίνονται τα παλιά κτίσματα που αποτελούσαν τους βασιλικούς στάβλους.

Με μεγάλη επιμέλεια μεταμορφώθηκαν σε ένα αθλητικό κέντρο-γυμναστήριο, σε ένα κτίριο για προβολές και εκθέσεις της ΕΟΕ και σε καταστήματα με οικολογικά και βιολογικά είδη. Πρόσφατα δημιουργήθηκε και ένα μικρό κέντρο ιππασίας, που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον παιδιών και ενηλίκων.

Πολύ συχνά διενεργούνται ενδιαφέροντα δρώμενα από πολιτιστικούς συλλόγους, όπως συναυλίες, αθλητικούς συλλόγους όπως αγώνες ποδηλασίας, και από φιλοζωικά σωματεία όπως συγκεντρώσεις ζωόφιλων, αφού και πολλά τετράποδα πλάσματα χαίρονται το παιχνίδι με τα φιλαράκια τους.

Επίσης γίνονται εκθέσεις οικολογικών και βιολογικών προϊόντων σε ετήσια βάση, από ιδιώτες παραγωγούς σε οργανωμένη μορφή στα μονοπάτια του Πάρκου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν τοποθετηθεί κάδοι απορριμμάτων σε όλη την έκταση του πάρκου, καθώς και εξωτερικοί κομποστοποιητές, από τους Δήμους που έχουν τη ευθύνη του. Ακόμα υπάρχουν πινακίδες σε καίρια σημεία που ενημερώνουν τους επισκέπτες για το σημείο που βρίσκονται και που μπορούν να ξεναγηθούν.

Κάθε Σάββατο στο παρκινγκ επί της λεωφόρου Δημοκρατίας γίνεται λαϊκή αγορά με βιολογικά πιστοποιημένα προϊόντα.

Το πάρκο διαθέτει 4 χώρους παρκινγκ, έναν σε κάθε είσοδο, ενώ η προσέλευση είναι εύκολη και μπορεί να γίνει είτε με ιδιωτικό μέσο, είτε με ΜΜΜ.

Το ευχάριστο φυσικό περιβάλλον, η άνεση του χώρου και η προσέλκυση εκατοντάδων επισκεπτών, έχει δημιουργήσει εμπορική ανάπτυξη δίνοντας την δυνατότητα στους επισκέπτες να βρουν εναλλακτικές μορφές διασκέδασης και φαγητού πλησίον του Πάρκου.

Ευχόμαστε να ολοκληρωθούν σύντομα τα έργα ανάπλασής του ώστε να εμπλουτιστεί και να αποτελέσει έναν πνεύμονα ζωής πολιτισμού, έκφρασης, εκπαίδευσης και οικολογικής ευαισθητοποίησης όλων των κάτοικων του λεκανοπεδίου.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.