Πριν από 400 περίπου εκατομμύρια χρόνια σχηματίστηκε ένα από τα γηραιότερα βουνά της Ελλάδας και ένα από τα αρχαιότερα των Βαλκανίων, η οροσειρά της Ροδόπης.
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ορεινά συγκροτήματα της βαλκανικής χερσονήσου, που εκτείνεται με γενική διεύθυνση βορειοδυτική – νοτιοανατολική μεταξύ της Νότιας Βουλγαρίας και της Βορειανατολικής Ελλάδας. Καταλαμβάνει τα βόρεια των Νομών Δράμας, Ξάνθης και Ροδόπης. Λόγω της θέσης της αποτελεί ένα σημαντικό σταυροδρόμι για την χλωρίδα και την πανίδα, αφού λειτουργεί ως μια γέφυρα μεταξύ ειδών του Αιγαίου, του Πόντου και της Ανατολίας με τα δυτικά Βαλκάνια.
Με υψηλότερη βουνοκορφή της την Κορυφή Ντελίμποσκα, που αγγίζει τα 1953 μέτρα, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βουνά με εντυπωσιακή βλάστηση και πλούσια πανίδα. Στην καλή διατήρησή τους έχουν συμβάλει οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της περιοχής και η μειωμένη ανθρώπινη δραστηριότητα. Η πλούσια γεωλογία της περιοχής με τα σπάνια πετρώματα έχει επηρεάσει τις ιδιότητες του εδάφους και έχει συμβάλει καταλυτικά στο φυτικό και το ζωικό βασίλειο της περιοχής.
Η Χλωρίδα της Ροδόπης
Η πλούσια χλωρίδα της Ροδόπης περιλαμβάνει πολλά σπάνια και ενδημικά είδη. Συνολικά έχουν καταγραφεί από 1500 έως 2000 είδη, τα οποία περιλαμβάνουν γύρω στα 70 είδη ορχειδοειδών, 20είδη τριφυλλιών, 14 είδη αγριογαρύφαλλων, 5 είδη θυμαριών, και πολλά είδη πτεριδόφυτων, μανιταριών, βρύων και λειχήνων, ένα είδος σαρκοφάγου φυτού που δεν συναντάται πουθενά αλλού στην Ελλάδα καθώς και πολλά αρωματικά και φαρμακευτικά είδη – βοτάνια.
Πολλά είδη λευκής ελάτης, ερυθρελάτης, δασικής πεύκης, σημύδας και πλατάνια, οξιές, λεύκες, λεπτοκαρυές, σφένδαμοι και φλαμουριές, όπως επίσης και αγριελιές στολίζουν και δίνουν μια απέραντη χρωματική ποικιλία στις πλαγιές της.
Πυκνοί θαμνότοποι από κουμαριές, πουρνάρια, μύρτιλα, φιλύκια, παλιούρια, γκορτσιές, κρανιές, αγριοσπαράγγια και φτέρες προσφέρουν τροφή και καταφύγιο σε πλήθος θηλαστικών, ερπετών και πουλιών.
Ο ορεινός όγκος της Ροδόπης διατρέχεται από τον ποταμό Νέστο, ένα από τα σημαντικότερα ποτάμια και τους παραποτάμους του, που συμβάλουν την πολυπλοκότητα και τον οικολογικό της πλούτο. Δημιουργούνται μοναδικοί υγρότοποι όπως τα στενά του Νέστου, που συμπεριλαμβάνονται στο δίκτυο Natura 2000, χάρη στο ιδιαίτερο κάλος της περιοχής και το βιολογικό της ενδιαφέρον. Τα ρυάκια και τα ρέματα συχνά σχηματίζουν πάμπολους εντυπωσιακούς καταρράκτες όπως αυτοί του Τραχωνίου, του Λεπίδα και της Αγίας Βαρβάρας, που αποτελούν πόλο έλξης για τους περιηγητές της περιοχής.
Η Πανίδα της Ροδόπης
Οι περιορισμένες ανθρώπινες δραστηριότητες καθώς και το δυσπρόσιτο της περιοχής έχουν ευνοήσει την παρουσία σπάνιων ειδών σε θηλαστικά και πουλιά, που δεν συναντώνται πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Σημαντική και σταθερή είναι η παρουσία αγριογούρουνων, λύκων, αλεπούδων, κουναβιών, αρκούδων, ζαρκαδιών, σκαντζόχοιρων και λαγών. Λιγοστά είναι τα αγριόγιδα, οι λίγκες και τα ελάφια.
Όσον αφορά την ορνιθοπανίδα έχουν καταγραφεί συνολικά 139 είδη πουλιών, κυρίως δασόβια όπως δασόκοτες, αγριόκουρκοι, μπεκάτσες, δασοφυλλοσκόποι, καρυοθραύστες, τσαλαπετεινοί, δεντροτσοπανάκοι, καρδερίνες, κοκκινολαίμηδες, σιρλοτσίχλονα, δρυοκολάπτες, καλόγεροι, γαλαζοπαπαδίτσες, πύρουλες, νεροκότσυφες και πολλά ακόμα. Σπάνια υδρόβια και παρυδάτια πουλιά συναντώνται στα στενά του Νέστου όπως αλκυόνες, κορμοράνοι, αργυροπελεκάνοι, αλλά και αρπακτικά όπως σπουργιτόγλαυκες, αιγωλιοί, κοράκια αλλά και γεράκια που φωλιάζουν στα απόκρημνα βράχια.
Η πλούσια σε νερά περιοχή της Ροδόπης επιτρέπει την ανάπτυξη πληθυσμών από αμφίβιων και ερπετών όπως τρίτωνες και σαλαμάνδρες, βατράχια και φρύνοι, χελώνες, σαύρες και φίδια. Η εντομοπανίδα περιλαμβάνει γύρω στα 200 είδη λεπιδοπτέρων, αλλά και σκαθάρια, γρύλους, ακρίδες, αράχνες, όπως και μυριόποδα, σκολόπενδρες, διπλόποδα, σαλιγκάρια είναι μόνο μερικά από τα είδη που ενδημούν στην περιοχή.
Ένα πλούσιο δείγμα του πολύπλευρου αυτού περιβάλλοντας μπορεί να δει κανείς στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Παρανεστίου, μέσα από παραστάσεις, διοράματα και φυσικές αναπαραστάσεις.
Η όλη περιοχή ενδείκνυται για ήπιες εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως πεζοπορία, αναβάσεις και καταρριχήσεις, ιππασία, ράφτιγκ, κανό καγιάκ, ποδηλασία, τοξοβολία.
Μην διστάσετε να επισκεφτείτε το Πόρτο Λάγος, που είναι ένα μικρό γραφικό παραλιακό χωριό αλλά και την Λίμνη Βιστονίδα που αποτελούν ιδανικούς τόπους για birdwatching.
Έχοντας επισκεφτεί την ευρύτερη περιοχή, θεωρώ πως η Ροδόπη είναι ένας προορισμός που συστήνεται ανεπιφύλακτα σε όλους όσους αναζητούν ψυχική ηρεμία αλλά επιζητούν ταυτόχρονα να ανακαλύψουν τις ανεξάντλητες ομορφιές της. Παιδιά αλλά και ενήλικες θα μαγευτούν από το πλήθος των εμπειριών που θα συλλέξουν κατά την περιήγησή τους στα μονοπάτια της. Επισκεφτείτε την και ελάτε να ανταλλάξουμε εμπειρίες και απόψεις με σεβασμό πάντα στην απίστευτη ομορφιά που μας χάρισε η φύση.
Γεωργία Νικητέα, EcoView.gr