Η Περιβαλλοντική εκπαίδευση στη σχολική ηλικία

Οργανώστε εκδρομές σε υγρότοπους, λίμνες, βουνά και ποτάμια και μάθετε για το ρόλο που παίζουν στο οικοσύστημα

Από τις πιο ευχάριστες δραστηριότητες που φέρνει κοντά την οικογένεια, αλλά και την σχολική ομάδα, είναι η οργάνωση εκδρομών φυσιολατρικού περιεχομένου.

Επισκέψεις σε μέρη όπως η Λίμνη του Μαραθώνα, ο Εθνικός Κήπος, ο Κήπος Διομήδους, ο Υγρότοπος της Γιάλοβας, η Λίμνη Κερκίνη, ο Ποταμός Νέστος, Η Λίμνη Τσιβλού, η λιμνοθάλασσα του Αμβρακικού, ο Λούσιος ποταμός, οι Καταρράκτες του Δρυμώνα, είναι μερικές ενδιαφέρουσες προτάσεις μέσα από τις οποίες όχι μόνο τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την φύση κατά τη ξενάγησή τους, αλλά κατανοούν την σημασία των δασών και του νερού στο οικοσύστημα.

Παράλληλα μέσα από την συμμετοχή τους σε διάφορες δραστηριότητες, όπως παρατήρηση πουλιών, μελέτη της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής, οργάνωση ήπιων αθλητικών διοργανώσεων, μαθαίνουν να σέβονται και να μην καταστρέφουν την φύση, εκτιμώντας την ασύλληπτη ομορφιά που μας προσφέρει.

pe-scholikh-hlikiaΜπορούμε να οργανώσουμε ένα κυνήγι θησαυρού ακολουθώντας διάφορες διαδρομές για πεζοπορία και στην πορεία να ανακαλύπτουμε τους κρυμμένους θησαυρούς που μας προσφέρει απλόχερα η φύση όχι μόνο στον αέρα και στο έδαφος, αλλά και στο υπέδαφος. Να συλλέξουμε από το έδαφος μικρούς θησαυρούς, όπως βελανίδια, κουκουνάρια, άδεια κελύφη από σαλιγκάρια, άλλους μικρούς καρπούς και στο τέλος να φτιάξουμε τις δικές μας κατασκευές από τα δώρα του δάσους.

Σε πιο οργανωμένη μορφή μπορούμε να βοηθήσουμε εθελοντικά φροντίζοντας για την καθαριότητα στην περιοχή που θα επισκεφτούμε με το να οργανώσουμε σε ομάδες την συλλογή σκουπιδιών ή στον καθαρισμό τους δάσους από αγριόχορτα που μπορούν να αποτελέσουν εστία πυρκαγιάς. Διαπιστώνοντας την αξία του δάσους, του νερού, του αέρα και του εδάφους προβαίνουμε σε απλές ενέργειες που αποσκοπούν στην διατήρηση των υπαρχόντων βιοτόπων:

Φροντίζουμε για την οικονομία του νερού

Κατανοώντας την σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα του νερού για την διατήρηση της ζωής στον πλανήτη, πρέπει να προβαίνουμε σε απλές καθημερινές ενέργειες που συντελούν στην οικονομία και όχι στην σπατάλη νερού.

Ορίζουμε καθημερινά ένα άτομο υπεύθυνο, στην οικογένεια, στο σχολείο στην κοινότητα, που να είναι υπεύθυνος για την διαρροή του νερού από τις βρύσες. Το νερό που χάνεται σταγόνα σταγόνα είναι εξίσου σημαντικό με το νερό που χάνεται κατά κόρον από τις διαρροές στις σωληνώσεις των δρόμων.

  • Μαθαίνουμε στα παιδιά με το παράδειγμά μας πώς να ενημερώνουν τους υπεύθυνους για την επισκευή της βλάβης σε κεντρικό δίκτυο ύδρευσης.
  • Δεν πετάμε στον υπόνομο το νερό που περισσεύει στο ποτήρι μας, αλλά ποτίζουμε με αυτό μια γλαστρούλα που έχουμε φυτέψει.

Με την σταδιακή διαμόρφωση στάσεων και αντιλήψεων θα διαπιστώσετε σύντομα ότι τα παιδιά σας πιθανών να προβούν σε συμβουλές και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας σχετικά με την οικονομία στο νερό. Ας δώσουμε και εμείς το καλό παράδειγμα σαν γονείς φροντίζοντας να μην σπαταλάμε άσκοπα το νερό της βρύσης, κλείνοντας τον διακόπτη την ώρα που πλένουμε πχ τα δόντια μας.

  • Να προτιμάμε ένα γρήγορα ντους από ένα μπάνιο σε μπανιέρα γεμάτη νερό.
  • Να κάνουμε οικονομία στο νερό του κήπου, χρησιμοποιώντας αυτόματο πότισμα.
  • Να επιλέγουμε ένα οικονομικό πρόγραμμα στο πλυντήριο.
  • Να μην χρησιμοποιούμε χημικά και λιπάσματα γιατί όλα αυτά περνούν στο υπέδαφος και μολύνουν τα υπόγεια νερά.

Χρησιμοποιούμε οικολογικούς τρόπους μεταφοράς

Επιλέγουμε να μετακινούμαστε σε κοντινές διαδρομές με τα πόδια ή εναλλακτικά με το ποδήλατο αποφεύγοντας την χρήση του αυτοκινήτου. Έτσι και γυμναζόμαστε και οικονομία ενέργειας γίνεται. Σε μεγαλύτερες αποστάσεις προτιμούμε τα ΜΜΜ από την χρήση ΙΧ. Αυτοκινήτων.

Δημιουργούμε τις δικές μας οικολογικές σακούλες από ανθεκτικό υλικό

Μαθαίνουμε στα παιδιά να λένε όχι στην χρήση της πλαστικής σακούλας. Επειδή όμως και οι χάρτινες σακούλες για να κατασκευαστούν κόβονται εκατοντάδες χιλιάδες δέντρα, προτείνουμε στα παιδιά να κατασκευάσουμε τις δικές μας σακούλες από ανθεκτικό ύφασμα και τις χρησιμοποιούμε για μεταφορά στις αγορές μας. Μπορούμε να επιλέξουμε λινό ύφασμα και να σχεδιάσουμε με ευρηματικότητα και φαντασία πρωτότυπα μοντέλα τσαντών και να τα ράψουμε με την βοήθεια ενός ενήλικα. Οι πάνινες τσάντες εκτός από έναν οικολογικό τρόπο μεταφοράς την αγορών μας μπορούν να αποτελέσουν και ως ένα χρήσιμο δώρο για τους φίλους μας.

Επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Οικολογικό Πάρκο, το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, το ΕΚΠΑΖ

Μέσα από τέτοιου είδους επισκέψεις τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τους φυσικούς θησαυρούς του πλανήτη μας μαθαίνοντας για τα σπάνια είδη φυτών και ζώων που κινδυνεύουν με εξαφάνιση από τις καθημερινές δραστηριότητες του ανθρώπου όπως το κυνήγι, η υπεραλίευση, η μόλυνση των υδάτων κτλ. Μπορούν να παρακολουθήσουν πρότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα που διενεργούνται με την συνεργασία ειδικών και προσφέρουν άπλετες γνώσεις γύρω από περιβαλλοντικά ζητήματα προστασίας της φύσης και των ζώων.

Ευαισθητοποιούνται για το πώς μπορούν να φροντίσουν και να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες σε τραυματισμένα πουλιά και ζώα που μπορεί να συναντήσουν στον δρόμο τους. Μαθαίνουν την συνεργασία και την υπευθυνότητα μέσα από τη υιοθεσία αγρίων ζώων και την συμμετοχή τους στις προσπάθειες των εθελοντών είτε με οικονομική ενίσχυση, είτε με άλλου είδους πρωτοβουλίες.

Γεωργία Νικητέα, EcoView.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.