Την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ένα εισαγωγικό σεμινάριο Κατάρτισης Παρατήρησης και αναγνώρισης πουλιών, που οργάνωσε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.
Η προσέλευση των μελών και ενδιαφερομένων ήταν ικανοποιητική και οι ομιλίες των εισηγητών ήταν γεμάτες θέρμη, ενθουσιασμό αλλά και προβληματισμό και κατάφεραν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του παρευρισκόμενου κοινού.
Ο κ. Παναγιώτης Λατσούδης ξεκίνησε δυναμικά την παρουσίασή του, προσπαθώντας να μας μυήσει στα μυστικά του birdwatching, αναφέροντας ποια όργανα χρησιμοποιούνται ευρέως στην παρατήρηση των πουλιών. Στη συνέχεια ανέφερε πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα διάφορα πουλιά με την βοήθεια οδηγών πεδίου, ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία διαφοροποιούν τα είδη πουλιών και τι πρέπει να προσέχει ένας ευαισθητοποιημένος παρατηρητής.
Ο επόμενος εισηγητής ο κ. Χρήστος Βλάχος, φωτογράφος, μας παρουσίασε φωτογραφίες με τη βοήθεια σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων, γνωστών αλλά και άγνωστων πουλιών. Είδαμε πελαργό, λευκοτσικνιά, σπουργίτι, λοφιοπαπαδίτσα, τσαλαπετεινό, γαλαζοπαπαδίτσα, σφυριχτάρι, μελισσοφάγο, ψαραετό, χαλκοκουρούνα, αλκυόνη, μαυροσκούφη, φαλαρίδα, δρυοκολάπτη, φλώρο, γαλιάντρα, κιρκινέζι, κοκκινολαίμη, νανόκυκνο, αργυροπελεκάνο και πολλά άλλα.
Παράλληλα, μάς έδινε σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο πετάγματος, τα σωματικά χαρακτηριστικά του κάθε πουλιού και τον βιότοπο που ζούνε. Μας επισήμανε πόσο σημαντική είναι η παρουσία των ερασιτεχνών παρατηρητών και φωτογράφων, αφού προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες στην επιστημονική κοινότητα.
Η εισήγηση του κ. Θεόδωρου Κομηνού, είχε σαν στόχο περισσότερο να προβληματίσει, να ευαισθητοποιήσει και να προσκαλέσει τους ερασιτέχνες παρατηρητές να αναλάβουν έναν πιο ενεργητικό και ουσιαστικό ρόλο από αυτόν του απλού παρατηρητή. Επισήμανε την αναγκαιότητα να συμμετέχουν οι εθελοντές σε δράσεις που αφορούν τη παρατήρηση και καταγραφή των πληθυσμών των πουλιών.
Η εισηγήτρια κ. Μαργαρίτα Τζόλη, μας ενημέρωσε στη συνέχεια για τα εθελοντικά προγράμματα καταγραφής και καταμέτρησης πουλιών, καθώς και για τις δράσεις για την διατήρηση των ειδών.
Μερικά από τα προγράμματα
- Μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις υδροβίων σε διάφορους υγρότοπους.
- Πρόγραμμα παρακολούθησης των κοινών ειδών πουλιών.
- Πρόγραμμα καταγραφής ορνιθοπανίδας στην Πάρνηθα.
- Πρόγραμμα παρακολούθησης ορνιθοπανίδας στους υγρότοπους της Αττικής.
- Εθελοντικό πρόγραμμα αναζήτησης της λεπτομύτας.
- Προγράμματα ανάδειξης, προστασίας και διαχείρισης περιοχών όπως η Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, ο υγρότοπος της Βραυρώνας, ο υγρότοπος Άγρα-Βρυττών-Νησίου.
- Παρατήρηση αρπακτικών με στόχο την μελέτη της μετανάστευσης.
- Καταγραφή θαλασσοπουλιών στις ελληνικές θάλασσες .
Οι περισσότερες από τις γνώσεις που έχουν αποκτηθεί βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην προσπάθεια και τη προσφορά των εθελοντών. Για τον λόγο αυτό η ΕΟΕ εστιάζει στην προσπάθεια εξεύρεσης εθελοντών για την κάλυψη περισσοτέρων περιοχών που είναι σημαντικές για τα πουλιά. Για την ολόπλευρη κατάρτιση και επιμόρφωση των εθελοντών, θα ακολουθήσουν σεμινάρια αναγνώρισης στρουθιόμορφων, υδρόβιων και αρπακτικών πουλιών που θα περιλαμβάνουν θεωρητικό και πρακτικό μέρος.
Όσοι ενδιαφέρεστε για κάποιο από τα προγράμματα αυτά, δεν έχετε παρά να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας συμμετέχοντας ενεργά στις πολύπλευρες δράσεις για την διατήρηση των ειδών αλλά και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Γεωργία Νικητέα, EcoView.gr