Σε ένα από τα τελευταία υψώματα της Ροδόπης, σε απόσταση 70 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Αλεξανδρούπολης είναι χτισμένο το Σουφλί. Από τα πολύ παλιά χρόνια το Σουφλί αποτελούσε ένα ισχυρό οικονομικό, πολιτικό και πολιτιστικό κέντρο και οφείλει την ραγδαία του ανάπτυξη στην σηροτροφεία, την εκτροφή δηλαδή του μεταξοσκώληκα και της παραγωγής του μεταξιού.
Επισκεπτόμενοι την πόλη του Σουφλίου, στάθηκε αδύνατο να μην κεντρίσει το ενδιαφέρον μας το Μουσείο Τέχνης Μεταξιού. Σκοπός του Μουσείου είναι να αναδείξει και να διασώσει την πλούσια παράδοση της περιοχής στη μεταξουργία.
Πρόκειται για ένα πολυχώρο στο κέντρο της πόλης του Σουφλίου με πρωτότυπα εκθέματα που συνδυάζει τη σύγχρονη τεχνολογία με την παράδοση, για να οδηγήσει τον ταξιδιώτη βήμα βήμα σε ένα μοναδικό ταξίδι, όσο μοναδικό είναι και το μετάξι.
Μπαίνοντας στο κατώφλι της εισόδου μας ξενάγησε στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του μια ευγενέστατη κυρία, που με πολύ προθυμία μας μετέφερε στον μαγικό κόσμο και την ιστορία του μεταξιού. Η ξενάγηση διάρκεσε για περισσότερη από μισή ώρα και βγαίνοντας από το Μουσείο νιώσαμε γεμάτοι πλούσιες γνώσεις και εμπειρίες.
Τα σημαντικότερα στάδια στην εκτροφή του μεταξοσκώληκα
Τα στάδια εκτροφής του μεταξοσκώληκα είναι η επώαση των αυγών, που έχουν μέγεθος καρφίτσας και η οποία διαρκεί 12-15 ημέρες υπό συνθήκες θερμοκρασίας 20-25 βαθμούς Κελσίου. Ο μεταξοσκώληκας από 2-3 χιλιοστά μήκος που έχει αρχικά αυξάνει το βάρος του μέχρι και 10.000 φορές φτάνοντας στο τελικό στάδιο εκτροφής του τα 8-9 εκατοστά. Καθ’ όλη την διάρκεια της εκτροφής του η οποία διαρκεί 40 περίπου ημέρες, τρέφεται με φύλλα μουριάς τα οποία είναι ψιλοκομμένα.
Μετά την ολοκλήρωση της εκτροφής, ακολουθεί το κλάδωμα. Οι μεταξοσκώληκες ανεβαίνουν σε κλαδιά πουρναριού για να πλέξουν το κουκούλι τους. Ο μεταξοσκώληκας εκκρίνει από δυο αδένες που έχει το μετάξι και αρχίζει να πλέκει γύρω από το σώμα του τι κουκούλι για να μεταμορφωθεί σε χρυσαλίδα. Το κουκούλι ολοκληρώνεται σε 12 μέρες περίπου. Στην συνέχεια ακολουθεί το ξεκλάδωμα δηλαδή η συλλογή των κουκουλιών.
Ακολουθεί η απόπνιξη δηλαδή το ψήσιμο των κουκουλιών για να πεθάνει η χρυσαλίδα πριν μεταμορφωθεί σε πεταλούδα γιατί τότε θα τρυπήσει το κουκούλι και τότε θα σπάσει η συνέχεια της κλωστής. Αν δεν γίνει η απόπνιξη βγαίνει από το κουκούλι μια άσπρη πεταλούδα η οποία αφού ζευγαρώσει γεννούν από 300 -600 αυγά και πεθαίνουν. Οι πεταλούδες ζουν συνολικά 4 ημέρες.
Μετά το ψήσιμό τους τα κουκούλια ζεματίζονται σε θερμοκρασία 50-60 βαθμών Κελσίου και αρχίζει το ξετύλιγμα της κλωστής. Κάθε κουκούλι έχει από 1500- 3000 μέτρα κλωστή. Μετα ακολουθεί το καρουλιασμα σε καρουλάκια, το βάψιμο της κλωστής και το πλέξιμο στον αργαλειό.
Να ευχαριστήσουμε θερμά την ευγενέστατη κυρία που μας έδωσε “ηλεκτρονικούς ξεναγούς” για να αντλήσουμε περισσότερες πληροφορίες για κάθε έκθεμα. Η επίσκεψή μας αποτέλεσε μια ανεκτίμητη εμπειρία που μας γέμισε με γνώση και ευχαρίστηση. Φυσικά δεν παραλείψαμε να πάρουμε μερικά μεταξωτά αναμνηστικά που θα μας θυμίζει την επίσκεψή μας στην όμορφη ακριτική πόλη!
Στις φωτογραφίες που ακολουθούν μπορείτε να διακρίνεται τα πρώτα εργαλεία και μηχανήματα που χρησιμοποιήθηκαν από το 1900 και έπειτα, για την επεξεργασία των κουκουλιών και την μετατροπή τους σε μεταξένιες ίνες, το μασούρωμα σε καρουλάκια, το βάψιμο των ινών, το πλέξιμο στον αργαλειό. Τα εργαλεία αυτά εκτίθενται στο Μουσείο Τέχνης. Στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Μουσείου, φιλοξενούνται επίσης και εκθέσεις με θέμα την τέχνη και τον πολιτισμό.
Γεωργία Νικητέα, EcoView.gr
Πολύ ενδιαφέρον και ενημερωτικό άρθρο! Ωραίες φωτογραφίες! Μπράβο!
εχω κουκουλια τα θελετε? απαντηστε στο facebook μου στο ονομα μου