Ταΐστρες κήπου για άγρια πουλιά

Ο χειμώνας είναι βαρύς και δύσκολος για τα πουλιά. Οι βιότοποι συνεχώς μειώνονται και κατά συνέπεια και η τροφή των αγρίων πουλιών.

Τα Ξεφτέρια της ΕΟΕ συμμετείχαν σε μια ευχάριστη δράση για τα άγρια πουλιά, την Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011. Με τη συμμετοχή 10 περίπου μικρών παιδιών η κ. Ευγενία μας έδωσε πληροφορίες για την ιστορία του Οικολογικού Πάρκου και τα πουλιά που φιλοξενεί. Μας ενημέρωσε για την ιδιαίτερη εμφάνιση του κάθε πουλιού στο ράμφος και τα πόδια ανάλογα με το είδος διατροφής του.

Στη συνέχεια, οι μικροί φίλοι με τη βοήθεια των γονιών τους συμπλήρωσαν ένα έντυπο όπου αντιστοίχησαν τα σώματα πουλιών με τα ράμφη και τα πόδια τους.

Έπειτα, ζωγράφισαν με μαρκαδόρους έναν κοκκινολαίμη και έναν καλόγερο.

Ταΐστρες

Στη συνέχεια μάς εξήγησε τη διαδικασία για την κατασκευή απλών και εύκολων ταϊστρών. Ξύλινα κομμάτια, βίδες, κατσαβίδια, πετονιά ήταν τα απαραίτητα εργαλεία που στα χεράκια των μικρών φίλων μεταμορφώθηκαν σε πολύ όμορφες και πρακτικές ταΐστρες για τους φτερωτούς μας φίλους.

Ωστόσο, η κ. Ιωάννα μας υπενθύμισε ότι πρέπει να προσέχουμε να μην πιάσουν υγρασία οι σπόροι από την βροχή, αλλά και να μην παραμελούμε το τακτικό γέμισμα των ταϊστρών καθώς τα πουλιά υπολογίζουν και περιμένουν από εμάς για την επιβίωσή τους.

Η ταΐστρα πρέπει να τοποθετηθεί ψηλά σε μέρος ασφαλές από τετράποδα αρπακτικά. Φυσικά, πρέπει να επιλέξουμε τους κατάλληλους σπόρους και καρπούς όπως σιτάρι, κριθάρι, κανναβούρι, ηλιόσπορο, λιναρόσπορο και ξηρούς καρπούς, φιστίκια και καρύδια, πάντα ανάλατους βέβαια για να μην βλάψουν τα πουλιά.

Λίγο πριν το τέλος, μας έδειξαν και κάποιες αυτοσχέδιες ταΐστρες που μπορούμε να φτιάξουμε με άχρηστα και απλά υλικά όπως άδεια μπουκάλια νερού ή από γάλα.

Οι εκπαιδευτικές αυτές δραστηριότητες, πέρα από την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν τα πουλιά, συντελούν στην γλωσσική και νοητική καλλιέργεια, στην ανάπτυξη των λεπτών χειρισμών, στην εκμάθηση και σωστή χρήση των υλικών και των αντικειμένων, στην εισαγωγή σε προγραφικές ασκήσεις και προμαθηματικές έννοιες, στην συνεργασία και την κοινωνική ανάπτυξη.

Στο τέλος της συνάντησης βγάλαμε αναμνηστικές φωτογραφίες με τις ταΐστρες μας. Ελπίζουμε να τις κρεμάσουμε στα δέντρα της αυλής μας και σύντομα να αρχίσουμε να παρατηρούμε τους φτερωτούς μας επισκέπτες.

Γεωργία Νικητέα, EcoView.gr

1 σκέψη για το “Ταΐστρες κήπου για άγρια πουλιά”

  1. Μαρία Ψαριανού

    πολύ ωραία και αναγκαία για τα πουλάκια, ιδίως τώρα με το κρύο! ευχαριστούμε πολύ Γεωργία μήπως θα ήταν δυνατόν να την βλέπαμε ολοκληρωμένη?

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.