Είναι αδύνατον να αντικρίσει κανείς τον Ταΰγετο και να μην εμπνευστεί από την μεγαλοπρεπή παρουσία του. Καθώς οι κορφές του που μοιάζουν να αγγίζουν τον ουρανό υψώνονται με το αγέρωχο ύφος τους, μόνο συγκίνηση και ένα αίσθημα απέραντου μεγαλείου κατακλύζουν τον ταξιδευτή. Η θεόρατη παρουσία του με τις κορφές σε μορφή πυραμίδας που αγγίζουν τα 2409 μέτρα, δίνουν μια εικόνα ανυπέρβλητης μεγαλοπρέπειας.
Ο Ταΰγετος που ονομάζεται και Πενταδάχτυλος αλλά και Μακρινός Ηλίας, πήρε το όνομά του από την Ταϋγέτη την μυθική Ατλαντίδα, που ο Δίας θαύμασε την ομορφιά της, την άρπαξε και γέννησε από αυτήν τον Λακεδαιμόνα.
Που βρίσκεται ο Ταΰγετος
Η Οροσειρά του Ταΰγετου ξεκινά από την περιοχή της Μεγαλόπολης και καταλήγει μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο. Με το μήκος των 110 χιλιομέτρων εκτείνεται σε τρείς νομούς: Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Λακωνίας. Το πιο πλατύ του σημείο φτάνει τα 29 χιλιόμετρα ενώ το συνολικό εμβαδόν της επιφάνειάς του ανέρχεται σε 2.544.000 στρέμματα.
Ο Ταΰγετος συγκροτείται από πλούσια ασβεστολιθικά πετρώματα και κρυσταλλικούς σχιστόλιθους, τα οποία σε συνδυασμό με τις βροχοπτώσεις που διαπερνούν για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια το εσωτερικό του βουνού, έχουν δημιουργήσει δεκάδες αξιόλογα σπήλαια με πλούσιο διάκοσμο από σταλαγμίτες και σταλαχτίτες μερικά εκ των οποίων είναι το Σπήλαιο της Βλυχάδας – Διρού, της Αλεπότρυπας και του Καταφυγγίου.
Υπόγεια ποτάμια, ιαματικές πηγές που αναβλύζουν δροσερό νερό και φαράγγια στα οποία αναπτύσσονται πλούσια οικοσυστήματα, είναι από τα αξιοθέατα που μπορεί να θαυμάσει ο περιηγητής, μιας και η χλωρίδα και η πανίδα που έχει καταγραφεί είναι εντυπωσιακή.
Ένα πλήθος βοτάνων ευδοκιμούν στον Ταΰγετο που είναι ωφέλιμα για την υγεία μας αλλά και δίνουν ένα μοναδικό και ευχάριστο άρωμα στην ατμόσφαιρα. Θυμάρι, δεντρολίβανο, δυόσμος, λεβάντα, κάπαρη, ρίγανη, τσάι, τσουκνίδες, μέντα είναι μόνο μερικά από τα μυρωδικά που μεθούν τον περιηγητή στην εξερεύνηση των μονοπατιών του.
Στους τριγύρω ορεινούς όγκους αλλά και στα ονομαστά φαράγγια της Μεγάλης Λαγκάδας, του Βυρού, του Ριντόμου και της Νούπαντης, τα έλατα, τα κυπαρίσσια, το μαυρόπευκο συνδυάζουν τα χρώματά τους με της βελανιδιάς, του κέδρου, της ελιάς, της ακακίας της αμυγδαλιάς, και της κουτσουπιάς.
Σε αυτά τα πανέμορφα δάση ζούσαν στο παρελθόν αγριογούρουνα, αρκούδες, ελάφια, λύκοι και λύγκες τα οποία σήμερα έχουν εξαφανιστεί. Πλέον εκεί βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο αλεπούδες, λαγοί, ελάφια, τσακάλια, αγριόγατοι, σκαντζόχοιροι, κουνάβια, αρκετά ερπετά και αμφίβια, όπως χελώνες, σαύρες, οχιές, δεντρογαλιές, σπιτόφιδα, βατράχια κτλ.
Στους ψηλούς κορμούς των δέντρων μπορεί να ακούσει τα δυνατά χτυπήματα του δρυοκολάπτη, ενώ το σούρουπο κάνουν την εμφάνισή τους νυκτόβια αρπακτικά όπως πεπλόγλαυκες, μπούφοι, κουκουβάγιες, χουχουριστές και γκιώνηδες.
Ανάμεσα στους αναρριχητικούς κισσούς, τις πικροδάφνες, τις φραγκοσυκιές, τα σχίνα, τις κουμαριές, τις βατομουριές και τα γαϊδουράγκαθα, μπορεί κανείς να διακρίνει κοτσύφια, καρδερίνες, σπίνους, φλώρους, γαλαζοπαπαδίτσες, ελατοπαπαδίτσες, καλόγερους, αλλά και πετροπέρδικες, φάσσες, πετροχελίδονα, κίσσες και σπουργίτια και να απολαύσει τα παιχνιδιάρικα τιτιβίσματά τους.
Στις πετρώδεις βουνοκορφές του Προφήτη Ηλία, του Νεραιδόβραχου, της Νεραιδοβούνας, του Βασιλικού βουνού, της Λεπενούς και τα γυμνά ορεινά τμήματα, φιλοξενούνται προστατευόμενα είδη αρπακτικών, όπως ο Χρυσαετός, ο Σπιζαετός, ο Φιδαετός, ο Πετρίτης, το διπλοσάινο, αλλά και μαυροπετρίτες και βραχοκιρκίνεζα.
Εκείνο που πραγματικά μας ξετρέλανε κατά την περιήγησή μας, είναι το πλήθος και οι ποικιλία των πεταλούδων και γενικά όλων των εντόμων που ενδημούν στην συγκεκριμένη περιοχή. Κυκλάμινα, μανουσάκια, αμάραντοι, ανεμώνες, αγριόκρινα, χρυσάνθεμα, ίριδες, χαμομήλια, αγριοβιολέτες και παπαρούνες, συμπληρώνουν το ήδη εντυπωσιακό τοπίο με μικρές χρωματικές πινελιές. Δυστυχώς, πολλά από τα σπάνια είδη φυτών, πουλιών, εντόμων και ζώων κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω των πυρκαγιών, της λαθροθηρίας και του ανεξέλεγκτου κυνηγιού.
Εντυπωσιακή είναι και η εξαίρετη φιλοξενία των κατοίκων που ανοίγουν την καρδιά τους και το σπίτι τους στον κάθε επισκέπτη. Στο σύντομο πέρασμά μας από τα μικρά χωριά του Ταΰγετου, εντυπωσιαστήκαμε από την ευγένεια των ανθρώπων που μοιράστηκαν μαζί μας προσωπικές ιστορίες από τον πόλεμο και την κατοχή χωρίς να υπάρχει κάποια προηγούμενη γνωριμία και με ιδιαίτερη αγάπη μας κέρασαν από τις πίτες και τα γλυκά της περιοχής.
Από τους εκλεκτότερους μεζέδες της περιοχής είναι η γνωστή “γουρνοπούλα” που φιγουράρει ψημένη έξω από σχεδόν κάθε μαγαζί και προκαλεί με το άρωμα της να την απολαύσετε. Τους καλοκαιρινούς μήνες, οι πανέμορφες κοντινές παραλίες της Στούπας, της Καρδαμύλης, του Πεταλιδίου, αλλά και της Κορώνης και της Μεθώνης με τα πανέμορφα κάστρα τους, σας περιμένουν για να σας χαρίσουν τη δροσιά τους και για να απολαύσετε ένα ουζάκι ή μια δροσερή μπιρίτσα στα γραφικά καφενεία τους.
Ένα πλήθος επιστημόνων όπως σπηλαιολόγοι, αρχαιολόγοι, ανθρωπολόγοι, γεωπόνοι, παρατηρητές, αλλά και φυσιολάτρες, αθλητές και απλοί ταξιδιώτες, επισκέπτονται το αγέρωχο βουνό για να γευτούν τις ευκαιρίες που προσφέρει για γνώσεις, ανακαλύψεις, αθλητικές δραστηριότητες, όπως ορειβασία, ορεινή ποδηλασία, πεζοπορία. Πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες αποτέλεσε το μεγαλειώδες βουνό προσφέροντας ένα πλήθος λογοτεχνικών θησαυρών και ποιημάτων που αναφέρονται στην επιβλητική παρουσία του.
Γράμμα στον άνθρωπο της πατρίδας μου
Μην με μαρτυρήσεις!
Και προπαντός μην του πεις πως με εγκατέλειψεν η ελπίδα!
Καθώς κοιτάς τον Ταΰγετο, σημείωσε τα φαράγγια που πέρασα.
Και τις κορφές που πέρασα. Και τα άστρα που είδα.
Πες τους από μένα, πες τους από τα δάκρυά μου, ότι επιμένω ακόμη πως ο κόσμος
Είναι όμορφος!
Νικηφόρος Βρεττάκος
Γεωργία Νικητέα, EcoView.gr
Πραγματικά φανταστικό και μοναδικό φυσικό στολίδι ο Ταϋγετος. Θα ήθελα να βρίσκομαι εκεί και να θαυμάζω το μεγαλείο του.