Όλο και περισσότεροι άνθρωποι απογοητευμένοι από τις ανεπιθύμητες παρενέργειες των φαρμάκων και μην μπορώντας να αντέξουν το δυσβάσταχτο κόστος τους, στράφηκαν με ενθουσιασμό αλλά και ελπίδα να ανακαλύψουν άλλες μορφές εναλλακτικής θεραπείας.
Είναι γεγονός πως η επιμονή των ανθρώπων να αναζητήσουν άλλες πιο ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες από τις υπάρχουσες φαρμακευτικές, συχνά τους έφερε σε αντίθεση με τις καθιερωμένες ιατρικές μεθόδους.
Αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι πολλοί επιστήμονες άρχισαν να μελετούν τις δυνατότητες των μη συμβατικών φαρμάκων και θεραπειών και υποστήριξαν την αξιοπιστία και την ασφάλεια φαρμάκων που προέρχονταν από την φύση. Η ενσωμάτωση των φυσικών παρασκευασμάτων άρχισε να πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια με εντατικούς ρυθμούς. Απλοί άνθρωποι αλλά και επιστήμονες ισχυρίζονται πως τα φάρμακα της φύσης, τα βότανα, έχουν θεραπευτικές ιδιότητες και φέρνουν θετικά αποτελέσματα χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες, αν χρησιμοποιηθούν σωστά και με τον κατάλληλο τρόπο.
Οπωσδήποτε τα βότανα και τα αρωματικά φυτά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την ιατρική θεραπεία, αλλά μπορεί να είναι υποστηρικτική. Χρήσιμο είναι ο ασθενής να συμβουλεύεται το γιατρό του ή τον κατάλληλα εκπαιδευμένο επαγγελματία προκειμένου να τον βοηθήσουν να ενσωματώσει τις φυσικές ουσίες στην ήδη υπάρχουσα θεραπεία καθώς η μη σωστή χρήση τους ή η διακοπή μιας υπάρχουσας θεραπείας μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες συνέπειες.
Η λέξη βότανο έχει συνδεθεί στη λαϊκή συνείδηση ως τα αυτοφυή ποώδη φυτό που φυτρώνει σε αγρούς και μερικές φορές δημιουργεί προβλήματα στις καλλιέργειες, δηλαδή τα ζιζάνια. Επίσης, η ίδια λέξη χρησιμοποιείται για όλα τα φυτά με θεραπευτικές ιδιότητες για τον ίδιο και τα ζώα του. Την ίδια λέξη χρησιμοποιεί ακόμα για να περιγράψει τα διάφορα ελιξίρια. Σε πολλά φυτά είχαν προσδώσει μαγικές ιδιότητες και επικρατούν ακόμα και σήμερα αρκετές δεισιδαιμονίες όπως το σερνικοβότανο.
Τα αρωματικά φυτά είναι μια άλλη κατηγορία φυτών με το χαρακτηριστικό ότι στα διάφορα μέρη τους (άνθη, ρίζες, βλαστούς) περιέχουν αιθέρια έλαια που απελευθερώνονται με την τριβή. Πολλά από τα αρωματικά φυτά θεωρούνται και θεραπευτικά και έτσι στις δύο αυτές κατηγορίες φυτών επέρχεται μια ταυτοποίηση.
Από αρχαιοτάτων χρόνων έχει αποδειχτεί ότι πολλοί λαοί χρησιμοποιούσαν τα βότανα και τα αρωματικά φυτά για θεραπευτικούς λόγους. Όμως τα χρησιμοποιούσαν και στην μαγειρική για να νοστιμίσουν και να βελτιώσουν την γεύση των φαγητών τους, αλλά και στο λουτρό τους για να αντλήσουν το άρωμά τους και να απολαύσουν τις χαλαρωτικές τους ιδιότητες.
Τα σημαντικότερα αρωματικά φυτά είναι ο μαϊντανός, ο δυόσμος, το σκόρδο, το κρεμμύδι, η ρίγανη, αλλά και η δάφνη, ο βασιλικός, το θυμάρι, η μαντζουράνα, το φασκόμηλο, το δεντρολίβανο, η λεβάντα και πολλά άλλα.
Σήμερα τα αρωματικά φυτά, εκτός από τη κουζίνα που χρησιμοποιούνται, άλλα σαν μυρωδικά και άλλα σαν αφεψήματα, χρησιμοποιούνται και στην ομορφιά και την υγεία. Τα αρωματικά φυτά ανακουφίζουν από τους πονοκεφάλους, τους πόνους από την εμμηνόρροια, άλλα ενδυναμώνουν τα ούλα, λευκαίνουν τα δόντια, καθαρίζουν την επιδερμίδα, μειώνουν τις ρυτίδες και δυναμώνουν τα μαλλιά. Ας μην ξεχνάμε πως πολλά φάρμακα, καλλυντικά και αρώματα έχουν σαν βάση τους τα φυτά.
Χαρακτηριστικά ο μαϊντανός βοηθάει στην αναιμία, ο δυόσμος καταπραΰνει τον λόξυγκα και την δυσπεψία, η δάφνη θεραπεύει την αϋπνία, ο βασιλικός τη ζαλάδα και τη ναυτία, το δεντρολίβανο τους πόνου περιόδου, το φασκόμηλο τον πονοκέφαλο και την καταρροή, το θυμάρι τους πονοκεφάλους, το σκόρδο είναι αντιυπερτασικό, αντισηπτικό και βοηθά στα αναπνευστικά, το χαμομήλι ανακουφίζει από την κούραση, η μαντζουράνα καταπραΰνει τα νεύρα.
Αν επιθυμείτε να μάθετε για τις θεραπευτικές ιδιότητες των φαρμακευτικών φυτών, απαιτείται πολύ καλή ενημέρωση μέσα από βιβλία, καθώς το κάθε ένα από αυτά χρησιμοποιείται με διαφορετικό τρόπο, είτε σαν αφέψημα – βράσιμο (για τα σκληρά μέρη του φυτού), είτε σαν βάμμα, σαν εκχύλιση (για τα τρυφερά και μαλακά μέρη του φυτού) ή σαν κομπρέσα. Οπωσδήποτε πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί στην χρήση των βοτάνων, καθώς κάποιο λάθος στην δοσολογία ή στον τρόπο παρασκευής μπορεί εύκολα να μετατρέψει το φάρμακο σε φαρμάκι.
Ας αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα δώρα που μας προσφέρει απλόχερα η φύση φροντίζοντας να τα διαχειριστούμε σωστά και υπεύθυνα.
Γεωργία Νικητέα, EcoView.gr