Βοτανικός Κήπος Διομήδους

Ο Βοτανικός Κήπος Διομήδους είναι ένας πνεύμονας πρασίνου αλλά και ένας χώρος αναψυχής για πνευματική και ψυχική ηρεμία. Ο Κήπος αυτός που οφείλει το όνομά του αλλά και την ύπαρξή του στον Αλέξανδρο Διομήδη, βρίσκεται βόρεια του Αιγάλεω, 8 km από το κέντρο της Αθήνας κατά μήκος της Ιεράς οδού, στο Χαϊδάρι. Ιδρύθηκε το 1952, αλλά από το 1975 που άνοιξε τις πύλες τους για το ευρύ κοινό, λειτουργεί ως ένα πεδίο έρευνας και μελέτης επιτελώντας σημαντικό εκπαιδευτικό και επιστημονικό έργο.

Στις άρτια οργανωμένες εγκαταστάσεις του λειτουργεί Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στα πλαίσια της οποίας γίνεται ξενάγηση φορέων και σχολείων, αλλά και απλών επισκεπτών, συντελώντας σημαντικά στην επιμόρφωση του κοινού. Στόχος του είναι να φέρει σε επαφή το ευρύ κοινό με τον φυσικό πλούτο του πλανήτη, ενώ παράλληλα φροντίζει για τη διατήρηση και προστασία σπάνιων και απειλούμενων φυτών. Επίσης βοηθά το κοινό να συνειδητοποιήσει την αξία των φυτών και των δασών όχι μόνο για την δική μας ζωή, αλλά και την διατήρηση της πανίδας, δίνοντας τον σεβασμό που αξίζει στο φυσικό μας περιβάλλον.

Στα 1860 στρέμματα που αποτελούν το σύνολο του κήπου, τα 250 στρέμματα έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα για να καλλιεργηθούν συνολικά πάνω από 2500 είδη φυτών. Εκτός από τα αυτοφυή ενδημικά φυτά, καλλιεργούνται και φυτά από όλον τον κόσμο, όπως Αυστραλία, Β.Δ. Αφρική, Ασία, Ινδίες και φυσικά την Ευρώπη.

Κωνοφόρα αειθαλή

Ο Βοτανικός κήπος παρουσιάζει πλούσια βλάστηση, αποτελούμενη κυρίως από Κωνοφόρα αειθαλή όπως τραχιά πεύκη της Μεσογείου αλλά και της Ευρώπης, ποικιλία ελάτων όπως η κεφαλληνιακή, από μεγάλους θάμνους και ξυλώδη φυτά όπως λυγαριές, ακακίες, σφενδάμι, κουμαριές, ποικιλία πτερόφυτων ειδών, αλλά και φοινικοειδών όπως δράκαινες, χουρμαδιές, κανάριοι φοίνικες κτλ. Επίσης ευδοκιμεί πολυάριθμη χλωρίδα από ετήσια βολβώδη φυτά που δίνουν σύντομη αλλά εντυπωσιακή ανθοφορία ιδιαίτερα την Άνοιξη. Εκπληκτικό είναι το παιχνίδι με τα χρώματα καθώς καταπράσινα φυτά συνδυάζονται με άλλα που έχουν κόκκινους σπόρους με καφετιά αγκάθια ή κατακίτρινα λουλούδια.

Αξιόλογο είναι και το ιστορικό τμήμα στο οποίο καλλιεργούνται φυτά που αναφέρονται στην ιστορία, την μυθολογία αλλά και τα θρησκευτικά όπως: Το δέντρο του Ιούδα, η Άκανθος του Χριστού, η άμπελος κτλ. Σημαντικό είναι και το φαρμακευτικό τμήμα με φυτά που έχουν σημαντική θέση στην φαρμακολογία αλλά και την υγιεινή διατροφή όπως δεντρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη κτλ.

Το εσωτερικό του Κήπου

Μέσα σε αυτό το πανέμορφο, καταπράσινο τοπίο που ντύνεται από γραφικά πέτρινα μονοπάτια, αλλά και με λιμνούλες με υδροχαρή φυτά, ένα πλήθος από άγρια ωδικά πουλιά έχουν βρει ένα ασφαλές καταφύγιο, αλλά και ένα μόνιμο τόπο διαμονής και αναπαραγωγής. Από τα φυλλώματα των ψηλών δέντρων ακούγονται τα κελαηδήματα του Κοκκινολαίμη, ενώ ανάμεσα στα ποώδη και έρποντα φυτά, σπίνοι και σπουργίτια ψάχνουν για τροφή σκαλίζοντας το έδαφος. Στις αναρριχόμενες τριανταφυλλιές αλλά και στους πυκνόφυλλους ιβίσκους σμήνη από φλώρους, λούγαρα και σκαρθιά κελαηδούν ασταμάτητα. Τα τετερίσματα των φυλλοσκόπων μπλέκονται με τις τρίλιες των καρδερίνων, ενώ μικροί τρυποφράκτες ξεπετάγονται μέσα από τα πυκνά φυλλώματα των θάμνων. Παπαδίτσες και σουσουράδες δίνουν το δικό τους χρώμα ενώ οι μοναχικοί κότσυφες επιλέγουν τις ψηλές κορφές των κυπαρισσιών για να μας μαγέψουν με το ρεπερτόριο τους. Θαμνοψάλτες και τσιροβάκοι με τα κροταλιστά σφυρίγματά τους ξαφνιάζουν τους επισκέπτες.

Εντυπωσιακές κίτρινες και κόκκινες πεταλούδες κάνουν αισθητή την παρουσία τους πετώντας ανάλαφρα από λουλούδι σε λουλούδι, ενώ άλλα μικρά έντομα, κάμπιες και ζωύφια γίνονται τροφή των εντομοφάγων πουλιών. Αναρριχητικοί και έρποντες κισσοί, αλλά και τα πυκνόφυλλα δεντρολίβανα αποτελούν ιδανικό σημείο φωλιάσματος για πολλά είδη πουλιών.

Ανηφορίζοντας προς το μνημείο των πεσόντων, υπάρχει ένα φυσικό ρέμα, ενώ από μακριά διακρίνονται βραχώδη σημεία στα οποία φωλιάζουν μεγάλα αρπακτικά πτηνά όπως γεράκια που είναι και οι μοναδικοί εχθροί των μικρότερων πουλιών. Καρακάξες, κουρούνες, δεκαοχτούρες και περιστέρια είναι επίσης μόνιμοι κάτοικοι του κήπου και τραβούν την προσοχή μικρών και μεγάλων με τα φτερουγίσματά τους και τις δυνατές φωνές τους.

Τα ηχητικά και οπτικά ερεθίσματα είναι τόσο εντυπωσιακά που θα σας μαγέψουν κυριολεκτικά. Η πανδαισία των χρωμάτων και των αρωμάτων θα σας ενθουσιάσουν και θα απολαύσετε με τα παιδιά σας μακρινές περιηγητικές διαδρομές πεζοπορίας με απόλυτη ασφάλεια.

Αν θέλετε να επισκεφτείτε τον Βοτανικό Κήπο, πρέπει να γνωρίζετε ότι οι ώρες που είναι ανοιχτός για το κοινό είναι για τις καθημερινές, από τις 9πμ-2μμ, ενώ για τα Σαββατοκύριακα 9πμ-3μμ.

Γεωργία Νικητέα, EcoView.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.