Μια ενέργεια που ξεκίνησε ως μια απλή εκστρατεία ευαισθητοποίησης το 2007 στο Σίδνευ της Αυστραλίας, έμελλε να μετατραπεί ως ένα παγκόσμιο κίνημα ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Δυόμισι εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις συμμετείχαν στην αρχική πρόσκληση σβήνοντας τα φώτα για μια ολόκληρη ώρα, θέλοντας να δείξουν την αντίδρασή τους ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Ένα μόλις χρόνο μετά η προσπάθεια αυτή βρήκε 50 εκατομμύρια υποστηρικτές σε περισσότερες από 35 χώρες σε όλον τον κόσμο ενώ κάθε χρόνο το ποσοστό της συμμετοχής ανεβαίνει σταθερά. Το 2009 η συμμετοχή άγγιξε τις 64 χώρες.
Στόχος είναι να συμμετάσχουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο υποστηρικτές και να ενώσουν τις φωνές τους αλλά πάνω από όλα την θέλησή τους για να έχουμε έναν βιώσιμο πλανήτη. Σκοπός της είναι να ευαισθητοποιηθούν οι ηγέτες των κρατών, προκειμένου να καταλήξουν σε νομικά δεσμευτική συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη Σύνοδο για το Κλίμα. Η κίνηση είναι συμβολική και σκοπό έχει εκτός από την αφύπνιση των παγκόσμιων ηγετών και αρμοδίων, ο καθένας από μας να καταλάβει ότι του αναλογεί μερίδιο ευθύνης όχι μόνο στη κλιματική αλλαγή, αλλά γενικά στον τρόπο που χρησιμοποιούμε και υπερκαταναλώνουμε την ενέργεια.
Η όλη προσπάθεια οργανώνεται και στηρίζεται από την WWF, μια από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες και πιο αξιόπιστες οργανώσεις που έχει ως αποστολή της να σταματήσει η υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος για να μπορέσουν στο μέλλον να συνυπάρξουν οι άνθρωποι αρμονικά με την φύση.
Έτσι και φέτος καλούνται τα νοικοκυριά, οι δήμοι, οι φορείς, οι επιχειρήσεις, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα σχολεία να συμμετάσχουν εθελοντικά στην Ώρα της Γης, σβήνοντας συμβολικά τα φώτα τους για μια ώρα το Σάββατο 27 Μαρτίου 2010 στις 8:30 μμ (τοπική ώρα). Η απλή αυτή πράξη είναι μια ενέργεια ελπίδας ότι αν ενωθούμε όλοι μαζί μπορούμε να δράσουμε και να αλλάξουμε το μέλλον του πλανήτη. Η προσπάθεια αυτή θα είναι παγκόσμια και θα συμμετάσχουν άνθρωποι από όλες τις κοινωνικές τάξεις.
Η πρωτοβουλία αυτή για το συμβολικό σβήσιμο των φώτων, αν και φαίνεται ότι είναι κάτι το πολύ μικρό, εντούτοις θα έχει μακροπρόθεσμα πάρα πολλά οφέλη. Σύμφωνα με στοιχεία κατά την έναρξη της Ώρας της Γης το 2009 σημειώθηκε πτώση ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 500 MW, ποσότητα που είχε ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 500 τόνων διοξειδίου του άνθρακα. Αν σκεφτεί κανείς ότι σβήνοντας τα φώτα για μια μόνο ώρα εξοικονομείται τόση ενέργεια, φανταστείτε πόσα πράγματα μπορούμε να πετύχουμε αν γίνουν πιο συντονισμένες προσπάθειες.
Σβήστε λοιπόν τα φώτα, τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τους υπολογιστές, τις ηλεκτρικές συσκευές και οτιδήποτε λειτουργεί με ρεύμα. Ανάψτε κεριά ή ακόμα και το τζάκι δημιουργώντας μια όμορφη ατμόσφαιρα και δείτε το ως μια ευκαιρία να μείνει όλη η οικογένεια μαζί και να συζητήσει ενωμένη για τα ζητήματα που σας απασχολούν σχετικά με το περιβάλλον, όπως έκαναν πριν μερικά χρόνια οι περισσότερες οικογένειες.
Μπορείτε να καλέσετε φίλους ή συγγενείς ή ακόμα και τους γείτονές σας στο σπίτι και να ασχοληθείτε είτε παίζοντας εκπαιδευτικά παιχνίδια, διηγούμενοι ιστορίες, τραγουδώντας με την συνοδεία μιας κιθάρας. Μπορείτε ακόμα να βγείτε στο μπαλκόνι ή την ταράτσα απολαμβάνοντας την φεγγαράδα υπό το φως των αστεριών ή ακόμα να απολαύσετε ένα ρομαντικό δείπνο με τους αγαπημένους σας.
Εσείς θα συμμετέχετε στην πρωτοβουλία αυτή στηρίζοντας την όλη προσπάθεια και πως σκέφτεστε να περάσετε εκείνο το βράδυ; Σε ποιες άλλες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε προκειμένου να γίνει καθημερινή πρακτική ο περιορισμός της υπερκατανάλωσης ενέργειας με συνέπεια την προστασία του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή;
Γεωργία Νικητέα, EcoView.gr