Το EcoView στα Χελιδονίσματα 2011

Στις 20 Μαρτίου είχαμε τη χαρά να συμμετάσχουμε στην δράση της ΕΟΕ, τα Χελιδονίσματα. Η εκδήλωση ήταν ανοιχτή για το κοινό και αφορούσε την ευαισθητοποίηση παιδιών και ενηλίκων στο χτίσιμο πήλινων φωλιών για τους προάγγελους της Άνοιξης, τα χελιδόνια.Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στην εκδήλωση που έγινε σε ανοιχτό χώρο του Πάρκου περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης, που είχε διαμορφωθεί ειδικά για την περίσταση από τα μέλη και τους εθελοντές της οργάνωσης.

Εκατοντάδες μικρά παιδιά και άνθρωποι κάθε ηλικίας που τα συνόδευαν, συμμετείχαν με  μεγάλο ενθουσιασμό στην δράση κατασκευής φωλιάς. Στην υποδοχή τούς έδιναν ένα κουτί με πηλό καθώς και οδηγίες για τον τρόπο κατασκευής της φωλιάς. Μια ακόμα παράλληλη δράση διαδραματίζονταν στον ίδιο χώρο και αφορούσε ζωγραφική χελιδονιών και κατασκευές με κοπτική και κολλητική με το ίδιο θέμα. Η χαρά και ο ενθουσιασμός ήταν έκδηλη στην έκφραση των συμμετεχόντων.

xelidonismata

Τα παιδιά με την καθοδήγηση και την βοήθεια των ενηλίκων και τη στήριξη των εθελοντών, έφτιαξαν τις φωλίτσες τους με σκοπό αφού στεγνώσουν, να τις βάλουν στο μπαλκόνι τους. Ο στόχος της δράσης ήταν όταν έρθουν τα χελιδόνια να βρουν μια έτοιμη φωλιά, μιας και η αστικοποίηση των πόλεων και η καταστροφή  των φυσικών τους βιοτόπων, δεν τους επιτρέπει να βρουν τα κατάλληλη υλικά δηλαδή χώμα και νερό για το χτίσιμο της φωλιάς τους.

Τα χελιδόνια επιστρέφουν πάντα στην ίδια φωλιά που είχαν ετοιμάσει την προηγούμενη χρονιά. Για τα νέα ζευγάρια όμως η κατασκευή της φωλιάς είναι μια διαδικασία που απαιτεί προετοιμασία τουλάχιστον 15 ημερών, μιας και χρειάζονται γύρω στα 1500 μπαλάκια από λάσπη για την ολοκλήρωση της. Δύσκολη δουλειά μιας και στις μεγαλουπόλεις επικρατεί πολύ τσιμέντο και σχεδόν καθόλου χώμα. Αν σκεφτεί κανείς την εξάντληση των πουλιών από το μακρύ ταξίδι της επιστροφής τους καθώς και την μείωση της τροφής τους, δηλαδή τα έντομα, λόγω της κατάχρησης εντομοκτόνων, κατανοεί κανείς την σημασία της συγκεκριμένης δραστηριότητας.

Το μήνυμα της δράσης είναι μείζονος σημασίας καθώς εμπεριέχει και μηνύματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και προβληματισμού σε μικρούς και μεγάλους. Η ίδια δράση θα μπορούσε να αποτελέσει και μια έξυπνη ιδέα για δραστηριότητα σε νηπιαγωγεία και σχολεία.

Ελπίζουμε σε όσες φωλίτσες φτιάχτηκαν να καταφέρουν να βρουν στέγη πολλές οικογένειες χελιδονιών. Ευχόμαστε επίσης όσα παιδιά συμμετείχαν στην δράση να αποτελέσουν την νέα γενιά Ξεφτεριών που με την σειρά τους θα γνωρίσουν τον όμορφο κόσμο των πουλιών.

Γεωργία Νικητέα, EcoView.gr

1 σκέψη για το “Το EcoView στα Χελιδονίσματα 2011”

  1. ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ για την συμμετοχη σου σε αυτη τη <> και ιδανικη ευκαρια στην προσπαθεια να ερχονται τα παιδια μας κοντα στη φυση και τα πουλια ,σε ευχαριστουμε!!!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.